Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 26 de Abril del 2024 a les 13:32:43 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Dimecres, 24 de Octubre del 2018
CANVI D'HORA

L'últim canvi a l'horari d'hivern?

La matinada del 27 al 28 d'octubre haurem de retardar els rellotges, per la qual cosa a les 3 del matí tornarà a ser les 2. Tal volta siga l'última vegada que tingam que atrasar els rellotges si s'aplica el que varen aprobar els ciutadans europeus en una votació fa uns mesos

Aquest diumenge arriba de nou el canvi d'hora. A les 3 seran les 2. Endarrerim, així els rellotges i entrem en l'horari d'hivern. Aquest canvi d'hora pot ser l'últim després que Claude Juncker, president de la Comissió Europea, haja proposat acabar amb el canvi d'hora que es produeix dues vegades a l'any en tots els països de la Unió Europea, després d'una votació en la qual el 84 per cent dels europeus va votar a favor de suprimir els canvis d'hora d'hivern i estiu.

 

En aquest sentit, el Govern de Sánchez, està a favor de la seua eliminació i el debat ara radica en si quedar-se en l'horari d'estiu o en l'horari d'hivern. Si els estats membres confirmen la idea de mantenir un horari únic durant tot l'any, l'últim canvi obligatori es produiria el diumenge 31 de març de 2019. Després, cada estat haurà de decidir si manté en aquest horari d'estiu o retorna al d'hivern.

 

Els experts afirmen que en el nostre país és més aconsellable l'horari d'hivern ja que beneficiària a un país del Sud d'Europa com és Espanya. Mantenir l'horari d'estiu suposaria allargar una hora les hores de sol a les vesprades des de finals d'octubre fins a finals de març. Però retardaria l'horari d'eixida del sol, per la qual cosa en algunes regions de la península el sol eixiria a les 10 del matí durant els mesos d'hivern, amb l'impacte que tindria en la productivitat de les empreses i en el rendiment escolar. 

 

En canvi, mantenir l'horari d'hivern tindria avantatges com que el sol eixiria una hora abans, facilitant un despertar més natural, i ens permetria avançar la nostra hora d'alimentació i somni, per la qual cosa dormiríem més. Per als experts la decisió és clara: "hauríem d'optar per l'horari d'hivern que és el que afavoriria els processos de descans, de productivitat i rendiment escolar". 

 

Des de la Societat Espanyola del Somni proposen el d'hivern. O dit d'una altra manera "és el d'estiu si ens situem en Greenwich, és a dir, el GMT+1". Cal evitar que al matí (en el cas de l'horari d'estiu) es faça de dia entre les 9 i les 10 del matí durant l'hivern. "És un desastre per al rendiment però també per a la salut". Cal recordar i tenir clar que Espanya, que geogràficament aquesta posició de meridià deGreenwich ( GMT 0) excepte Canàries, té un desfasament horari com a conseqüència d'una ordre de 16 de març de 1940 del General Franco que avance unilateralment l'hora, per la qual cosa hauríem de tenir l'horari de Regne Unit i Portugal i no la d'Alemanya com ara.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.17.5.68

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.