Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 30 de Setembre del 2019
SUCESSOS

La planta de tractament de residus de Gemersa pateix un nou incendi

La instal·lació de reciclatge ja clausurada, segueix acumulant tones de residus

Vora les 4 de la vesprada del passat diumenge 29 de setembre, el Consorci Provincial de Bombers van rebre un avís d'incendi en la planta de residus Gemersa. Aquesta planta, clausurada ja clausurada, segueix sense desmantellar-se pel que s'acumulen tones de residus. La planta de reciclatge està situada en polígon Mes del Jutge en la partida de la Contesa. El març de 2007 l'Ajuntament de Torrent va concedir la llicència a Gemersa per a la creació d'aquesta instal·lació que finalment es va inaugurar l'any 2008. Es tractava d'una planta de reciclatge de residus de la construcció.
 

Una intensa columna de fum, que podia veure's des de l'autovia, va despertar les alarmes poc abans de les quatre de la vesprada del diumenge, quan els bombers van rebre l'avís i van enviar a més d'una dotzena d'efectius dels parcs de Torrent, Catarroja i Alzira per a sufocar les flames. Aquesta planta inaugurada en 2008 ha patit altres dos incendis en 2013 i en 2015.
 

L'incendi ha deixat una forta olor a plàstic cremat en tota la localitat de Torrent que pot intensificar-se amb els vents de ponent que bufen aquests dies en la zona. Això s'uneix a l'acumulació de combustible que podria demorar l'extinció total del foc, l'origen del qual s'està investigant.
 

Fa quatre anys, la Conselleria d'Infraestructures va anul·lar la llicència concedida a Gemersa per a gestionar les instal·lacions. La societat s'havia declarat en concurs de creditors, circumstància que va marcar l'inici d'un tediós i llarg procediment administratiu i judicial.
 

Malgrat els reiterats requeriments de la Generalitat, els residus continuen apilant-se en la planta. En 2017, la Conselleria de Medi Ambient va xifrar en 2,4 milions d'euros el cost que suposaria retirar-los per la via de l'execució subsidiària. No obstant això, tampoc s'ha actuat en aqueix sentit. Aqueix mateix any, l'administradora concursal de Gemersa va desmuntar tota la maquinària i la nau oberta on es depositaven part dels desfets, en compliment d'una resolució que obligava a restaurar les parcel·les afectades.

 

Els continus problemes derivats de l'abocador il·legal van conduir a diverses associacions del territori a constituir una Plataforma Ciutadana per a reclamar davant les administratives el tancament i la neteja del complex, objecte de constants incendis. El litigi va acabar a Brussel·les. En 2016, la Comissió de Peticions del Parlament Europeu va admetre a tràmit la reclamació d'un veí de Torrent i va iniciar una investigació.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
54.204.117.206

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.