
POLÍTICA
Hicenda rep el suport de la Federació de Municipis i Provincies pel superàvit municipal
L’acord va ser aprovat només amb els vots del Partit Socialista i l’abstenció de Unidas Podemos i els vots en contra del Partit Popular, Ciutadans i Junts
La Junta de Govern de la FEMP ha aprovat signar amb el Govern l’acord econòmic que permetrà impulsar des dels Governs Locals mesures per a afavorir la recuperació de pobles i ciutats després de la pandèmia. L’acord, que el President de la FEMP ha qualificat de “singular, important i molt positiu per a les Entitats Locals”, preveu que l’Administració General de l’Estat realitzarà un ingrés no financer de 5.000 milions d’euros per a les Entitats Locals als quals se sumarà un màxim de 400 milions per a compensar el dèficit dels serveis de transport urbà, i la participació en fons europeus que ascendeixen a 72.000 milions.
L’acord contempla que els consistoris que, amb caràcter voluntari, posen a la disposició del Govern els seus romanents de tresoreria aniran percebent de manera proporcional als romanents que cedisquen un ingrés no financer durant 2020 i 2021. A partir de 2022, i en un termini de deu anys, els Governs Locals hauran rebut la totalitat dels romanents cedits i podran utilitzar-los sense incórrer en dèficit. Es tracta, en paraules del President Cavaller, de l’única manera d’utilitzar aqueixos romanents de tresoreria, un ús que està limitat per la Llei d’Estabilitat Pressupostària i Sostenibilitat Financera.
A més, l’acord contempla també mantindre la utilització del superàvit tal com s’ha fet fins ara i, en aquest sentit, preveu utilitzar el de 2019 per a despeses de 2020. Es prorroga per a 2020 la regla especial del destí del superàvit de 2019 i també es prorroga el procediment d’execució d’inversions financerament sostenibles iniciades en 2019 amb càrrec al superàvit de 2018. L’acord preveu igualment exempció de la regla de despesa en 2020 i mecanismes de suport.
El govern local demana que es respecte l’autonomia local
Campos creu que encara es prompte per a saber totes les condicions, però considera que ha de ser sempre voluntari
De contrariats i preocupats, a pruedentes. Així ha canviat la posició del PSOE de Torrent, que d’inici sempre ha defensat l’autonomia local en tot moment. “Nosaltres sempre hem sigut i serem partidaris de respectar l’autonomia boja. Som una administració major d’edat, i de fet som l’única administració que té superàvit”, ha recordat Jesús Ros, qui abans de l’acord demanava paciència.
Per part seua, el regidor d’Hisenda, Andrés Campos, a preguntes d’aquest periòdic sobre com podria afectar l’acord de la Federació de Municipis i Províncias, ha assenyalat que “encara és prompte perquè no tenim tot el text complet, però si no és obligatori i és voluntari, ja és un avanç”. Campos no ha volgut comentar molt més, però s’ha referit a la possibilitat que s’alliberen fons com a transferències que podrien ser beneficioses. “Hi ha coses que sonen bé, com les transferències, però repetisc que no ha de ser obligatori, i sobretot ha de permetre que els ajuntaments que tenim superàvit puguem destinar els diners al que necessitem, perquè amb la crisi de Covid també necessitarem recursos”, ha assenyalat.
Per a acabar, el regidor d’Hisenda, ha assenyalat que aquest acord no té per què alterar els plans del govern municipal per al pròxim pressupost de 2021, i els futurs anys.
Normes de participació
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.
La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa
Normes de Participació
Política de privacitat
Per seguretat guardem la teua IP
3.137.172.252