Martes, 18 de Febrero de 2020

Actualitzada Martes, 18 de Febrero de 2020 a las 11:30:35 horas

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán | Conctacte: 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Jueves, 27 de Septiembre de 2018

BENESTAR SOCIAL

Torrent estudia una nova distribució de les zones d'influència dels serveis socials

Es proposa una nova divisió en tres zones, amb una nova infraestructura en la part alta de la ciutat. L'investigació desenvolupada per la Universitat de València, presenta la realitat sociològica de la ciutat per a detectar demandes i millorar l'atenció a les persones

L'Ajuntament de Torrent estudia una nova distribució els centres municipals de serveis socials per a aconseguir una millor prestació de les assistències. Un estudi, integrat en l'estratègia EDUSI i cofinançat amb fons europeus FEDER, ha sigut presentat per l'Institut de Recerca Polibienestar, de la Universitat de València, al regidor d'Atenció a les Persones, Francesc Carbonell, i a la resta de la corporació municipal. L'objectiu fonamental de el “Estudi per a l'optimització dels serveis socials de la ciutat de Torrent” “és l'optimització del Sistema de Serveis Socials Municipals aplicant criteris de racionalitat, ràtios per professional i ubicació adequada dels centres de Serveis Socials municipals”, segons ha assenyalat Carbonell.
 

L'estudi dóna a conèixer la composició sociodemogràfica de la ciutat i identifica els col·lectius i el seu pes demogràfic (infància, joventut, població adulta, tercera edat) per a detectar les situacions o necessitats més pròpies de cada segment poblacional i conèixer la composició o ubicació geogràfica dels diferents col·lectius, amb la finalitat de detectar el pes d'aquesta població en les zones d'actuació dels diferents Centres de Serveis Socials. 
 

L'estudi, elaborat principalment amb dades estadístiques sociodemogràfiques, dades d'enquestes i entrevistes a professionals i dades de registre de prestacions de l'any 2017, conclou que els centres estan molt pròxims geogràficament, encara que estan situats en les zones de major densitat poblacional. A més, les zones d'influència dels centres estan superposades. Aquesta situació genera algunes asimetries en el flux de demanda.

Propostes
D'acord amb els resultats i les conclusions, l'estudi proposa tres escenaris: el primer d'ells, el més viable segons els experts, planteja una nova zonificació en tres àrees d'influència; el segon estableix una proposta de creació d'una cinquena zona; i l'últim planteja mantenir les quatre zones actuals amb algunes modificacions.
 

El primer escenari contempla una proposta de tres centres de serveis socials amb les seues respectives zones d'actuació integrant en cadascuna d'elles l'atenció general i l'atenció a la dependència. Segons aquest escenari es mantindrien les infraestructures de Xenillet iPoble nou (Santo Domingo) i es crearia una tercera, en la part alta de la ciutat, amb major capacitat per a gestionar la demanda. La nova distribució de zones reduiria considerablement les distancies mitjana que han de recórrer els usuaris de cada centre, la qual cosa redundarà en una major racionalitat i equitat en l'accés a aquest servei públic. 
 

A pesar que, segons l'estudi, aquest escenari implica la reducció del nombre de centres, se simplificarien les tasques de coordinació entre els recursos humans, la qual cosa podria redundar positivament en una reducció dels costos associats a la gestió. A més, es reestructuraria la plantilla en els tres centres. Aquest escenari és el que compta amb el suport majoritari en les reunions mantingudes amb els professionals de serveis socials i els representants polítics del consistori municipal.

Els serveis socials de l'Ajuntament estan actualment zonificados al voltant de quatre centres municipals (Verge del Olivar, Poble Nou,Xenillet i la Marina). L'atenció que es presta des de Benestar Social es divideix en dues àrees: l'àrea assistencial d'atenció directa al ciutadà, i l'àrea comunitària que es vincula a través de plans municipals. A més, s'atenen les necessitats de la població en situació de risc o vulnerabilitat a través d'altres programes com el servei d'ajuda a domicili, el servei d'atenció a la dependència, el servei d'atenció a la família i infància o el programa de repartiment d'aliments.

Comentari

Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
35.173.57.84

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat
Vaig oblidar la meua contrasenya

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.