Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 26 de Abril del 2024 a les 13:32:43 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 17 de Juliol del 2019

La “Baixà” canvia el seu recorregut i pegarà la volta a la Torre

Entre les novetats per a les festes d’enguany s’inclouen canvis en el Pregó, el nou Sopar del Fester i una aposta important per la música

Les festes de Moros i Cristians de Torrent es presenten enguany amb grans novetats. Les més importants se centren en una forta aposta per la música (eix vertebral dels Moros i Cristians), canvis en el Pregó, en la Gran Entrada i l’organització del nou Sopar del Fester.

 

Canvi en l'Entrada

Fa mesos la assemblea de la Federació de Moros i Cristians va aprovar el canvi en el recorregut de l’entrada, que consisteix en la integració total de la Torre dins de la festa, ja que les filaes i comparses entraran dins de la plaça i pegaran la volta al monument per incorporar-se al recorregut tradicional. L'augment del recorregut està estipulat en 100 metres, uns 10 minuts més, de manera que s’estima una durada total d’una hora des de l‘eixida fins el final. Així doncs, el recorregut amb corbes destacarà per la singularitat de la baixada des del Convent per combinar el descens i els girs per a envoltar la Torre oferint una imatge menys plana dels vestits i els boatos.

 

S’amplien 500 cadires, fins a les 4.000

Un altre aspecte important és l'augment de 500 cadires més que s’ubicaran a la plaça major, fins arribar al total de 4.000 cadires en tot el recorregut. A més, en tindre més espai, es millorarien les mesures de seguretat i pas de vianants actuals en la vorera oest al pas per la plaça. Un avantatge més que permet este nou traçat és la col·locació de la barra de bar per a donar més servei als espectadors i turistes. En este recinte es col·locaran també tribunes: una d’elles en mig del carrer, mirant la baixada i una altra d’esquenes, mirant cap al Raval. La tercera tribuna d’autoritats es col·locarà en la façana del mercat.

 

Història dels canvis

En 2012 Beduïns va proposar un canvi de recorregut, per a que l’entrada eixira pel carrer Sagra fins arribar a l’ermita, però es va desestimar perquè les carrosses no podien girar. Un d’altres canvi que sí va vore la llum va ser la proposada i aprovada en 2017, quan  la Federació va proposar que l’entrada terminara en El Molí. Es van col·locar cadires fins eixe tram, però la poca afluència de públic va fer que tampoc s’encertara amb la fórmula i per eixe motiu enguany es canvia i es farà la volta a la torre.

 

Comissió de control

Una comissió va mesurar dilluns passat tots els cantons  de la plaça per tal de donar el vistiplau defintiu a la viabilitat de la desfilada amb carrosses i elements dels boato. Van estipular que hi ha més de 7 metres per cada costat del carrer central de desfilada, mentre que només són necessaris 4 metres perquè les carrosses puguen girar.

Un altre punt que van tindre en compte va ser la distància entre l’entrada a la plaça per voltejar la torre i la eixida de la plaça per agafar de nou el recorregut tradicional. Entre els dos trams i ha 25 metres de distància, per tant les bandes de musica que entren a la plaça i les que ixen no es voran interferides.El 18 de juliol es fiquen a la venda les cadires que s podran comprar en les fiales i comparses o  en el punt de venda situat en la plaça major.

 

Canvi en el Pregó

La primera novetat arriba amb l’acte del Pregó. Com és tradicional, el tret d’eixida de les festes es realitzarà a l’Església de l’Assumpció, on tindrà lloc l’ofrena a Abdó i Senén, Sants de la Pedra. Seguidament, els festers i festeres desfilaran per l’avinguda al Vedat, però amb canvi de recorregut, perquè en arribar a la font de les Granotes, la comitiva continuarà desfilant pel costat de baixada de l’avinguda fins a arribar a la plaça, nucli de la festa festera de Moros i Cristians. Al peu de l’emblemàtic monument s’estrenaran les festes de 2019 amb les paraules del pregoner, paper que recau en Alfred Costa. La data de visita a la residència Santa Elena passarà a realitzar-se el dia 23 per part de les capitanies i alferecíes.

Els festers també podran gaudir del Sopar del Fester, una festa que es realitzarà al peu de la Torre després del pregó. En la vetlada, els caporals amb més solera faran demostracions del seu art. A més, el públic infantil participarà, com és habitual, en la coneguda Entradeta, que cada any congrega a més xiquets i xiquetes que se sumen a la festa, i que tindrà el punt final amb un berenar d’0rxata.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.219.95.244

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.