Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 26 de Abril del 2024 a les 13:32:43 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 01 de Octubre del 2019
TRADICIONS

Octubre comença amb el rés del Rosari

Torrent celebra aquesta tradició des de fa 128 anys, una particularitat pròpia, ja que tot i ser en octubre la festa a la imatge, a la nostra ciutat les celebracions continuen amb els actes de l'1 de febrer, dia de l'Entrà de la flor

Totes les nits del mes d'octubre, al cap de 21.00 hores, els nous clavaris del Rosari, membres de la Confraria de la Verge del Rosari i Sant Lluís Gonzaga, familiars i amics recorren la ciutat amb el tradicional rés del Rosari, festa que se celebra el pròxim 7 d'octubre, i que a Torrent es mantenen amb vida gràcies a aquesta confraria.

 

Així comença la trilogia festiva sota aquesta advocació a Torrent, una particularitat pròpia, ja que tot i ser en octubre la festa a la imatge, a la nostra ciutat les celebracions continuen amb els actes de l’1 de febrer, dia de l’entrà de la flor, on té lloc l’oferiment de la primera branca en flor a la verge; i per últim, a maig, amb la celebració de la festa gran el primer diumenge de maig i les enramades prèvies dels clavaris.


Tal com expliquen des de la Confraria el papa León XIII va signar en 1891 la encíclica Octobri mense sobre la devoció al Sant Rosari, especialment en el desé mes de l'any. Seguint els mandats, la confraria de la Verge del Rosari, que havia sigut fundada el febrer de 1606, va organitzar el primer rosari públic. Així doncs, tal com arreplega el cronista oficial de Torrent, José Royo, en el llibre publicat pel 400 aniversari de la confraria, els feligresos eixien demanant una almoina caritativa, però aquest rés ha canviat fins a l'actualitat.

 

El centre històric és l'escenari per on discorre la comitiva: cada dia ixen a les 21.00 h des de la parròquia de l'Assumpció menys el diumenge, que se celebra al matí. El rés conclou amb el cant dels gojos a la Verge, que canvien segons el dia de la setmana.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.189.14.219

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.