Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 25 de Febrer del 2020
FALLES 2020

Cronista presenta el seu llibret "Trencar barreres"

La comissió és una falla compromesa amb la societat, amb el veïnat i amb les associacions

La comissió fallera de Cronista va presentar el seu llibret "Trencar barreres" en el seu casal. Aquesta comissió, que enguany celebra els seus 25 anys, ha volgut analitzar el seu ADN en el seu llibret d'enguany. Trencar, al diccionari normatiu valencià de l'acadèmia valenciana de la llengua, té diversos significats, un d'ells diu "Fer a trossos o a fragments (una cosa), colpejan-la, pressionant-la, tirant-la en terra".

 

 Una altra diu "Transgredir (una obligació, una llei o un tracte)" aquesta és la que més m'agrada, perquè està a l'ADN de la nostra falla, hi ha moltes més però jo em quede amb aquestes dos que si li afegim barreres significa que estem fent a trossos o fragments obstaculs, entrebancs que la societat estableix com estereotips i que la gent o associacions o col·lectius com els que vos presente, fan del "trencar barreres" el seu "modus vivendi", però sense pretendre-ho perquè és la seua normalitat.

 

La falla Cronista també és transgressora, ha trencat barreres, perquè és una falla compromesa amb la societat, amb el veïnat, amb les associacions, parafrasejant la nostra fallera major, "Cronista va més enllà perquè parlar de falles en aquesta falla és parlar també de solidaritat, reivindicació, diversitat i cultura."
 

"Trencar Barreres" és el llibret 2020 de la Falla Cronista Vicent Beguer i Esteve. Un llibret on es recullen històries que trenquen barreres des de la normalitat, prologat per la subdirectora de Levante-EMV Isabel Olmos Sánchez. Amparo Albiach Doménech i Maria Jesus Ramirez van ser el març de 2014 les protagonistes d'una portada trencadora que ha sigut el punt de partida del nostre projecte de falla 2020 "T'ho veus?" de Raúl Martínez Ruiz i que 6 anys després ens conten com recorden aquella experiència i com veuen aquella portada en la distància del temps.

 

Ja en el contingut literari, Isabel Olmos ens conta la importància del periodisme, però més important encara no oblidar al 50% de la població, fer periodismes amb perspectiva de gènere. La violinista ucraïnesa Anastasia Kosovets, ens compta com s'ha integrat en les falles, fins i tot en el taller faller del seu espòs. L'artista Vicente Torres. Una experiència molt especial va ser la que va viure en 2009 Rosario Trujillo quan va ser Fallera Major de la Falla Lope de Rueda de Torrent. Ser Down no va ser un impediment per a viure un any inoblidable com ens conta la nostra fallera Laura Garrigues Navarro-

 

Una bona amiga de la nostra comissió com és Samantha Barrachina ens explica que per a ella sempre ha sigut fonamental poder mostrar-se com és. Cantar en la teua llengua materna és el més natural del món, així ens l'explica la cantant Mireia Vives perquè ella va decidir fer-ho en valencià. Tania Vega Martinez, nostra Falleres Major Infantil 2005 i component de la Coral Allegro de l'ONCE ens conta exactament que és i com és la Coral Allegro.

 

Igual que Begoña Sánchez, directora de Samaruc Teatre de l'ONCE ens compta el gratificant que és compartir taules fins a arribar en oblidar que els teus companys tenen una discapacitat. Tindre a una fallera en la nostra comissió tan especial com Marta Peiro Gimenez és un orgull i mes que ens conte com va arribar a ser professional del futbol. Des dels anys setanta és una cosa completament normal en les falles de la seua població, Benicarló. Adrian OS ens conta com va ser l'experiència de ser Faller Major 2016 de la seua comissió la Falla Mercat Vell de Benicarló.
 

Una altra dona que ha trencat barreres en les falles ha sigut Sandra Faus, sabeu perquè? Perquè està casada, i es preguntareu, ¿quina és la barrera que ha trencat? Puix que enguany està ostentant el càrrec de Fallera Major de Gandia i és la primera dona que ho fa estant casada. I per a finalitzar el contingut literari, un recorregut per les falles que han trencat barreres, des de la visió de Dafne Gómez, Fallera de la Falla Plaza de Jesús de València.
Les il·lustracions de la part adulta, han sigut realitzades per la nostra fallera Ana Hernández, il·lustrant el text de Marta Peiró i de Drei Criado, realitzant les caricatures d'Amparo i María Jesús-
 

El contingut infantil ha sigut coordinat per tres falleres de la nostra comissió estudiants de Magisteri i Educació infantil, Sara Verdet, Sara Teruel i Angela Martinez han sigut les responsables de realitzar les activitats destinades als més xicotets de la nostra comissió fallera, amb il·lustracions d'Alberto Silla i Gio Artcolor
Completa el contingut infantil un conte sobre ser diferent, escrit per Alba Álvarez, Carla Romero, Paula Soler i Sara Verdet.
 

 

Per descomptat la part protocol·lària amb els nostres màxims representants Ana (primera fallera que ha sigut fallera major infantil i fallera major d'aquesta comissió), María i Nacho, el programa d'actes i un recorregut fotogràfic per l'exercici són fonamentals en el llibret.

 

I per a donar-li forma hem comptat amb "Altre estudi", Ricardo Ruíz i Dani Escobedo. Per a realitzar la portada hem comptat amb un dels nostres artistes de capçalera com és Miguel Hache. Per últim ressaltar el fonamental d'un llibret de falla que són les explicacions de les falles que de seguida veurem en la nostra demarcació i aquest any estan realitzades per la nostra fallera Maria Andreu Bronchud que, com a dona trencadora de barreres, també debuta en aquestes tasques.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.146.37.35

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.