Dijous, 25 de Abril del 2024

Actualitzada Dijous, 25 de Abril del 2024 a les 11:59:34 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimarts, 19 de Febrer del 2019

Sant Valerià presenta el seu llibret sobre la història dels mercats torrentins

La falla commemora el 50º aniversari de la desaparició dels porxis i la construcció del mercat central. La sala d’actes del Nou Antic Mercat va ser el lloc triat.

Un any més la falla Sant Valerià torna a fer patrimoni torrentí en el seu llibret. Enguany la comissió fa un estudi polièdric sobre la història dels mercats a Torrent. En 2019 es complix el 50 aniversari de l’enderrocament dels porxis de la Torre (els inicis del mercat actual) que revestien el perímetre del monument andalusí i que formava part de l’imaginari col·lectiu dels torrentins. El seu enderrocament va donar pas a la construcció d’un mercat modern per abastir les necessitats del Torrent creixent de finals dels 60.

 

Així doncs, la falla Sant Valerià va triar el propi mercat per fer la presentació del seu llibret de 2019, amb els seus representants: el president M. A. Atienza, Sonia Aracil, fallera major; Valeria López, fallera major infantil i Marcos Lozano, president infantil, que entregaren un exemplar als col·laboradors, que es presenta en una caixa de fusta, com si es tractara de gener de mercat. El llibre investiga la història dels mercats de Torrent, per primera vegada recollida en un exemplar, que va des del mercat andalusí (article de l’arqueòloga Lourdes Roca), passant pel mercat medieval fins l’enderrocament dels porxis (Jorge Sánchez Antunez), així com la història del mercat de Sant Gregori (Aitor Sánchez). El llibret també ens conta l’estat actual dels mercaders de la ciutat (J. Vicente Gallego). Des del punt de vista faller, el llibret fa un repàs a les falles que han tractat la temàtica del mercat en València al cadafal o a les escenes (Joan Castelló), així com les falles de Torrent que han fet allò propi. Javier Mozas es dedica a recopilar totes les falles de la Comunitat que porten en el seu nom la paraula Mercat, mentre que Salvador Ciscar parla dels primers anuncis de comerços al llibret de falla de València i Torrent.

 

La part infantil és obra de: Sara Andreu, Mónica Corrales i Natalia Borrego (mestres de Primària) que plantegen una acolorida unitat didàctica al voltant dels mercats, refranys, jocs i cançons per als més menuts. Cap de Suro Estudi, artistes fallers de la falla municipal de València 2019, també expliquen la seua falla infantil d’enguany que tracta sobre el mercat de les flors de la plaça de tots els valencians. El conjunt es remata amb la portada  del dissenyador torrentí, Eugenio Simó, i la maquetació de Samaruc Solucions Gràfiques. Podeu seguir el llibret on-line amb: #LlibretsdeTorrent #LlibretSantValerià #AnemAlMercat

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.135.190.232

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.