Dimarts, 16 de Abril del 2024

Actualitzada Dilluns, 15 de Abril del 2024 a les 12:26:12 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 17 de Abril del 2019

Podemos i Esquerra Unida aniran per separat a Torrent en les municipals

Jaume Santonja anuncia que no repetirà amb Guanyant en fracassar la gran confluència d'Esquerres

No hi haurà confluència d'Esquerres a Torrent. Finalment, Podemos anirà en solitari i Esquerra Unida ho farà dins de la coalició Seguim Endavant-*Guanyant en la qual no estarà els independents que van formar part de l'Acord Ciutadà en 2015. Jaume Santonja, que havia representat aquests quatre anys a la plataforma ciutadana de confluències d'Esquerres de Torrent, ha confirmat a aquest periòdic que no repetirà "al no haver-se ampliat la base per a crear un moviment fort d'esquerres". La proposta política d'Acord Ciutadà-*Guanyant Torrent es quedarà en aquestes eleccions municipals sense la major part del moviment d'independents que van formar la coalició en 2015 per a intentar canviar l'esquerra.

 

Divendres passat Podem Torrent va anunciar que es presentarà per primera vegada a Torrent en unes municipals amb Carmen Verdet com a cap de llista. La formació habitada incorpora a Paco Muñoz dels Verds per a potenciar el caràcter "verd i ecologista" de l'organització i a Rocio Vilanova activista de Torrent per la defensa del dret dels animals. Verdet considera les incorporacions com "una gran oportunitat per a reforçar l'aposta de Podemos en matèria mediambiental i animalista".

 

Carmen verdet ha assenyalat que Podem a Torrent "és fort" i que es presenten a les eleccions "amb optimisme, confiança i garanties de seguretat per a la ciutadania" enfront d'aquells, ha dit "que usen la por i la divisió" "Tenim la convicció que la nostra proposta de ciutat per a Torrent va anar enamorant a la ciutadania des de hui fins al dia de les eleccions. Una proposta on les persones són les protagonistes, i per a això es requereix un canvi de model, una ciutat que cuide als seus veïns i veïnes, que cuide als seus barris i, per a això, proposem un Pla de Barris". Aquest Pla consisteix en un programa que buscarà reduir les desigualtats entre els barris

 

Des d'Esquerra Unida han anunciat dies després que també es presentaran però en coalició amb Esquerra Republicana del Pais Valencià i Independents sota la forma Seguir Endavant-*Guanyant, una marca que van registrar en 2015 quan van formar confluència amb independents. De fet, Juan Ramon Motoso ha assenyalat que utilitzaran la marca registrada amb el logo del caragol que ha utilitzat Acord Ciutadá en el grup Municipal.

 

Negociacions d'última hora

 

La data límit per a presentar les llistes municipals és el pròxim 22 d'abril però sembla dificil que canvie la situació. L'inici de les negociacions per a crear una gran confluència va començar al novembre amb una proposta de Podemos a Compromís per a anar plegats que va ser rebutjada pels nacionalistes com ja va passar fa quatre anys amb l'oferiment de Guanyant-Esquerra Unida. A pesar que segons l'última enquesta del CIS la translació de percentatges a Torrent podria fer que governara la dreta de nou a Torrent no hi ha hagut acord. Dimarts passat 9 d'abril va tindre lloc l'última reunió entre Podemos i Esquerra Unida, on finalment no va haver-hi acord sobre els llocs d'eixida de la llista electoral a pesar que es va remenar fins i tot una llista amb llocs alterns.

 

Des de Podemos han defensat que va haver-hi un intent final anara dels temps que marcava la seua organització en l'àmbit autonòmic. Carmen ha reconegut que la posició en les llistes ha sigut un tema important en les negociacions però "que no hi ha hagut voluntat per part d'Esquerra Unida". Verdet ha revelat que fins i tot es va proposar una gran coalició amb Santonja com a número 1 però no va haver-hi acord. Des de la formació habitada han criticat les dificultats per a asseure's a negociar amb Esquerra Unida, "que demanava fins i tot les propostes per escrit abans d'asseure's a parlar".

 

Però des d'Esquerra Unida no han vist un intent real d'arribar a acords des que guanyara en les primàries l'opció de Carmen Vedet, enfront de la de Pepe Català, més partidari de la confluència. Des d'Esquerra Unida han criticat que no hi haja hagut una clara voluntat política d'arribar a un acord, i que les negociacions s'hagen centrat principalment a repartir-se els primers llocs de la llista electoral. De fet han plantejat diverses opcions en posicions "fins i tot repartir la meitat del mandat si només isquera un regidor", i no han acceptat.

 

En el cas dels independents, va haver-hi converses amb Podemos que no van prosperar, i no hi hauria hagut reunió amb Esquerra Unida després de diversos ajornaments. Santonja ha criticat que no hi haja hagut intenció per part d'Esquerra Unida de posar-se en contacte amb els independents amb els quals han compartit grup aquests quatre anys. "Nosaltres estem disposats a arribar a un acord fins al final, l'ordre en la llista mai ha sigut ni serà un impediment per part meua si hi ha una candidatura millor", ha assenyalat Santonja, però sembla que el temps s'esgota i ja és massa vesprada.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.218.61.16

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.