Dimarts, 23 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 11:39:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 10 de Març del 2020
Falles 2020

Desconcert a Torrent per l’ajornament de les falles

Junta Local Fallera convoca una reunió urgent per a vore les consecuències de l’aplaçament dels actes fallers.

Conselleria d'Educació comunicarà si la setmana que ve es mantenen les vacances escolars

La Generalitat Valenciana ha anunciat l'ajornament, sense data encara, de les Falles de València pel coronavirus “seguint la instrucció del Ministeri de Sanitat” i ha precisat que la decisió adoptada és "ajornar per a més endavant, quan la situació sanitària ho permeta. Esperem que siga ràpid", ha subratllat. Igualment ha posposat les de la Magdalena de Castelló.

 

El president autonòmic de la Generalitat, Ximo Puig,  en la seua compareixença ha apel·lat esta nit a la “comprensió de la ciutadania, especialment als afectats per una decisió tan complexa”, després de mantindre una videoconferència amb el Ministeri de Sanitat, en la qual es recomanava no celebrar les dues festes i després d'entrevistar-se telefònicament amb el ministre i el president del Govern. Amb aquesta decisió, “es tracta de minimitzar l'element de risc per al contagi per aglomeracions humanes i desplaçaments massius de persones procedents de zones més afectades”, ha comentat Puig, que ha comparegut abrigallat pel seu vicepresidents, Mónica Oltra i Rubén Martínez Dalmau, i els consellers de Sanitat, Educació, Justícia, Economia i Transports després d'una reunió en la qual també ha estat present el regidor de Cultura Festiva de l'Ajuntament de València i president de la Junta Central Fallera, Carlos Galiana.

 

La decisió afecta a tots els municipis on se celebren la festa de la falles. Puig ha comunicat al costat del seu executiu que es ficaran en contacte amb la resta d’alcaldes de les poblacions afectades. Pel moment al consistori de Torrent l’anunci els ha pillat com a la resta de ciutadans, que s’han assabentat pels mitjans de comunicació i de moment opten per no fer declaracions fins tindre un full de ruta.

 

L'impacte econòmic que suposarà aquest ajornament a Torrent haurà de ser ara analitzat pels responsables d'unes festes que impliquen milers de persones, entre artistes fallers, músics, empreses del sector serveis, tèxtil i de perruqueria, hostaleria i restauració, i en la qual s'involucren valencians de tota edat.

 

De moment els artistes fallers són els més afectats, ja que algunes falles es troben ja al carrer protegides amb plàstics, com el cas de la falla de la Plaça, que tenia des de hui les peces de l’artista Fer Marzo. Els fallers s'han fet una foto abans de començar amb e procés de guardar les peces. D’igual manera, els fallers d’Àngel de l’Alcasser tenen al carrer les peces de la falla de Vicente Herrando. Estes comissions han de tornar a carregar les peces i guardar-les. Als fallers de Sant Valerià l’anunci els ha pillat mentre feien un transport de ninots, de manera que  han hagut de tornar al magatzem on tenien les peces guardades. Recordem que l'exposició del Ninot està en la Sala polivalent de l'Antic Nou Mercat, fins nou avís. 

 

Altre tema important a tractar serà el del desmuntatge dels envelats, ja que obstaculitzen la via pública i ara les empreses encarregades de desmuntar-les hauran de traçar un pla ordenat per poder abastir a totes les falles de Torrent , de la capital i pobles voltants per tornar a la normalitat. Recordem que des de dissabte els envelats ja estan a ple funcionament pels sopars de les falleres majors de cada comissió.

 

En l’aire queden les relacions entre les comissions i les empreses floristes (l’ofrena estava prevista pel 17 de març), així com pirotècnics que tenien previstos diferents espectacles per als dies de falles, així com les despertades.

 

Demà Conselleria d'Educació comunicarà si la setmana que ve es mantenen les vacances escolars

 

Casos curiosos a les falles de Torrent

A la ciutat de València les falles s'han suspès en cinc ocasions (el 1886 per no pagar una taxa municipal, el 1896 per la Guerra de Cuba, i el 1937, 1938 i 1939 per la Guerra Civil).

 

A Torrent es van suspendre les falles durant 10 anys pel succés de la Tombà de les falles el 1957: quan els fallers van decidir tombar les seues pròpies falles la nit del 18 de març de 1957 com a conseqüència de la prohibició dels balls als paradors i la tensió política del moment. Les falles es van celebrar en normalitat fins eixa nit d’aldarulls i forta repressió de la guàrdia. Com a represàlia als fets ocorreguts, l’autoritat local i governació civil van prohibir la festa durant una dècada fins que al 1968 es va recuperar de nou en la seua segona etapa fins l’actualitat.

 

Un cas curiós van ser les falles de 1989, les conegudes com les falles de l’aigua o de la pluja, ja que va ploure pràcticmaent tota la setmana fallera. El temporal va obligar a suspendre alguns actes i altres es van fer en temps record, com l’ofrena, que va quedar molt deslluïda, però sense ajornar-se. Les falles es van cremar sota la pluja i a l’any següent moltes falleres majors van repetir el càrrec. Fins a la data, llevat d’algú plugim, les falles de Torrent mai havien patit una situació d’ajornament com les que viurem este 2020.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.217.144.32

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.