Dijous, 28 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 12 de Març del 2019
COLUMNA GUANYANT MARÇ

Si, sí, aigua per tothom i nostrada

L’accés a l’aigua potable i al sanejament, és un dret humà fonamental en la Carta dels Drets Humans de les Nacions Unides

No és la primera vegada que, el tema de l’aigua potable al nostre poble, suposa un maldecap que, malgrat estar a punt de cloure aquesta legislatura, no s’ha estat capaç d’abordar amb suficient força com per tenir les coses clares. La primera vegada que va tenir un lloc dins la política torrentina va ser en l’any 2014, quan aquesta plataforma ciutadana va eixir al carrer sol·licitant signatures de la població per parar la pujada de la factura de l’aigua.

 

Ho vam fer, pensant que l’aigua no ha de ser un negoci, tal i com sempre s’ho ha plantejat l’empresa que gestiona el 49% del capital i que, d’ací a dos anys, podria deixar de fer-ho, sempre i quan la nova corporació municipal que sortirà de les eleccions del 26 de maig, faça les coses com toca. Per a nosaltres, aquestos guanys tan desorbitats (han hagut exercicis de replegar 1.144.893,08 euros) suposen una immoralitat, més encara quan d’aquest conjunt, un percentatge massa curt –al  nostre entendre— s’aplica per establir un fons social.

 

L’accés a l’aigua potable i al sanejament, és un dret humà fonamental en la Carta dels Drets Humans de les Nacions Unides. A l’Estat Espanyol, la gestió d’aquest dret humà, més concretament del cicle urbà de l’aigua, constitueix un servei públic bàsic de competència municipal, vinculat a l’exercici d’un dret humà fonamental, vital per a la salut de les persones i la seua qualitat de vida.

 

Baix aquestes premisses, la transparència en la gestió, la qualitat de l’aigua subministrada i l’aplicació de polítiques socials per impedir el subministrament d’un mínim vital universal, cobra una rellevant importància. La salut i inclusió social està fortament lligada, entre altres coses, a un accés suficient a un recurs bàsic com és l’aigua potable.

 

L’Ajuntament de Torrent va iniciar el procés de privatització de la gestió del cicle integral de l’aigua al nostre poble, durant la primera meitat de la dècada dels 90, iniciant-se finalment el contracte l’any 1996. El concurs, no exempt de polèmica, va donar com a empresa guanyadora a la catalana Hydra, del grup Agbar, ara baix el paraigües de la multinacional francesa Suez Environment.

 

El contracte, amb una durada de 25 anys des del seu inici, finalitzarà el 2021 i contempla una pròrroga de dos anys més, després dels quals deuria d’eixir novament la licitació. Però, quasi 30 anys després d’aquell moment, cal que les administracions municipals ens replantegem quin model de gestió volem perpetuar per a la gestió de l’aigua als nostres municipis.

 

Així les coses, a més d’encomanar una auditoria independent sobre les compres d’Aigües de l’Horta, s’ha de traslladar a Hidraqüa la voluntat de no prorrogar més enllà del temps previst, aquesta concessió. S’ha de crear una empresa mercantil de capital 100% públic per assumir, a partir de 2021 la gestió del cicle integral de l’aigua a Torrent i iniciar els tràmits escaients per tal de fer-ho possible i encomanar els informes preceptius. No tenim cap mena de dubte, sobre la necessitat de reversió del servei de cicle integral de l’aigua a Torrent cap a un model de gestió públic directe.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.202.128.177

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.