Dimecres, 01 de Maig del 2024

Actualitzada Dimecres, 01 de Maig del 2024 a les 09:11:14 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
Miguel Àngel Gascón
Dimarts, 12 de Març del 2019
TORRENTINS

"Qué feu? fer fòc o fugir?"

En tot cas, com a remat de la falla, m’agradaria que si feu fòc o fugiu, gojeu de la vostra opció en els dies que s’aproximen fins a la nit de Sant de Josep. Avisats esteu.

A vegades funciona com a frase feta, atres com a sentència, encara que realment és un adagi usat per a manifestar els dubtes que apareixen a l’hora de prendre una decisió. En tot cas, en arribar falles, pren cos i força la locució “¿Qué fem? ¿Fem fòc o fugim? o ¿Farem fòc o fugirem?” A mí la qüestió no em genera cap dubte, en falles faig fòc.

 

Sóc conscient que la festa genera problemes, reptes i inconvenients, com qualsevol atra activitat humana i més, quan és la de major participació i concentració que es dona en la nostra ciutat. Per cert, ara que estem en precampanya electoral ho deixe caure per si alguna opció vol incloure la idea en el seu programa, estes qüestions caldria afrontar-les des d’un observatori ciutadà on participaren diferents sectors de la població i agents protagonistes de la festa per a favorir la convivència. Pero els que peguen a fugir, i els que no poden fer-ho i han de cohabitar per uns dies en les falles com qui coexistix en una malaltia greu, també haurien de ser conscients de tots els beneficis i contribucions positives que la festa aporta a Torrent.

 

En este sentit i en primer lloc, el benefici econòmic. Directament el podem observar en les botigues d’indumentària on la majoria dels seus clients són fallers, o en menys proporció en les de pirotècnia o els músics. Indirectament, en atres negocis que incrementen la seua demanda com forns, supermercats, plàstic, distribuidors de begudes, papereries, imprentes, empreses de lloguer de cadires, carpes, ...; i, naturalment, l’hosteleria.

 

En segon lloc caldria parlar de la contribució positiva al teixit social de les comissions falleres. De sempre, el casal ha resultat ser un espai d’inclusió, igualtat, acollida i solidaritat. Sense que calgueren campanyes institucionals per a conseguir-ho. Les comissions falleres, encara que han patit una fama contrària a la realitat que compatixc en este punt, per regla general, han anat per davant de la societat en totes estes característiques.

 

Com a tercera singularitat, l’aportació decisiva al manteniment de la cultura i llengua valencianes i torrentina. Fàcil d’observar en el teatre, jocs florals, cant de l’estoreta, o llibrets. Així com també a la cultura en general mijançant les múltiples iniciatives que es duen avant des de les diferents comissions.

 

Per últim, una contribució menys visible i que caldria opondre al malestar dels contraris en tot cas, serien les sensacions de benestar que causa en els amants de les falles. Cóm la música, el soroll fet composició, l’art en els carrers, la festa plena, provoquen un estat en les persones que les fa afrontar la seua realitat d’una manera més positiva. Això, no té preu, encara que és difícilment evaluable.

 

En tot cas, com a remat de la falla, m’agradaria que si feu fòc o fugiu, gojeu de la vostra opció en els dies que s’aproximen fins a la nit de Sant de Josep. Avisats esteu.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.141.193.158

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.