Martes, 18 de Febrero de 2020

Actualitzada Martes, 18 de Febrero de 2020 a las 11:30:35 horas

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán | Conctacte: 687 284 697 Versió impresa
Zequi Castellanos
Martes, 12 de Marzo de 2019

VORA SÈQUIA

"Diuen que es tracta d’un dia històric"

Diuen que a partir d’ara, el 4 de març estarà marcat al calendari polític valencià, com a la data en què vam obtenir la possibilitat d’autoregular-nos les nostres eleccions autonòmiques i que des d’aleshores que serem més històrics i menys folklòrics

Generalment, a aquesta secció d’opinió tinc per costum tractar temes nostrats, aquells que interessen la ciutadania que viu o treballa al nostre poble, però en aquesta ocasió convé reflexionar sempre que s’anuncie,--com s’ha anunciat-- un “dia històric per a les nostres vides”, com a ciutadans i ciutadanes d’aquest territori que convenim en anomenar País Valencià, encara que oficialment s’haja optat per designar-lo com a una comunitat.

 

Diuen que a partir d’ara, el 4 de març estarà marcat al calendari polític valencià, com a la data en què vam obtenir la possibilitat d’autoregular-nos les nostres eleccions autonòmiques i que des d’aleshores que serem més històrics i menys folklòrics. Sincerament pense que, quan una decisió es pren amb el cor i no amb un percentatge significatiu de raonament, les coses no acaben de quallar ni de tenir justificació.

 

En la vesprada de dilluns 4 de març de 2019, el molt honorable president d ela Generalitat Valenciana, anuncià oficialment que, emparant-se amb l’Estatut d’Autonomia reformat de 2006 i la Llei de Govern, havia pres la decisió –tot i aplicant el vot de qualitat—de convocar eleccions autonòmiques per al proper diumenge 28 d’abril, en coincidència amb la convocatòria que dies abans havia anunciat el president del govern de l’Estat.

 

Si ho mirem bé, no hi ha raons polítiques, a no ser que siguen de polítiques partidistes, ja que fins la data de hui, el País Valencià ha comptat amb pressupostos anuals, no disposa de cap entrebanc polític a l’hora d’aprovar lleis al legislatiu i, el govern del Botànic, ha aportat una estabilitat bastant sòlida.

 

El president Puig, se l’ha jugada a una carta marcada per al darrer diumenge d’abril, una data ben curiosa, ja que la campanya electoral discorrerà barrejada amb la Setmana santa i la data de votacions fa de pont entre la festivitat del patró del regne i el primer dia de maig. D’aquesta manera, les persones que tenien programades eixides amb motiu d’aquestes dates assenyalades, ara han d’afegir a les seues preocupacions democràtiques, cercar els documents per realitzar el vot per correu.

 

La decisió del president valencià no ha caigut molt bé entre els seus “parteners” de govern i la veritat és que, des de fora estant, no és una data com per a tenir l’esperança fundada en què es podrà repetir el mateix pacte que ens ha fet arribar fins ací els últims quatre anys.

 

Llàstima que davant de vora 6.000 decisions de govern preses per unanimitat en favor del conjunt del País Valencià durant els darrers 4 anys, no s’haja pogut acabar d’igual manera consensuada i acordada fins el final del període per al que s’havia triat els nostres representants. La data del 28 d’abril és com anar de “paquet” en la moto del candidat Pedro Sánchez, per molt que vulga vestir-la el president Puig, com a una data en què els valencians i valencianes recuperem la nostra autonomia plena.

 

En realitat, els socialistes valencians saben, que allò de recuperar autonomia és una manera de vestir una decisió partidària, per tal d’aconseguir més vots per a la seua urna, perquè estan convençuts que la campanya que faran les televisions estatals, els ajudarà a sumar adhesions. Però anem de paquet en la moto de Sánchez. Sols quan el nou president o presidenta convoque noves eleccions autonòmiques, serà quan podrem sentir-nos singulars dins del mapa polític peninsular.

 

Fos com fos, per a les persones demòcrates valencianes, qualsevol data electoral ha de ser bona, si som capaces de posar-li sempre, l’accent valencià, perquè com deia aquell conegut pensador,” la política que no fem nosaltres, ens la faran en contra nostra” i en tenim vestits d’aquesta tela per omplir un bon armari. Al remat, els demòcrates valencians votarem, diumenge d’abril, votarem; que ningú en tinga cap mena de dubte. Votarem i ho farem a la manera valenciana, per molt de soroll que hi haja d’àmbit estatal.

Comentari

Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
35.173.57.84

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat
Vaig oblidar la meua contrasenya

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.