Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dissabte, 14 de Març del 2020
Falles 2020

Les falles de Torrent inicien l’exercici 2021 a l’espera de celebrar les festes de 2020

Les peces d’Àngel de l’Alcasser i La Plaça descansen ja en naus i baixos i s’ultima el desmuntatge d’envelats.

Les falles de Torrent han començat els tràmits per ficar en marxa l’exercici faller 2020-21 després d’ajornar la festa, segons el Decret 4/2020, de 10 de març, del President de la Generalitat, publicat en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana l'11 de març, a causa de la situació excepcional produïda per la pandèmia del Covid-19, i el decretat estat d'alarma per part del govern espanyol.

 

Falles com ara: Cronista, Sant Roc, La Plaça o Sant Valerià han enviat un comunicat oficial als seus fallers on les respectives juntes directives fiquen en marxa l’engranatge per començar el nou exercici, a l’espera de tindre data per celebrar els festejos de 2020. Estes juntes, realitzades virtualment o respectant els consells sanitaris, donen resposta a la situació de bloqueig per tal d’activar un nou exercici i així afavorir la continuïtat de la festa. Amb el nou exercici es pretén garantir l’activitat econòmica de les empreses satèl·lits que viuen de les falles o reben la major part dels ingressos per ser proveïdors de la mateixa. Un cas concret és el de la falla Cronista, que ha sigut la primera en anunciar la renovació per a l’exercici faller de 2021 als seus artistes Gio i Chucky.

 

D’entre les decisions acordades per les falles, destaca el tancament d'exercici a 31 de març i el començament de l’apuntà virtual a partit d’abril, alguns d’estos acords ja garantixen el dret a desfilar i participar de la festa a tots els que són fallers fins eixa data. Les comissions han acordat que els representants de 2020 seran els protagonistes dels festejos (quan se celebre la festa fallera en dates per acordar per part des les falles i l’ajuntament), independentment que la comissió tinga ja nous representants. Queda per decidir al sí de cada comissió si repetiran o no els mateixos. Els casal queden tancats, fins nou avís.

 

Retirada de falles i envelats

Paral·lelament les falles conclouen els treballs de desmuntatge d’envelats i retirada de ninots al carrer. Al voltant de les 20 hores d’ahir fallers d’Àngel de l’alcasser iniciaren l’arreplega i emmagatzematge de la seua falla (obra de Vicente Herrando) que es trobava al carrer Sant Fermí. Les peces han sigut dipositades en una nau que ha proveït l’ajuntament. Per la seua banda, la falla de la Plaça ja havia retirat les peces de l'artista Fer Marzo a un baix d’un membre de la comissió. Al llarg d’estos dies les falles han buidat el contingut dels seus envelats i han desmuntat les estructures en coordinació amb les empreses encarregades. Segons la previsió, al llarg de hui quedaran totes desmuntades.

 

Exposició del Ninot, congelada

D’altra banda, l’Exposició del Ninot, situada al 2n pis del Nou Antic Mercat queda suspesa i congelada en el temps. Els ninots romandran en el mateix lloc fins nou avís, ja que s’han suspès les exposicions i activitats de Setmana Santa previstes en eixe espai, així com la resta d’activitats culturals i d’oci a tota la Comunitat. Al llarg d’estos dies estava prevista la retirada de ninots per part dels fallers, però queda també cancel·lada, de manera que els ninots no es retiraran fins tindre nou avís.  

 

Les falles assumixen el cost de les flors

Respecte al tema de les floristes, la majoria de les falles van a pagar íntegrament l’import dels rams de flors de l’Ofrena, trasllat i missa de Sant Josep, ja siga la pròpia comissió o el faller de manera voluntària. Les flors estaven encomanades per les empreses floristes i es un bé perible que no es pot congelar ni guardar. Algunes comissions van a fer centres florals amb els rams encomanats i, en nom de la falla, oferir-los a porta tancada a la Mare de Déu i a Sant Josep. Altres comissions han aplegat a un tipus d’acord econòmic per tal de que les empreses floristes puguen pagar els costos i no tindre pérdudes. Altres han decidit que els fallers mateix paguen 3 euros i voluntàriament el retiren del comerç, o del propi casal. Algunes falles han ficat horari de retirada dels rams en una única jornada de 10 a 12 h. 

 

La resta d’empreses subministradores de l’activitat festiva ja han començat també els tràmits, com el cas de les empreses distribuïdores de beguda, que ja han començat a retirar dels casals els paquets de beguda, o les empreses de Wc portàtils que també estan retirant els inodors de la via pública, en alguns casos les empreses han decidit no cobrar el servei davant la situació viscuda, amb la condició de tornar a oferir el servei quan se celebren les falles.

 

Pirotècnics, al límit

Per la seua banda, les empreses pirotècniques es van a encarregar d’emmagatzemar tot el material fabricat per a la setmana fallera, però temem inspeccions ja que alguns dels magatzems estan al màxim de capacitat, així com temem robatoris o accidents. Així ho comentaven responsables de diferents empreses que subministren Torrent: “Segons la nostra legislació, hi ha un límit en el nombre de quilos que es poden emmagatzemar”. Hi ha tallers que poden arribar fins als 30.000 quilos, però altres tenen permís de menys, segons la capacitat i les condicions de l’empresa. Les empreses volen solucions per poder guardar-los.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.117.158.47

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.