Dijous, 20 de Juny del 2024

Actualitzada Dijous, 20 de Juny del 2024 a les 12:52:55 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 17 de Abril del 2019
Vestit de Reina 2019

Maria Silla lluirà una capa en verd, amb la flor de la passió en homenatge a l’Oració de l’hort

El vestit està inspirat en un model d’Isabel la Catòlica i la capa, de vellut verd obscur, ret homenatge a la seua germandat, l’Oració de l’hort, que lluix brodada la flor de la passió, símbol dels tres claus de Crist.

Ja es coneix el secret millor guardat de la Setmana Santa de 2019: Maria Silla Mora ha fet públic el vestit de reina que lluirà el diumenge de Glòria, amb el qual representarà a la virreina de València, Na Germana de Foix, càrrec tradicionalment conegut com el de Reina de l’Encontre i Àngel de la resurrecció.

 

El disseny és una inspiració d’un model de la reina Isabel La Catòlica que Maria va tindre clar des del principi, tot i que després va contemplar altres opcions. Es tracta d’un bocat en plata amb mànigues obertes a l’estil medieval. La falda és una seda blanca sobre la qual descansen dos caigudes de brocat de la firma valenciana Vives y Marí, que van marcades a la cintura amb un faixí brodat. Tant la falda, com el faixí, estan brodats amb el mateix dibuix que la tela del brocat, gràcies al cartonatge que l’empresa ha aportat per mantenir la coherència en el disseny, obra d’Amparo Ruiz, amiga de la família.

 

“Des de que sabia a ciència certa que anava a ser reina, ens ficarem mans a l’obra. La meua mare i ma tia, que també va ser reina de l’encontre en 1992, m’han ajudat a aclarir idees i fer el vestit que sempre havia somniat”- comenta Maria Silla mentre ens ensenya els detalls del vestit.

 

Capa homenatge a l’Oració de l’hort

Un altre dels elements més simbòlics i pels que es recorda a una reina és per la seua capa. Maria Silla ha triat dos elements fonamentals: el color i el brodat, en sentit homenatge a la seua germandat: l‘Oració de l’hort, de la qual va ser fundador el seu iaio i a la que està molt unida tota la seua família. La capa, de vellut verd obscur, és la primera que es recorda en este color i va en sintonia amb els colors de la germandat (el verd i el blanc). Està brodada en plata i serà portada per 12 patges. És el resultat del disseny de María, sa mare i sa tia; i la confecció ha corregut a càrrec de la firma Hijas de Carmen Esteve amb més de tres mesos de treball. En la capa porta bordada la flor de la passió, símbol que apareix en el banderí de la seua germandat i que simbolitza una flor amb tres pètals, cadascú en símbol dels tres claus de crist en el seu calvari.

 

Un altre dels símbols que lluirà Maria en el diumenge de resurrecció és l’al·leluia, o banderí que anuncia que Crist ha ressuscitat i que després de l’encontre porta la imatge fins l’església. Este al·leluia està confeccionat en la mateixa base que el vestit i es tracta d’una reproducció del que va portar la seua tia, Monte-Sión Silla quan fou reina en 1992, obra de la tia del pare de Maria que era monja salesiana. En esta ocasió els flecs són en plata, a conjunt amb el brodat del vestit i la capa. Per darrere porta brodat l‘escut de la germandat i el seu nom.

 

Corona per a una reina

La corona és una de les altres curiositat, amb toc personal, que Maria ha volgut aportar al conjunt. Maria és molt fan de la saga “Juego de Tronos”, per eixe motiu quan anà a l’orfebre li van fer diverses mostres de corona inspirades en la saga, fins que finalment es va decidir pel model que lluirà. En l’exposició també es pot contemplar la gaita que Maria toca en la banda de la germandat, instrument característic de l’Oració de l’hort i és que Maria és una gran aficionada a la música, cal recordar que estudia trompeta al conservatori.

 

Però altres curiositats d’enguany també són els vestits de les cambreres: María Martínez Puig i Blanca Puchades Vallejo; junt amb la indumentària dels 12 pages. Tots van de blanc, el que aporta més lluminositat al conjunt. Les cambreres porten una reproducció del vestit de Maria, a xicoteta escala, i al cap lluiran una còfia rematada amb perles, com les dames de cort que acompanyaven a la reina en l’etapa medieval.

 

Horaris de l’exposició

Fins al dissabte a mig dia es podrà visitar el vestit de reina, de les cambreres i els pages en la sala d'exposicions de l’Antic Nou Mercat en horari habitual de matí i vesprada (de 10 a 13.30 i de 17.30 a 21 h., llevat de dijous que tanquen a les 20 h.). Maria Silla ha aprofitat a convidar a tot el món perquè visitants i curiosos s'acosten a contemplar el treball de tot un any.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.222.120.200

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.