Dijous, 18 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 17 de Abril del 2024 a les 10:35:06 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 30 de Juliol del 2019

Hospitalaris i Muladins sorprenen al públic en una entrada renovada

La torre es va incorporar al recorregut on van partiricpar més de 10.000 persones. Na Violant i Omeyes van ostentar les alferesies

 

Les festes de 2019 van viure el seu moment àlgid amb la renovada Gran Entrada Mora i Cristiana, que incorporava la torre al seu recorregut en pegar-li la volta i allargar-la 100 metres i uns 10 minuts aproximats. Torrent va acollir vora 10.000 persones, entre festers, participants, músics, veïns i visitants en este esdeveniment on es recrea l’entrada triomfal de les tropes mores i cristianes: boatos, música, indumentària i molta emoció en un acte que convertix a Torrent en l’epicentre de la comarca festera.

 

Les filaes cristianes van iniciar la desfilada amb l’entrada de Forquers, fins l’arribada de l’alferes, Sonia Guzmán, de la filà de Na Violant, que lluïa un vestit de tall medieval i flors. Va estar acompanyada pels seus fills Joan, Ainhoa i Gemma. El boato de les Na Violant va ficar en escena la victòria de Sant Jordi contra el drac, on diferents ballarines simbolitzaven el drac (de negre) i una figura articulada que simbolitzava un feroç drac.

 

Tancant la primera part de la desfilada, els cavallers Hospitalaris desplegaren el seu boato, inspirat en l'arribada d'estos cavallers que van rebre en donació la vila de Torrent de mans de Jaume I per la seua ajuda en la batalla. La filà celebrava al seu torn el 25º aniversari de la seua fundació. Per a tal ocasió van mostrar un viatge des de Jerusalem fins Torrent: al llarg de quatre actes van mostrar la construcció d’un vaixell, la partida del viatge, la primera derrota davant les tropes mores i la victòria final. Durant el boato recordaren imatges dels anteriors capitans: Francisco Torrent (1995), Bernardo Simó (1999), Ángel Llácer (2007) i de l’actual capità cristià, Vicent Francés, que va entrar triomfal a la plaça, acompanyat de la seua dona, Mar, i de les seues filles, Michele i Karen, sobre una carrosa plena d'escuts articulats amb moviment. Durant el recorregut va sonar la marxa cristiana que estrenaren en l'anterior capitania i que incorpora fragments de "28 cavallers", un himne per als Hospitalaris. Durant el recorregut també va sonar la marxa "Gran Clement", d'encarrec i dedicada a Vicent Francés, obra de José Ribera Tordera.

 

En temps i forma arribava el bàndol moro, amb l’entrada de Buaddin’ss, la comparsa més nombrosa de Torrent i fundadors de la festa, per donar pas a la resta de tropes, fins el moment en que l'alferesa mora, Rebeca González, de la comparsa Omeyas, va fer entrada a la plaça major. L’alferes lluïa un espectacular monyo d’inspiració egípcia amb un vestit en tons blaus brodats que decoraven el cos i la capa. La comparsa va entrar amb un gran baller d'inspiració àrab. 

 

Finalment, el moment més esperat va ser l’arribada dels Muladins d’Alí Bufat, amb un boato elegant d’inspiració oriental dividit en quatre actes. El primer, amb referència històrica parlava dels orígens d’esta ètnia peninsular que es va convertir al islam i van adoptar l’àrab per després diluir-se en l’al Àndalus. Les fragàncies i l’ambient del poble va donar pas a l’exotisme amb un ballet (Ganesh) que simulava un gran elefant sagrat, la part ritual venia acompanyada del ballet Kerala, una combinació de dansa i música ordenada des del moviment de l'alegria de l'ànima i  acostant-se al ritu del sacrifici. Per donar pas finalment a l’entrada de la Gran capitana, Encarna Puig. El més cridaner va ser la manera de desfilar de la seua esquadra, ja que per primera vegada a Torrent es va desfilar per matrimonis, precedint a la capitana i simulant diferents regnes orientals. La capitana muladina va baixar a peu (com va fer Carmen Andreu, la anterior capitana fa 12 anys), acompanyada del seu home, Carlos, i les seues filles, Maria i Amparo, resguardades de tres grans portes andalusines. Encarna lluïa un vestit roig amb bordats en plata, peces de joieria i el bàcul que li va regalar la seua comparsa. Totes les teles i complements venien des de l’Índia i han sigut dissenyades per Encarna i el seu home. El sèquit de la capitana lluïa vestits dels capitans d’Onil, amb teles del Marroc. La capitana va parar en tribuna per saludar a familiars i als companys de regnat, al ritme que sonava Naqib (capitana), marxa mora composada per l’ocasió i que es obra de Bernardo Mora-Fandos.

 

Per tercer any consecutiu, Tele Torrent va retransmetre en directe l’esdeveniment amb un èxit total d’audiència, de participació online.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.137.176.67

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.