Dijous, 25 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:37:18 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dimecres, 20 de Juny del 2018

Guanyant Torrent demanarà al ple que inste a Generalitat a canviar la llei electoral

La Llei Electoral Valenciana (actualment en tràmit parlamentari) i que es rebaixe la barrera del 5 al 3% en cadascuna de les circumscripcions, equiparant-lo al que marca la LOREG. Així mateix, plantejarà que la modificació incloga l’obligació de fer candidatures paritàries i cremallera al 50%

Aquesta proposta es tornarà aposar en consideració, arran la tramitació en les Corts Valencianes, des del passat mes de març, i de l’anunci del PSPV, Compromís i Podem –si més no-- del canviar la llei i rebaixar la barrera del 3% tal i com així es van comprometre a l’acord del Botànic., hagut compte que mentre a les eleccions al Parlament de Catalunya i a les eleccions al Congrés dels Diputats cal un 3%, a les Corts Valencianes el límit està en el 5%.

 

Per a Guanyant Torrent, aquesta barrera del 5%, ha suposat que en diferents moments electorals, milers de votants es quedaren  sense veu en les Corts perquè aquesta barrera afavoreix, sobre tot, als partits majoritaris. Quan una candidatura suma més de 100.000 vots la situació és molt injusta perquè de tindre tres ó quatre escons es queden en zero per unes centèsimes. En 1999, tant Unió Valenciana com el Bloc es quedaren fora de les Corts amb el 4’76% i el 4’60% dels vots, respectivament. Quatre anys més tard, el Bloc es tornà a quedar fora amb el 4’77% i en les darreres eleccions fou Esquerra Unida al quedar-se en el 4’4%.

 

S’ha de recordar però, que en la reforma de 2006, EUPV aconseguí que s’eliminara de l’Estatut. Ara l’Estatut remet a la Llei Electoral Valenciana, més fàcil de modificar, malgrat que el anterior Consell van mantindre aquesta barrera del 5% durant tot aquest temps. 

 

Ara fa una dotzena d’anys, es presentà davant el Parlament Valencià una esmena a la totalitat a la proposta de llei Electoral Valenciana, on es proposava eliminar la barrera del 5% i que el límit el marcara la mateixa Llei D’Hondt. També es preveia que en lloc de que la proporció entre homes i dones fora de 60-40%, per assegurar la presència paritària en les candidatures,  aquesta proporció s’establira en el 50%, per tal d’equilibrar la presència paritària entre els diputats que resulten elegits.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.135.213.214

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.