Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 04 de Abril del 2019
MOBILITAT

Nou projecte de transport amb autobús que millora el servei

La Generalitat aprova la creació de tres línies radials per a donar servei nocturn. A més, tres línies que connectaran directament amb estacions de metro amb aquells nuclis de població que manquen d'aquest servei. També, una nova línia transversal que connectarà Quart i Manises amb Paterna i Burjassot.

La Conselleria d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori ha aprovat definitivament el projecte de servei públic de transport de viatgers per carretera CV-106, València Metropolitana Oest, després del procés de participació pública en el qual han presentat proposats ajuntaments, mancomunitats, particulars, usuaris, entitats i empreses, tal com es publica hui en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).

La Generalitat ha aprovat aquest projecte que millora la mobilitat de l'àrea metropolitana oest, ara el projecte eixirà a licitació per a atorgar el servei a l'empresa que presente la millor oferta, amb un contracte de deu anys i una aportació econòmica estimada anual de 2.713.818,84 euros per part de l'administració.

El nou contracte de transport atendrà una població total de 283.404 habitants per al que comptarà amb un mínim de 32 autobusos que, conjuntament, realitzaran aproximadament 2.812.300 quilòmetres anuals. Aquests vehicles seran accessibles i estaran dotats del Sistema d'Ajuda a l'Explotació.

La nova ordenació del servei forma part de la reordenació completa en tota la Comunitat que ha realitzat la Generalitat i que va anunciar la consellera d'Habitatge, María José Salvador, el novembre de 2017 per a garantir el transport públic en el 100% dels municipis.

Amb la nova proposta de servei es consoliden els eixos de transport actuals, com són els longitudinals per a la relació directa amb València (València - Xirivella - Aldaia - Alaquàs - Torrent i València - Mislata - Quart de Poblet - Manises - Aeroport de Manises), el transversal per a comunicació interna i connexió amb estacions de metro (Torrent - Alaquàs - Aldaia - Quart de Poblet - Manises) i la connexió dels municipis d'Aldaia, Alaquàs i Xirivella amb la Platja del Saler a l'estiu.

També es manté la connexió amb l'Hospital de Manises, l'Aeroport de Manises i el Centre Comercial Bonaire, com a principals nuclis atraients de l'àmbit d'estudi.


Entre les novetats destaquen la creació de tres línies radials per a donar servei nocturn a la comarca (València - Manises - Aeroport; València - Xirivella - Alaquàs - Aldaia; i València - Paiporta - Picanya - Torrent).
A més, es creen també nous serveis llançadora; en concret tres línies que connectaran directament amb estacions de metro aquells nuclis de població que manquen d'aquest servei (Aldaia - Salt de l'Aigua; Alaquàs - València; i Xirivella - València).

Finalment, es crea una nova línia transversal que connectarà Quart i Manises amb Paterna i Burjassot. La creació d'aquesta nova línia, que passa per Salt de l'Aigua, reforça aquesta parada com a punt d'intercanvi per a les connexions transversals de la comarca, ja que enllaça en aquest punt tant amb Metrovalencia com amb les línies que vénen de Torrent i Aldaia.

Millores contemplades en el tràmit d'informació pública

Entre les mesures incorporades durant el tràmit d'informació pública, destaca, per exemple, que Aldaia i el Barri del Crist disposaran d'un nou servei a través d'una variant de la Línia 1 (Línia 1C, Aldaia - Salt de l'Aigua) que els connectarà amb l'estació de metro de Salt de l'Aigua amb 33 expedicions d'anada i 33 de tornada en dies laborables de dilluns a divendres; 2 expedicions més en un sentit i 3 més en l'altre, que en el PSP inicial. Aquest servei de connexió amb l'estació de metro reforça la línia que ja existia entre Torrent i Salt de l'Aigua, de manera que l'interval combinat (L-1A + L-1C) serà d'aproximadament una expedició cada 15 minuts.

A Alaquàs, disposaran d'un nou servei llançadora que li comunicarà directament amb l'estació de 9 d'Octubre a València, amb 33 expedicions d'anada i 33 de tornada de dilluns a divendres laborables.

Les persones usuàries de Manises, Quart i Mislata veuran incrementada la franja horària en el seu servei, atés que aquest s'amplia per a donar servei tot el dia a l'Aeroport, combinat amb el Metre. D'aquesta manera, la línia actual d'autobús realitzarà 6 expedicions més d'anada i 7 de tornada entre setmana, i els divendres, dissabtes i vespres de festius 3 expedicions per sentit.

A Manises i Quart, a més, disposaran del servei transversal que els connectarà amb Paterna i Burjassot amb 15 expedicions diàries d'anada i volta. Els usuaris de Xirivella veuran millorat el servei amb València a través de la Línia 4C (València - Xirivella) amb 9 expedicions per sentit en hora de punta de dilluns a divendres; en el PSP inicial únicament es contemplaven 5 expedicions per sentit.


Característiques del nou projecte.

En general, aquest nou projecte contempla millores en l'oferta i en el servei en relació amb el que tenien fins ara. Així s'incorporen tres línies de servei nocturn València-Manises-Aeroport; L5N València - Xirivella - Alaquàs - Aldaia que disposaran de 5 expedicions a la nit d'anada i volta en divendres, dissabtes i vespres de festiu, durant tot l'any; i el L8N València - Paiporta - Picanya - Torrent que constarà de 4 expedicions d'anada i volta en divendres, dissabtes i vespres de festiu, durant tot l'any, coordinat amb la finalització del servei de metro nocturn.

A més, tres línies que connectaran directament amb estacions de metro aquells nuclis de població que manquen d'aquest servei (Aldaia - Salt de l'Aigua; Alaquàs - València; i Xirivella - València) amb 33 expedicions d'anada i 33 de tornada de dilluns a divendres laborables. Així, els usuaris i usuàries d'Alaquàs passaran de 147 serveis en dies laborables a 190; disposaran d'un nou servei llançadora que els comunicarà directament amb l'estació de 9 d'Octubre a València i comptaran amb la línia nocturna.

A Aldaia, passaran de 146 expedicions en dies laborables a 190 i disposaran d'un nou servei a través d'una variant de la Línia 1 (Línia 1C, Aldaia - Salt de l'Aigua). Aquest servei de connexió amb l'estació de metro reforça la línia que ja existia entre Torrent i Salt de l'Aigua, de manera que l'interval combinat (L-1A + L-1C) serà d'aproximadament una expedició cada 15 minuts. A més, comptaran amb la línia nocturna de connexió amb València (Línia 5N Nocturn València - Xirivella - Alaquàs - Aldaia).

A Manises, passaran de 41 expedicions en dies laborables a 59. Els usuaris de Manises, Quart i Mislata veuran incrementada la franja horària en el seu servei, que s'amplia per a donar servei tot el dia a l'Aeroport, combinat amb el metre. D'aquesta manera, la línia actual d'autobús realitzarà 6 expedicions més d'anada i 7 de tornada entre setmana, i els divendres, dissabtes i vespres de festius 3 expedicions per sentit coordinat amb la finalització del servei de metro nocturn en cap de setmana.

Els usuaris de Manises i Quart, a més, disposaran del servei transversal que els connectarà amb Paterna i Burjassot amb 15 expedicions diàries d'anada i volta.

A Mislata passaran de 41 expedicions en dies laborables a 49 i els de Quart de Poblet passaran de 125 expedicions en dies laborables a 183.

Per part seua, a Torrent passaran de 86 expedicions en dies laborables a 88, i comptaran amb un servei nocturn de connexió amb València a través de la Línia 8N (Nocturn Torrent -Picanya - Paiporta - València).

Quant a Xirivella, passaran de 192 expedicions en dies laborables a 248 i veuran millorat el servei amb València a través de la Línia 4C (València - Xirivella) amb 9 expedicions per sentit en hora de punta de dilluns a divendres.

Aquesta línia entre Xirivella i València s'estableix com a reforç per a augmentar la capacitat del servei en aquesta relació parcial, i millorar la connexió de Xirivella amb la xarxa de Metrovalencia (Nou d'Octubre) a València, sent susceptible de modificar el seu itinerari en el futur si l'execució de futures infraestructures oferira una millor alternativa per a aquesta relació. A més tindran un servei nocturn de connexió amb València a través de la Línia 5N (Nocturn València - Xirivella - Alaquàs - Aldaia).

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.235.249.219

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.