Jueves, 18 de Abril de 2024

Actualizada Domingo, 24 de Marzo de 2024 a las 19:01:15 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
REDACCIÓN
Miércoles, 13 de Enero de 2021

Se suspenen les festes de Sant Blai, Sant Antoni i L’entrà de la Flor

L’alcalde de Torrent, Jesús Ros, anuncia oficialment la suspensió d’estes festivitats centenàries a causa dels repunts de contagiats en la tercera ona de coronavirus

Els veïns de Torrent hauran d’esperar un any per celebrar les tradicionals festes d’hivern. L’alcalde de Torrent, Jesús Ros, ha anunciat este matí en roda de premsa que se suspenen les celebracions del 16 de gener (vespra de Sant Antoni), de l’1 de febrer (Entrà de la Flor) i la més multitudinària de totes, la del 3 de febrer (Sant Blai), com a conseqüència de l’evolució de la pandèmia de covid-19, que  es troba en la tercera ona i trenca el rècord de contagis amb 527 d'incidència acumulada i més de 3.000 contagiats, després de quasi triplicar en quatre dies la xifra de positius.

 

La primera festa en caure del calendari serà la de Sant Antoni, que se celebra a Torrent amb una foguera en la vespra de la festa (a la nit del 16 de gener). L’associació de sant Antoni Abat, patró dels animals, són els encarregats de dur a terme un programa d'activitats, com la foguera que cada any es crema a les 21 hores entre els encreuaments del carrer Pare Méndez i Calvari amb la degustar una mistela i rosquetes d'anís. L'agenda en honor al sant continua cada any amb la benedicció dels animals, que se celebra els primers diumenge de febrer i que congrega a un gran nombre de torrentins i veïns d'altres poblacions amb les seues mascotes. Esta festa enguany també se suspèn. Recordem que l’any passat sí es va celebrar, abans de l’arribada de la pandèmia.

 

La següent festa del sicle d’hivern és l’Entrà de la Flor, una festa que organitza la confraria de la Mare de Déu del Rosari i Sant Lluis Gonzaga. L’any passat es van llançar més de de 12.000 coets en una festivitat en la que participaren al voltant de 60 persones en el trasllat de la primera branca d’ametler en flor des de la parròquia de Sant Luís Bertrán fins a la parròquia de l'Asunción. Esta festa centenària comença de matí, quan la comitiva de festers, amb els clavaris i confrares de la Mare de Déu del Rosari al capdavant tallen la branca, esmorzen i dinen a la “caseta del Rosari”. A les 21 comença el trasllat, l’oració en la parròquia i la posterior cordà. Enguany tocarà esperar. Recordem que esta confraria ja va suspendre el cicle d'Aurores desembre de 2020 i gener de 2021 per les restriccions de la pandèmia.

 

Sant Blai: sense reunions familiars, però festiu escolar

Per últim, la festa de Sant Blai, del 3 de febrer, també queda suspesa. La festa que més visitants i torrentins atrau en tot l’any, queda cancel·lada per la mateixa raó. Compliria 365 anys en l’edició de 2021, ja que la primera vegada que es va fer festa al municipi va ser el 3 de febrer de 1657, tal com costa en el llibre racional de la Parròquia de l’Assumpció.

 

Com cada any, el patró dels mal de gola reunix al carrer de Ramón y Cajal a milers de curiosos i personalitats polítiques de tots els partits en els esmorzars d’afiliats i simpatitzants. Els xiquets mantindran el festiu al col·legi, ja que esta celebració es contempla com a festa local cada any en el calendari escolar, aprovat pel Consell Escolar municipal. Així els menuts de la casa viuran enguany este dia de festa, però tancats a casa. Cal recordar que el 3 de febrer es considera mig festa local, el que provoca la situació que alguns comerços tanquen eixe dia i altres es mantinguen oberts.

 

Des de la Confraria de Sant Blai esperen que l’any que ve es puga reprendre la festa. Ja en novembre van decidir no traure clavaris ni mares del miracle davant la situació de la pandèmia. Recordem que els clavaris són xiquets d’entre 3 i 5 anys. Toca esperar 365 dies perquè puguen lluir-se en el seu dia gran, junt amb les tres mares del miracle, en la cercavila que va des de la plaça de l’Església fins a la parròquia de Sant Lluís Bertran. Ací, en l’ermita, és on se celebra la missa i benedicció de gaiatos. La festa continua al carrer, a la fira i al porrat, on es concentra la major quantitat de gent de qualsevol acte que se celebra a la capital de l’Horta Sud. La festa també se celebra amb reunions familiars per dinar el tradicional arròs rossejat i els santblaiets. Per evitar les aglomeracions i les reunions familiars la festa queda suspesa.

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
18.188.175.182

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.