Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 09 de Abril del 2019

Kate Mosse posa el fermall d'or al festival Torrent Històrica

Al llarg de quatre dies han passat reconeguts i prestigiosos escriptors com el premi Planeta de 2018 Santiago Posteguillo, Emma Lira, David B. Gil o Gisbert Haefs.

La ciutat de Torrent s'ha convertit durant quatre dies en el punt de trobada d'autors de novel·la històrica i lectors aficionats al gènere amb Torrent Històrica; un festival que, en la seua primera edició ha sigut tot un èxit de participació, rebent, a més, a grans escriptors de reconeixement internacional com Santiago Posteguillo, Kate Mosse o Gisbert Haefs, entre altres.

 

Després de la primera jornada del dijous, que va abarrotar la sala cívica del Antic Mercat d'un públic que no va voler perdre's a l'autor de 'Jo, Julia' i guanyador del Premi Planeta 2018, li va seguir el divendres a la vesprada la xarrada amb Gisbert Haefs. L'escriptor és autor de més de deu novel·les de gènere històric i policíac (Aníbal: la novel·la de Cartago) i coneixedor de la llengua i la cultura espanyoles. Haefs va mantenir un col·loqui amb Antonio Penadés, advocat i periodista valencià, a més d'autor de novel·la, assaig i historiador.

 

El programa del festival va continuar amb David B. Gil, periodista, autor de ciència-ficció i novel·la històrica (Huit milions de déus), Emma Lira, periodista i gran coneixedora de la cultura àrab (Posa't en la meua pell) i Antonio Garrido, enginyer i escriptor (L'última frontera), que van protagonitzar una trobada amb Santiago Álvarez, escriptor i organitzador del certamen.

 

Les activitats del dissabte es van iniciar en L'Espai. Durant el matí els torrentins i torrentines, així com els veïns i veïnes vinguts d'altres localitats, van poder gaudir de jocs de batalles històriques amb miniatures i diferents jocs d'estratègia. A la vesprada va ser el torn de poder delectar-se amb les paraules de José Luis Corral (Els Àustria. L'amo del món) i Jesús Maeso (Comanxe), que van debatre amb Alejandro Corral (El desafiament de Florència), alumne avantatjat de tots dos.

 

La famosa autora britànica Kate Mosse, va ser l'encarregada de tancar les trobades amb escriptors. La creadora de 'La ciutat de Foc', a més, de mitja dotzena de novel·les històriques i traduïdes a 37 llengües en més de 40 països, va presentar la seua obra i va conversar amb Alejandro Noguera, historiador valencià i director de l'Iber, Museu dels soldadets de plom. Mosse no solament va participar en la trobada, sinó que al llarg del dia va poder gaudir d'un recorregut per Torrent, on va visitar la Torre i va signar en el llibre d'honor de l'Ajuntament. En acabar el col·loqui amb Kate Mosse, l'Aula CAM va emetre la pel·lícula Elisabeth, un relat dels primers anys del regnat d'Isabel I d'Anglaterra.

 

El punt final d'aquesta primera edició de Torrent Històric ho va posar una jornada festiva dirigida al públic de totes les edats. Als peus de l'emblemàtica Torre es van realitzar recreacions històriques, contacontes i tallers. Els llibres també van ser els protagonistes amb un mercadet que contenia una gran varietat literària històrica.

 

Com a colofó final, a la vesprada es va emetre a l'Aula CAM la pel·lícula Amadeus, que conta la vida de Wolfgang Amadeus Mozart, narrada per Antonio Salieri, antagonista del llargmetratge. La regidora de Cultura, Susi Ferrer, ha destacat l'èxit que ha collit el festival en totes les seues activitats i el gran acolliment que ha tingut, "convertint a Torrent, una vegada més, en l'epicentre de la cultura nacional i internacional".

 

Història a les aules

 

El públic juvenil també ha tingut protagonisme en aquest festival i, per això, un altre dels escenaris triats per Torrent Històrica van ser els centres educatius. Amb l'objectiu de fomentar la literatura històrica entre un públic jove, durant el matí del divendres l'escriptor Gisbert Haefs va visitar a l'alumnat de la Marxadella per a parlar-los sobre la seua experiència literària. Per part seua, el col·legi Santa Teresa de Jesús va rebre a Sebastián Roa, que va compartir la seua passió per la història amb els xics i xiques que no es van perdre ni una paraula.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
54.226.126.38

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.