Domingo, 26 de Enero de 2020

Actualizada Viernes, 24 de Enero de 2020 a las 12:02:03 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
REDACCIÓN
Miércoles, 20 de Junio de 2018

POLÍTICA

Guanyant Torrent demanarà el ple que inste a Generalitat a canviar la Llei Electoral

Guanyant Torrent tornarà a treure en un plenari pròxim, la necessitat que els grups polítics municipals insten el govern valencià, a que es modifique la Llei Electoral Valenciana (actualment en tràmit parlamentari) i es rebaixe la barrera del 5 al 3% en cadascuna de les circumscripcions, equiparant-lo al que marca la LOREG. Així mateix, plantejarà davant el Consistori torrentí, que la modificació incloga l’obligació de fer candidatures paritàries i cremallera al 50%

Aquesta proposta es tornarà aposar en consideració, arran la tramitació en les Corts Valencianes, des del passat mes de març, i de l’anunci del PSPV, Compromís i Podem –si més no-- del canviar la llei i rebaixar la barrera del 3% tal i com així es van comprometre a l’acord del Botànic., hagut compte que mentre a les eleccions al Parlament de Catalunya i a les eleccions al Congrés dels Diputats cal un 3%, a les Corts Valencianes el límit està en el 5%.

 

Per a Guanyant Torrent, aquesta barrera del 5%, ha suposat que en diferents moments electorals, milers de votants es quedaren  sense veu en les Corts perquè aquesta barrera afavoreix, sobre tot, als partits majoritaris. Quan una candidatura suma més de 100.000 vots la situació és molt injusta perquè de tindre tres ó quatre escons es queden en zero per unes centèsimes. En 1999, tant Unió Valenciana com el Bloc es quedaren fora de les Corts amb el 4’76% i el 4’60% dels vots, respectivament. Quatre anys més tard, el Bloc es tornà a quedar fora amb el 4’77% i en les darreres eleccions fou Esquerra Unida al quedar-se en el 4’4%.

 

S’ha de recordar però, que en la reforma de 2006, EUPV aconseguí que s’eliminara de l’Estatut. Ara l’Estatut remet a la Llei Electoral Valenciana, més fàcil de modificar, malgrat que el anterior Consell van mantindre aquesta barrera del 5% durant tot aquest temps. 

 

Ara fa una dotzena d’anys, es presentà davant el Parlament Valencià una esmena a la totalitat a la proposta de llei Electoral Valenciana, on es proposava eliminar la barrera del 5% i que el límit el marcara la mateixa Llei D’Hondt. També es preveia que en lloc de que la proporció entre homes i dones fora de 60-40%, per assegurar la presència paritària en les candidatures,  aquesta proporció s’establira en el 50%, per tal d’equilibrar la presència paritària entre els diputats que resulten elegits.

Comentarios

Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
3.83.32.171

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada
Olvide mi contraseña

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.