Dimecres, 24 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 11:39:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 20 de Desembre del 2019
MÚSICA

El Ball de Torrent arriba al Teatre Principal

L'Institut Valencià de Cultura presenta el pròxim 21 de desembre 'El Ball de Torrent', a càrrec del grup de danses Alimara

L'Institut Valencià de Cultura presenta el pròxim 21 de desembre en el Teatre Principal, ja a les portes de les festes nadalenques, la representació de 'El Ball de Torrent', a càrrec del grup de danses Alimara. L'espectacle homenatjarà la figura de Salvador Mercat, fundador del grup i gran recuperador de les danses populars valencianes.
 

Alimara ha interpretat 'El Ball de Torrent' bussejant en la vena més oculta d'aquesta manifestació tradicional valenciana, pròpia del nostre cicle carnavalesc, fins a retrobar el que s'amagava davall de la disfressa i del despropòsit: la subversió de l'ordre establit.
 

Perquè el protagonista absolut de 'El Ball de Torrent' és el poble, els personatges més populars de la col·lectivitat: una gallinera fa de virreina, el virrei és un sabater, un agricultor serà l'alcalde i fins i tot el capellà pot ser representat per l'escombriaire del poble.
 

D'ací la disfressa, la simulació, l'engany, la burla i la subversió. Ningú és el que sembla ser: l'home no sempre ho és, el ric molt menys i les autoritats mai. Tots els estaments dominants són dominats, subvertits, almenys per unes hores: el poble 'juga' a la llibertat.
 

Aquesta representació de 'El Ball de Torrent' en el Teatre Principal de València comptarà amb la participació d'un cos de ball de 60 balladores i balladors i una rondalla d'onze músics, i la col·laboració especial de cantants com Patxi Ferrer, Xavi de Bétera, Josep Aparicio 'Apa' i Pep Gimeno Botifarra, entre altres.
 

El Grup de Danses Alimara, una agrupació de la Societat Coral el Micalet, va nàixer l'any 1975 per a centrar la seua tasca en la investigació, restauració i difusió del folklore del territori valencià (música, danses, balls, cançons i indumentària) des d'una perspectiva científica, per a buscar més autenticitat i sense desvirtuar les manifestacions de la cultura popular comarcal.
 

Un dels camps als quals ha dedicat més atenció i esforç ha sigut en la difusió, estudi i restauració de la 'dansà'. Alimara reivindica la idea d'institucionalitzar el Dia de la Dansà, una tasca que duu a terme des de 1979, i realitza cursos teòrics i pràctics a la ciutat de València i altres municipis.
 

Alimara, que ha gravat 7 discos, millora constantment el nivell formatiu i treballa en la investigació i recuperació de balls, cançons, festes i costums que es trobaven perdudes o en greu perill de manipulació o desaparició.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.191.5.239

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.