Dimecres, 26 de Juny del 2024

Actualitzada Dimarts, 25 de Juny del 2024 a les 22:23:56 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dilluns, 29 de Abril del 2019

El PSOE guanya les generals i Ciutadans supera al PP a Torrent

Els socialistes aconsegueixen un 28,8 dels vots, quasi 10 punts de diferència del partit de Rivera, mentre que el PP s'afona fins als 17,6. Vox entraria per primera vegada amb un 14,1% dels vots

El PSOE ha aconseguit guanyar de nou a Torrent. No ho feia des de 2004 quan en unes eleccions generals Zapatero va aconseguir el 47,1 dels vots. Els populars obtenen el seu pitjor resultat històric en unes generals i el segon pitjor resultat historic desde 1989. La dreta es fragmenta repartint el seu vot entre Ciutadans i Vox. Els de Rivera aconseguiria el superar a Torrent al partit de Casado mentre que el partit d'Abascal alcalzaría un 14% dels vots. En l'esquerra, Compromís i Podemos serien serien els grans daminificats en favor de PSOE. La suma dels de Baldoví i la formació taronja baixa del 29,3% al 19%.

[Img #8969]
 

 

La jornada electoral va acabar de matinada, quasi sense celebracions pel llarg recompte que va allargar l'arribada d'interventors fins a passada la una de la matinada. En la seu del PSOE, l'única que estava oberta seguint la nit electoral, hi havia optimisme encara que cautela pels resultats de cara a les municipals. La resta de seus estaven obertes però buides. Especialment la del PP on hi havia tristesa, i en Compromís, on no hi havia bons resultats ni interventors. La seu de Vox també estava tancada malgrat el bon resultat, i la de Ciutadans tancada, ja que s'ha quedat sense ella després de la guerra interna i haurà de buscar una nova. Claramonte i els seus el van celebrar al carrer abans d'anar-se a València. 



En les autonòmiques, els resultats llancen un escenari incert de cara a les municipals. La suma de les tres dretes guanyaria en percentatge al bloc de l'esquerra amb un 49,6%, front un 46,9%. Els socialistes serien la força més votada amb un 25,2%, tres punts més que les passades autonòmiques. El PP seria superat per Ciutadans que es colocaria a Torrent com la segona força més votada liderant el bloc de la dreta per davant del PP. Compromís cauria 4,4 punts, mentre que PODEM cauria del 10,7 al 7,5%. La gran sorpresa és l'entrada directa de Vox amb un 12,3%.

[Img #8967]

 

 

Una posible victoria de les tres dretes en les municipals

La translació a unes hipotètiques eleccions municipals deixa en l'aire el govern pel fracàs de la confluència d'esquerres entre PODEMOS i EU. Les municipals són diferents perquè se sol votar més al candidat, però una extrapolació directa de vots autonòmics a Torrent repartint els 25 escons del ple podria donar de nou el govern de Torrent a la dreta.



El PSOE obtindria 7 regidors. Estaria seguit de prop per Ciutadans amb 5, i el PP baixaria fins als 5, quasi la meitat. Encara així, la suma de les tres dretes amb els 3 escons que podria sumar Vox donaria el govern a Claramonte si pactara. Ros no tindria suficient amb els 3 regidors de Compromís, i els 2 que podria aconseguir PODEM. En el cas que el vot de les confluències es repartira entre PODEM i Guanyant-Esquerra Unida la situació no canviaria molt, ja que Compromís recuperaria 1 i Podemos perdria 1. La lluita per dalt sería entre PSOE i Ciutadans si es manté com a primera força, o davant el PP si recupera vots Folgado. 



El panorama podria canviar si Ros aconsegueix amarrar vot del PP o atraure vot de l'esquerra. Per part seua, el PP, amb més estructura i tradició a la ciutat podria invertir tendència si hi ha una correcció del vot amb l'argument que la dreta dividida no governa. Ciutadans té també l'oportunitat d'aconseguir a Torrent una gran alcaldia si aconsegueix col·locar-se com a primera força porlítica de la dreta. El que sembla clar és que les eleccions municipals a Torrent es decidiran per poca diferència i el vot al candidat serà clau davant un resultat tan ajustat.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.145.73.193

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.