Dimarts, 26 de novembre del 2024

Actualitzada Dimarts, 26 de novembre del 2024 a les 13:10:56 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Divendres, 18 de Maig del 2018
POLÍTICA

Compromís per Torrent demanarà una consulta popular sobre la gestió municipal de l’aigua

La coalició valencianista registra una moció que sol·licitarà permís al ministeri permís per consultar als torrentins i torrentines si “Vol que la gestió de l’aigua a Torrent siga 100% públic?”

Compromís ha registrat una moció al Ple de l’Ajuntament de Torrent per sol·licitar al ministeri permís per tal de celebrar una consulta popular sobre el model de gestió preferit per al ciutadania torrentina. Aquesta proposta s’emmarca en en les accions que els valencianistes porten liderant des d’abans de les eleccions de 2015 per avançar cap a la remunicipalització de l’aigüa de Torrent. 

 

Actualment, la gestió del cicle integral de l’aigua corre a càrrec de la empresa mixta “Aigües de l’Horta”, empresa participada per l’Ajuntament de Torrent (51%) i Hidraqua, de la internacional Suez (49%). Des de 1995, data en la que es va aprovar l’entrada del soci privat en la gestió de l’aigua en un polèmic plenari (amb 13 vots a favor de Socialistes i Esquerra Unida i 12 en contra d’Alianza Popular i Unió Valenciana), la gerència recau sobre Hidraqua.

 

Segons apunta el regidor de Compromís Víctor Medina “avançar cap a la remunicipalització del servei d’aigua és un acord signat davant de notari per Compromís, l’Alcalde socialista de la ciutat i Guanyant Torrent a canvi del vot d’investidura al Partit Socialista, el qual governa en solitari i en minoria actualment”.

 

A més, tal i com diu Medina “des d’abans de que iniciara la legislatura hem apostat per un model de gestió 100% públic, on els beneficis que genera el servei estiguin destinats a la millora de les infraestructures de la ciutat, a la qualitat de l’aigua i a la baixada del rebut. Tot des d’una perspectiva de sostenibilitat i de no sobreexplotació dels aqüífers com ocorre actualment”. 

 

Així, Compromís ja va votar en contra de la pujada de preus de la factura d’aigüa en la urbanització de Calicanto en la que s’afegia al rebut el preu de reaprofundir en els pous Horteta 1 i 2 que subministren aigua a la zona. Tal i com apunta Medina “la reaprofundització dels pous és un fracàs en la gestió ecològica dels recursos hídrics de la nostra ciutat que es troba en una crisi de sequera que anirà empitjorant a causa del canvi climàtic i la desertificació de la zona”.

 

“Nosaltres posem les dades al servei de la ciutadania, ara el que proposem es facilitar una infraestructura democràtica per que aquesta s’expresse sobre quin model vol per a la seua ciutat” afirma Medina. 

 

Respecte als resultats de la empresa, de des de Compromís denuncien que 2017 va ser any rècord en beneficis empresarials per part d’aigües de l’Horta, la meitat dels quals va a la empresa privada i l’altra meitat a l’Ajuntament de Torrent per lliure disposició.

Així, 2017 va tancar l’exercici amb 1.356.821€ de beneficis mentre que només 3 anys abans, en 2014, aquests eren de 848.966€.

 

Noscortanelagua.org

A més s’ha presentat la pàgina web “noscortanelagua.org”, nom derivat dels talls d’aigua que durant la sequera de 2017 van tindre lloc a les urbanitzacions de Calicanto, Falda de la Sierra, El Pantà i Buenavista. 

 

A la plataforma, disponible en format web i mòbil, s’exposa la situació de l’aigua a la ciutat de Torrent, la postura de Compromís respecte a la gestió de l’aigua i la situació hídrica al món conseqüència de Canvi Climàtic. A més, hi ha un “Quizz” on “la ciutadania de Torrent podrà avaluar quant sap sobre la gestió de l’aigua a la nostra ciutat”.

 

A la presentació de la campanya també han participat la diputada autonòmica Graciela Ferrer i el Portaveu Municipal Pau Alabajos. Ambdós han posat en valor la importància de portar aquest debat al carrer per que “la ciutadania puga opinar en els assumptes que els afecta, no únicament una vegada cada 4 anys”. A més han assenyalat què aquest “és un compromís present al nostre programa electoral, ara cal treballar per acomplir amb el que la ciutadania va votar en les eleccions de 2015”.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.14.249.124

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.