Dilluns, 24 de Juny del 2024

Actualitzada Divendres, 21 de Juny del 2024 a les 11:33:38 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 17 de Juliol del 2019

Torrent aprova 6 milions d'inversions amb fortes crítiques de l'oposició

Manifesten que procés d’aprovació del crèdit per fer 16 inversions no s'ha debatut en la comissió d'Hisenda i que ha estat plagat d’irregularitats

El ple de l’Ajuntament de Torrent va aprovar en sessió extraordinària la modificació de crèdit per a executar el programa d’Inversions Financerament Sostenibles (IFS) pertanyent al superàvit de més de sis milions d’euros amb el qual el consistori va tancar l’exercici de 2018.

 

Amb un pressupost de 5.300.368 € es duran a terme les 16 iniciatives. Entre les aprovades es troba l’aposta per part del consistori de dotar a les associacions i col·lectius de nous espais perquè puguen realitzar les seues activitats. S’habilitarà el nou local per a ús sociocultural del pati de l’edifici dels carrers Federico Maicas, Verge de la Pau, Benemèrita Guàrdia Civil i Sedaví, amb una inversió de 381.650, 40 €. També es comprarà un local en Parc Central per a usos socials i comunitaris (275.000 €). L’ajuntament adquirirà l’immoble de l’antic cinema Cervantes, així com els seus locals confrontants, on es trobava la discoteca “Rayas”, per un import de 678.000 €. Subministrament de mobiliari per a equipament cultural de la sala cívica de l’Antic Mercat amb una inversió de 42.350 €. A aquestes iniciatives se suma l’habilitació local municipal per al nou centre de lectura de Parc Central, que estarà situat en la plaça de la Concòrdia, 3, per 402.009,48 €.

 

En l’àmbit esportiu, les inversions se centraran en la creació d’uns nous vestuaris per als camps de futbol de Parc Central, així com en la renovació dels vestuaris del Trinquet municipal. Les dos iniciatives compten amb un pressupost de 416.869,20 € i 84.137,10 €, respectivament. Igualment, la Casa de la Cultura presentarà una imatge renovada, ja que amb un cost de 87.600 € es restaurarà la façana; una iniciativa que inclou la rehabilitació de les portes i finestres de l’emblemàtic edifici. A aquestes mesures se suma l’adquisició de parcel·les destinades a zones verdes i viàries al carrer Sant Nicolau (351.751 €), al carrer Saragossa (134.000 €) i al carrer Músic Marià Puig Yago (59.000 €). Igualment es realitzarà una reurbanització de les vies públiques en els barris de l’Eixample, de Nicolau Andreu i nuclis de població per un import d’1.400.000 €.

 

Al mateix temps, s’ha inclòs la compra de la parcel·la destinada a la construcció d’un centre caní en col·laboració amb l’Ajuntament de València en Partida Mas de Don Pere (17.000 €), que completarà els terrenys ja en possessió del consistori; l’adquisició de pou d’aigua en la parcel·la Sant Pasqual per a proveir els canons de Sideinfo (26.000 €) en la nova actuació de protecció del Vedat; o la renovació de la passarel·la de Parc Central (246.500 €), que millorarà la imatge de l’entrada a la ciutat.

 

Una de les mesures més polèmiques se centra en la plaça Major, en la qual s’ha aprovat l’adquisició de l’immoble "La Malagueña" per 698.000 €.

 

Fortes crítiques de l'oposició: "primer, les persones"

En el ple es van alçar les veus crítiques dels diferents grups de l’oposició, excepte el grup de Ciudadanos, que no votà en contra de cap de les 16 propostes presentades pel govern de Jesús Ros.

 

La lider del Partit Popular, Amparo Folgado, considera que els més de 6 milions d'euros es podien destinar a les persones, a fer servei públic i no a invertir en solars, ja que "eixe suposat Superàvit de l'Ajuntament s'ha obtingut de la butxaca dels torrentins, a base de retallades (als qui no se'ls ha baixat la contribució i no s'ha gastat en  serveis socials). Recorden allò de les persones primer? Ara les propietats i la rajola són la prioritat per a Ros." El Partit Popular titlla d'oscurantisme este procés, ja que "després de sol·licitar el detall de les inversions se'ns va respondre que no hi havia res més. Per tant, redactàrem un escrit de protesta sol·licitant el detall de les inversions a realitzar, ja que el PSOE està en minoria i no podíem aprovar dites inversions com en un acte de fe." Al que afegixen que "encara no coneixem el projecte en alguns carrers de l'Eixample i Nicolás Andreu, ni el projecte d'adequació dels locals que es van aprovar. La Transparència en tot aquest procés ha sigut nul·la per part del govern de Ros."

 

Per la seua banda, el portaveu de Compromís per Torrent, Pau Alabajos, denuncià greus irregularitats, d’entre les quals es troba què les esmenes presentades per l’oposició foren rebutjades sense passar per la Comissió d’Hisenda, incomplint-se així la normativa de règim local, i en especial el propi Reglament del Ple de Torrent. Alabajos interpel·là al govern del PSOE que actuara al marge de la legislació i que a més ho fera amb minoria de regidors (11 sobre 25); encara que comptara en tot moment amb el suport del partit de Ciudadanos.

 

La Malagueña: 4.562€ per metre quadrat 

Compromís fou especialment contundent amb la proposta de compra de la finca de “La Malagueña”, per 698.000€. L’immoble, ubicat a la Plaça Colom 21, al costat de la Torre, consta de quatre altures que el govern de Ros té intenció d’enderrocar per a guanyar els 153 metres quadrats que aquest solar ocupa en la pròpia plaça. La proposta fou finalment aprovada amb els vots a favor del Partit Socialista i Ciudadanos, i els vots en contra del Partido Popular, Compromís i Vox.  Alabajos denuncià, amb els números en la mà, el que considera un dels majors despropòsits en inversions dels darrers anys a Torrent, explicant que el cost per metre quadrat del solar resultant és de 4.562€, als quals posteriorment s’haurien de sumar els costos del propi enderroc, la neteja del solar i la seua posterior urbanització, fent una despesa final aproximada - segons experts consultats per Compromís- de 8.000€/metre quadrat, 2 vegades més car que els immobles ubicats al carrer Colom, però de València.

 

Contradiccions de Ciutadans 

La intervenció del portaveu de Ciudadanos, Raúl Claramonte, fou especialment contradictòria en el punt de la compra de “La Malagueña”, on al llarg del debat explicà que el seu grup anava a abstindre’s, però finalment votà a favor. Quan Vox votà en contra, Ciudadanos va canviar el sentit del que havia expressat durant el debat perquè el punt eixira endavant junt amb els vots del PSOE.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.191.44.94

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.