Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dijous, 14 de Març del 2019
MEDI AMBIENT

El Consell vol implantar la recollida de residus porta a porta

La Conselleria de Medi Ambient està ultimant un nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana on es contempla l'obligació dels municipis de més de 50.000 habitants a implantar un sistema de recollida de residus "porta a porta"

La Conselleria de Medi Ambient està ultimant un nou Pla Integral de Residus de la Comunitat Valenciana on es contempla l'obligació dels municipis de més de 50.000 habitants a implantar un sistema de recollida de residus "porta a porta" o "un altre equivalent que permeta un sistema de pagament per generació".



La idea del Govern valencià és que s'establisca una infraestructura a través de la qual els ciutadans o comerços que més reciclen "paguen menys de les seues taxes de recollida i tractament de residus", mentre que "aquells que reciclen menys paguen més". Segons la Conselleria, el pla "no defineix un sistema de recollida concret", sinó que estableix aquest format de gestió econòmica que, en la major part dels casos, portarà a la recollida porta a porta. L'alternativa és instal·lar contenidors amb un sistema d'identificació.
 

L'encarregat de definir finalment el format serà cada Ajuntament, que és qui té competències en la gestió municipal de residus. Sobre aquest tema, el Consell reconeix que "no existeix un únic sistema de recollida perfecte, sinó que un ha d'adaptar-se".

 

Això pot portar "a tindre diversos sistemes de recollida depenent de la zona i la ciutat". La novetat introduïda en el Pla Integral de Residus "és que haurà d'haver-hi almenys una unitat tècnica, és a dir, barri, ruta de recollida, etc., que haurà de disposar de sistemes per a aplicar el pagament per generació" per a bonificar el reciclatge.
 

Un mètode alternatiu al porta a porta són uns contenidors especials, els coneguts "cinqué contenidor" que compten amb càrrega lateral i sistema d'identificació d'usuaris amb targeta. En aquest sentit, Medi Ambient va recordar que la Generalitat "ha aconseguit fins a 20 milions de fons europeus (FEDER) fins a l'any 2023, per a, entre altres, aquest tipus de sistemes, amb el que l'esforç inversor en els municipis pot estar subvencionat al 50%".
 

En total, la mesura afectarà les 15 localitats de més de 50.000 habitants, entre els que està Torrent, amb una població total de 2,2 milions d'habitants, el que suposa el 45% de la població valenciana. La intenció de la Conselleria de Medi Ambient és aprovar aquest pla "com més prompte millor", encara ha de passar pel Consell Jurídic Consultiu.

 

Sobre aquest tema, existeixen dubtes que siga possible aprovar-ho abans d'eleccions, tenint en compte que les Corts estan dissoltes i l'única forma d'aprovar aquest tipus de mesures és per decret. És més: la notícia d'implantar aquest sistema en els municipis grans ja es va formular a l'inici de la legislatura. 
 

L'objectiu final és complir amb la directiva europea que estipula que en 2020 el 50% dels residus han de ser reciclats, un objectiu que augmentarà cinc punts cada lustre, segons va aprovar Brussel·les en 2018. La Comunitat incompleix actualment aquest percentatge.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.220.43.170

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.