Divendres, 29 de novembre del 2024

Actualitzada Dijous, 28 de novembre del 2024 a les 13:31:23 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dijous, 28 de Desembre del 2017
MEDI AMBIENT

Hidraqua i la Universitat de València signen un conveni per a millorar el tractament d'aigües residuals

En concret, les depuradores gestionades per Hidraqua que participaran en aquest estudi seran les situades en Riba-Roja i Torrent. Així mateix, les propostes tecnològiques a estudiar permetran promoure un avanç significatiu sobretot en la reducció de la generació de llots i en la minimització dels costos energètics per millora en la concepció i explotació

Hidraqua i el Grup d'Economia Aplicada de la Universitat de València han signat un conveni de col·laboració amb la finalitat de dur a terme un estudi, que d'una manera integral, aborde el desenvolupament i implementació de tecnologies noves per al tractament d'aigües residuals urbanes i industrials, incloent la seua modelització i anàlisi d'eficiència i sostenibilitat econòmic-ambiental. Jordi Azorín, director territorial de Hidraqua en la província de València, i Francesc Hernandez, catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de València i director del Màster en Gestió de Recursos Hídrics, han sigut els participants en l'acte de signatura i seran els encarregats de liderar aquest projecte per part de les dues entitats. “Les activitats de recerca a realitzar giraran entorn de les tecnologies considerades com més noves i amb majors expectatives de futur de cara a aconseguir un tractament de l'aigua més eficient i sostenible” segons ha declarat Azorín durant l'acte de signatura. 

 

En concret, les depuradores gestionades per Hidraqua que participaran en aquest estudi seran les situades en Riba-Roja i Torrent. Així mateix, les propostes tecnològiques a estudiar permetran promoure un avanç significatiu sobretot en la reducció de la generació de llots i en la minimització dels costos energètics per millora en la concepció i explotació. Per açò, s'analitzarà la seua sostenibilitat econòmic-ambiental per a poder disposar d'un ventall de possibilitats i limitacions que permeten avaluar què tecnologia és la més adequada per a cada escenari. El pla de treball s'ha estructurat en un total de 3 fases o blocs de tasques, que abasten des de la definició dels objectius, el desenvolupament d'indicadors, l'anàlisi de l'eficiència i els estudis de sostenibilitat. 
La principal innovació del projecte consisteix en l'ús de Models Data Envelopment Analysis (DEA)per a l'estudi de l'eficiència tècnica i econòmica en cadascuna de les fases del procés de tractament d'aigües residuals. Al seu torn, es durà a terme un estudi de sostenibilitat econòmic-ambiental per a avaluar propostes tecnològiques innovadores. 

 

L'obtenció d'un efluent de qualitat sota criteris de sostenibilitat econòmica i ambiental suposa un important repte tecnològic que, al seu torn, representa una oportunitat per a la innovació en el camp del tractament i reutilització de les aigües residuals.  “A més del seu evident interès per a les aplicacions a escala nacional, és important destacar el mercat potencial que s'està obrint en altres països, especialment de l'àmbit mediterrani i llatinoamericà. Sens dubte, les empreses necessiten disposar del coneixement necessari en referència a les millors tecnologies disponibles per a abordar de manera òptima el tractament de les aigües residuals tant urbanes com a industrials” ha afegit Hernandez. 

 

Així, es requereix emprar nous processos més eficients en l'ús de l'energia, amb menor ús d'additius químics i que facen un millor ús de subproductes com el llot o el biogàs. També cal desenvolupar i implementar sistemes de tractament a petita escala que reduïsquen l'ús tan generalitzat de llargues conduccions de transport d'aigües residuals.

 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.129.45.144

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.