Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓ
Divendres, 14 de Setembre del 2018
Capità Cristià 2019. Vicent Francés. Filà Hospitalaris Capitana Moro 2019. Encarna Puig. Comparsa Muladins d’Alí Bufat.

Farem tot el possible perquè el poble disfrute i exprimir al màxim el potencial de la festa

El calendari fester de Torrent arranca després de festes patronals amb l’elecció dels nous càrrecs de 2019. El capità cristià de 2019 serà Vicent Francés, de la filà Hospitalaris, mentre que Encarna Puig serà la capitana mora, de la comparsa Muladins d'Alí Bufat. Us presentem en exclusiva als dos protagonistes: tot un any per davant de treballa, organització i festa conjunta.

Com va ser la teua elecció com a capità/na?

Vicent Francés: Fa onze anys em vaig presentar, era l’anterior vegada que ens tocava tindre capitania als Hospitalaris, però no va poder ser, de manera que es va quedar estipulat que la pròxima vegada que ens tocarà seria jo, i gràcies a la meua insistència així ha sigut, coincidint amb el 25 aniversari de la filà. Fa dos anys es va fer la postulació de que volia ixir i des d’eixe moment ja ho sé.  Per a mi serà un any magnífic i ple d’il·lusió.

 

Encarna Puig: En la meua comparsa es va decidir fa un mes escàs. Qualsevol persona es pot presentar, però no va sorgir cap candidatuta. Es va convocar una assemblea i com jo era la presidenta des de la fundació vaig proposar que si ningú volia ser, assumiria el càrrec, sense tancar les portes a ningú que tinguera il·lusió. Finalment, la ultima nit de festes vam fer un sopar que mai havíem preparat i no em deixaren acabar el discurs com presidenta: ja estava tot decidit.

 

Quan et fas fester ... I per què del bàndol moro o cristià?

Vicent Francés: Jo sóc de Valencia capital i en el treball tenia un comptable que era fester de Torrent, un dia em va convidar a la festa de la mariscada dels Hospitalaris, es tracta d’un dinar privat, al que només poden assistir els socis, però els vaig caure en gràcia, ningú em va vetar, i des d’aquell moment ja sóc fester. El meu germà també forma part dels Hospitalaris. Allò important es donar la importància i el potencial que té la festa a Torrent.

 

Encarna Puig: Un grup d’amics fa 23 anys vam fundar la comparsa dels Muladdins. En aquella època tenia molt bones amigues d’Onil (Alacant) i participava activament de les seues festes, sempre pensava que per què no es feia alguna cosa pareguda a Torrent. En aquell moment hi havia només 3 comparses fins que ens vam animar, dos grups d’amics ens ajuntarem i es fundà la comparsa. En aquell moment mai podria imaginar on ha arribat la festa en només 30 anys.

 

 

Com s’organitza una filà o comparsa l’any de capitania?

Encarna Puig: Vam tindre contacte amb els Hospitalaris fa uns mesos i com tenen gran infraestructures podem fer reunions en la seua seu per establir un calendari dels actes en comú. Esta setmana i la que ve els perfilem per començar la festa. A nivell intern hi h comissions de treballs i cadascú en la comparsa ja sap el que ha de fer.

 

Vicent Francés: Com ha dit Encarna, queda tot un any de feina per davant i tenim moltes ganes. Farem tot el possible perquè el poble disfrute i exprimir al màxim el potencial de la festa.

 

 

Heu tingut l’oportunitat de parlar amb els capitans de 2018, Kike Vàzquez i Laura Simó, perquè us donen bons consells?

Vicent Francés: Encara no, però parlarem. Amb els anterior sí i ens han donat la consigna de que disfrutem al màxima, perquè cada acte que passa, no torna. Això és una vegada en la vida.

 

Encarna Puig: Els conec als dos, però encara no. Els vam donar l’enhorabona per les seus capitanies i boatos pel gran llistó que han deixat.

 

Quin és l'acte fester oficial que més t'agrada?

Vicent Francés: La trabucà, per a mi és un escàndol, és l’acte en el que més disfrute. Quan em vaig casar la meua filà em va regalar un trabuc que guarde com un tresor. La festa grossa es la baixà, que també la disfrute molt.

 

Encarna Puig: La trabucà també m’agrada vaig ser de les primeres dones en Torrent en trabucar, però amb el pas del temps vaig ser mare i la burocratització de la festa ha fet que ja no trabuque. En general el que més m’agrada és l’ambient de la festa. L’alegria que es respira al carrer, la germanor, tot el que envolta a eixos dies.

 

Canviaries alguna cosa de la festa?

Vicent Francés: La festa crec que està molt ben muntada i estructurada en el seues actes oficials. És producte de la seua pròpia evolució. Pense que és el que la festa demane. I els canvis venen a soles, quan hi ha alguna necessitat. La unica cosa que canviaria seria el castell de focs en la Torre, faria una cosa molt pomposa.

 

Encarna Puig: La festa ha anant evolucionant gradualment en estos 30 anys, cada any es va innovant i es prova si els canvis s’adapten o no. De fet, fa 10 anys els Muladins vam proposar la creació d’una entradeta infantil, per a que tingueren el seu propi acte i descarregar l’acte de l’entrada que es feia ja molt llarga i ara és tota una realitat. Caldria impulsar més l’entradeta, tots els que participen ara en l’entradeta ja han nascut en la festa.

 

Pròxima festa gran?

Vicent Francés: En desembre tindrem la festa de cap d’any, amb el raïm i el cava, encara que oficialment no estarem nomenats, però ja és el punt de partida de la festa de 2019.

 

 

Encarna Puig: L’últim cap de setmana de gener, coincidint amb el mig any, serà el nostre nomenament oficial als peus de la Torre. Es tracta d’una de les novetats que l’any passat va ficar en marxa la federació i pense que va quedar molt bé.

 

 

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.139.107.241

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.