Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 20 de Setembre del 2019

El PP presenta una moció per a defensar l'ús de la pólvora en les festes de Torrent

El seu regidor, Bor Císcar, recorda que l'ús d'aquest tipus de pólvora és molt important en les tradicions festives de Torrent, des dels coets utilitzats en els trasllats de les clavaries, al dia de l’Entrà de la Flor, tradició que data de S.XVI a les trabucaes que se celebren en les festes de Moros i Cristians de Torrent

El PP ha presentat una moció a l'Ajuntament per a defensar l'ús de la pólvora en les tradicions i festes de la localitat. El regidor del PP a l'Ajuntament de Torrent, Bor Císcar ha assistit a una reunió presidida per la presidenta del PPCV, Isabel Bonig, al costat de representants d'Ajuntaments de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Castella-la Manxa, a més de la UNDEF i representants d'associacions festeres de municipis valencians.
 

Els populars han mostrat el seu suport ferm i decidit a una tradició com l'ús de la pólvora en festes amb arcabucería, en perill tant pel notable increment del seu preu com per la restrictiva normativa que regula aqueix ús. És per això, que el PP de Torrent ha presentat una moció a l'Ajuntament de Torrent en la qual s'insta al Ministeri a la modificació de la ITC 26, que regula les Manifestacions festives amb ús d'armes de avancarga.
 

Per a Císcar, "l'ús d'aquest tipus de pólvora és molt important en les tradicions festives de Torrent, des dels coets utilitzats en els trasllats de les clavaries, al dia de l’Entrà de la Flor, tradició que data de S.XVI a les trabucaes que se celebren en les festes de Moros i Cristians de Torrent".
 

L'actual normativa d'ús de la pólvora és molt estricta i posa en perill precisament la continuïtat d'aquestes tradicions, «hem de lluitar pels nostres pobles, pels ciutadans que volen continuar gaudint de les seues tradicions, sense problemes legals, amb seguretat, per descomptat, però sense impediments, per això és necessari modificar la llei», afirma Bor Císcar.
 

Per això, en la reunió s'ha elaborat un full de ruta que contempla la presentació d'iniciatives municipals, provincials, autonòmiques i nacionals per a protegir aquest tipus de festes per a instar al Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme al fet que en el menor termini de temps possible dispose la modificació del text de la Llei d'Explosius per a resoldre les dificultats més urgents com ampliar el termini de tinença de pólvora i que el seu transport i precintat puga ser realitzat pels participants.

 

Així, sol·licitaran que s'arbitren les mesures necessàries per a la millora dels termes i condicions en què es ve aplicant la ITC 26 («Manifestacions festives amb ús d'armes de avancarga») del Reglament d'Explosius (Reial decret 130/2017, de 24 de febrer) en les poblacions les festivitats de les quals inclouen els actes de tret de arcabucería per entendre que afecta de forma dràstica a les tradicions i pràctiques dels pobles que celebren actes en el marc de les seues festes patronals.
 

Els populars de Torrent afirmen que la reunió ha sigut molt positiva, ja que «ens ha unit a representants festers amb responsables del PP per a reivindicar aquesta tradició històrica, sense colors polítics i de la mà dels festers». Per aqueix motiu, des del PP de Torrent han contactat amb el president de la Federació de Moros i Cristians de Torrent per a mostrar el suport del PP a aquesta iniciativa que es presentarà en municipis de tres comunitats autònomes i escoltar els suggeriments que es puguen aportar des del col·lectiu fester a Torrent.
 En aquest sentit, el PPCV ja ha registrat una iniciativa també durant el mes d'agost en les Corts Valencianes

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.223.111.48

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.