Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dijous, 10 de Maig del 2018
CULTURA

Cultura declararà BIC una campana gòtica de Torrent

La Conselleria d'Educació, Recerca, Cultura i Esport inicia l'expedient de bé d'interès cultural de 70 campanes gòtiques valencianes entre les quals es troba la del convent de San José i Santa Tecla de la capital de l'Horta Sud

Les campanyes d'inventari realitzades per la Direcció general de Cultura i Patrimoni sobre les campanes del nostre territori han donat com resultat el coneixement de 70 campanes gòtiques, datades entre 1250 i 1659. Es tracta de magnífiques peces de bronze, amb belles inscripcions i relleus gòtics, que han sobreviscut a l'ús per al qual van ser concebudes, i que nombroses vegades és la causa del seu trencament i desaparició en dècades recents.

 

Amb aquest expedient, s'inicia el procés de la seua protecció amb la figura de bé moble d'interès cultural a favor de les campanes més antigues de la Comunitat Valenciana, ja que com indica nostra llei, aquest conjunt de campanes presenten característiques singulars i rellevància per al patrimoni cultural del nostre territori.

 

Les campanes són l'únic instrument musical que amb prou faenes varia de so al llarg dels segles. Qualsevol canvi (de jou, de batall o fins i tot d'ubicació en la torre) modifica la seua sonoritat i pot posar en perill la mateixa existència de la campana. Per açò han de tractar-se amb extrem cuidat les campanes antigues, especialment les anteriors al segle XVII, encara bastant abundants en el nostre territori.

 

El DOGV ha publicat l'inventari de les campanes gòtiques amb una descripció detallada de cada ben que permet la seua precisa identificació, i ha de seguir-se el procediment habitual, marcat per la Llei del patrimoni cultural valencià, per al seu inici i posterior declaració. La campana del Convent de les Agustina de Torrent va ser restaurada en 2008 i es trobava guardada dins d'un bagul en el conventtorrentino just quan es va inaugurar el convent.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.142.119.241

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.