Jueves, 28 de Marzo de 2024

Actualizada Domingo, 24 de Marzo de 2024 a las 19:01:15 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
REDACCIÓN
Domingo, 31 de Julio de 2016
MOROS Y CRISTIANOS

Templaris i Califats mostren els seus exèrcits en Gran Entrada

Els exèrcits dels bàndols de la creu i la mitja lluna van desplegar totes les seues gales en la baixada des del Convent en el dia més important de la setmana festera. El capità cristià Jose María Martínez va desfilar victoriós després de derrotar al capità moro José Serer pel control de la Torre. Les 27 esquadres cristianes van fer la seua entrada primer seguides de les 29 esquadres mores. Entre les filás i comparses que componien els dos exèrcits es trobaven també l'alferes conqueridor cristià Raúl Mil, i l'alferes moro José Garrigues.

Espectacular i colorista, la Gran Entrada dels exèrcits moro i cristià va omplir amb més de cinc mil festers l'acte central de les festes patronals de Torrent. La música de Chimo, Caravana, Cavallers de Navarra o Creu Daurá entre unes altres van sonar quasi sense parar en el camí des del Convent fins a Trinitarias. Tan sol els nombrosos talls entre esquadres deslluiren la baixada allargant la desfilada fins a passades les dues de la matinada. Poderós i nombrós, els templaris van fer una exhibició de les seues forces només començar amb nou cavalls que recordaven als nou fundadors de la filà i avisaven del poder de l'ordre del Temple. Per la seua banda, els exèrcits moros, comandats pels Califats, van omplir amb el colorit i espectacularitat dels ritmes i balls musulmans.


La baixada va començar enguany amb la filà Cavallers i Dames del Cid, que després de la capitania de l'any passat obria el camí amb els seus escuts senyorials i l'esquadra de Dames de Jimena. Li van seguir les esquadres de Guardians, enguany reforçades amb dos espectaculars cavalls batidores. Després d'ells, les dames de Na Violant d'Hongría, i l'Ordre de Montesa. Les ballesteras van presentar les seues dues esquadres, una d'elles descalça com fa dos anys i amb perruca com a solidaritat al seu cap d'esquadra. La bandera de l'exèrcit moro la va portar enguany Raúl Mil, que sobre un carro tirat per bous adornat amb graneres i al són de la banda de joc de trons va fer entrada en la plaça alçant al públic. Els Conqueridors van oferir un boato medieval en el qual originalment van canviar l'ordre deixant per al final la seua esquadra de negres amb cavall batidor.


Després de la alferecía, els Almogàvers van descarregar tota la seua força amb el seu tradicional tamporada sonant el "desperta ferro", ritme que va canviar per complet pels pasdobles de Contrabandistes i Forquers. El pas cristià va tornar al són de Cavalleros de Navarra amb Hospitalaris i la marxa de guerra dels Comilitons. Els primers van presentar novament dues esquadres de jovenes guerrers als quals els van seguir els veterans senyors feudals de Sant Roc. Els segons, que seran capitania el pròxim any, van tornar a utilitzar la seua formació en batalló de 50 homes amb una espectacular sincronització seguits d'una banda de cent músics.


Boato històric per a representar la conquesta de Jerusalem

El bàndol cristià va realitzar una exibidió de força demostrant el poder del Temple. Amb un boato de quasi sis-centes persones, la primera creu arribava a la Torre quan encara ni eixia el capità des de Montesión. Amb prop de tres-cents músics dels quals 70 d'ells tambors d'Almassora, 15 cavalls i un centenar de ballarines, l'espectacle templari omplia tot de blanc i roig. Tambñe amb el blanc com a protagonista, les quatre esquadres d'honor lluïen vestits templaris mai vistos a Torrent i el capità Jose María Martínez tancava també totalment de blanc la desfilada sobre una carrossa imponent del mateix color acompanyat per les seues filles i néta.


La part més destacada del boato cristià va ser la representació de la presa de Jerusalem on diversos soldats obrien amb un ariet les portes i es desencadena una batalla que acaba amb la victòria de la creu cristiana. Després de la presa de la ciutat, la celebració amb el sant grial i un ballet portat especialment d'Ontinyent omplien de música el boato templario en el qual va sonar per primera vegada la marxa "Templarios de Torrent"..

 

Boato moro expectacular i d'accent àrabs

Malgrat la derrota del dia anterior, el bàndol moro va triomfar en espectacularitat i musicalitat. Les Benimerines abrien pas amb tres esquadres, un d'ells impressionant amb adornes de xicotetes calaberes. Li seguien altres tres esquadres de Almoràvits, i després d'elles els Omeyas, Berberiscos i Beduins, que va donar pas a la alferecía mora. Abassies va ser fidel a la seua tradició africana i va desplegar dos balls amb ritmes negres, entre ells un d'espectacular que precedia al banderer Jose Garrigues amb desenes de cares i els colors de la comparsa, que malgrat estar formada solament per homes va tenir com convidada a una esquadra de dones. Una espectaular carrossa mostrava a l'alferes que va estar acompanyada per la seua favorita i les seues quatre filles.


Ja de matinada, la poderosa comparsa Almohades va precedir als Alfaquies, que celebraven els seus 25 anys com a festers amb una tamborada especial. Enguany Muladins va optar per un vestit àrab totalment blanc, mentre que la nombrosa comparsa de Buadins va lluir un dels vestits més espectaculars de la nit amb un doble cap de lleó. La futura capitania Sumayls per a l'any que ve va eixir amb els seus vestits propis com sol ser habitual abans d'un càrrec important.


El boato moro va estar encapçalat per l'ambaixador moro en els parlaments. Camells i cavalls batidores van despertar al públic torrentí que aprofitava la nit del divendres en el carrer per a passar la calor amb palmitos de la campanya "Jo Soc de Torrent". Un espectacular ball d'una serp i un altre de girafes amb ritmes africans dividia les quatre esquadres d'honor. Cadenes per la cara i el cos adornaven l'esquadra femenina, mentre que sobre una enorme carrossa en forma de serp l'última esquadra d'honor acompanyava després del capitan Jose Serer, visiblement emocionat i amb un rifle àrab en mà.


La Gran Entrada va poder ser vista enguany en director per You Tube i també per facebook, tant per l'Ajuntament com pel periòdic L'OPINIÓ DE TORRENT, que al tancament d'aquesta notícia portava ja registrades més de 12.400 visualitzacions en els seus quatre vídeos de Gran Entrada Mora, Gran Entrada Cristiana, Previ en Montesión i Càmera fixa en el Raval. En aquestes festes, del 23 al 30 de juliol, la pàgina de facebook de L'OPINIÓ DE TORRENT ha sigut líder d'activitat amb prop de 3.900 comentaris i megustas, duplicant a les dues següent pàgines més vistes aquestes festes com la del Ajuntament de Torrent i Torrent Al Dia. Durant aquesta setmana la pàgina de l'OPINIÓ DE TORRENT ha arribat a 102.000 persones i s'han realitzat 49.000 reproduccions de video de més de 10 segons, sent el del Pregó de festes el més vist amb 7.400 visualitzacions.

[Img #6388]

[Img #6390]

 

[Img #6391]

[Img #6393] [Img #6394]

[Img #6395]

[Img #6397]

[Img #6399]

[Img #6387]

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
3.91.19.28

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.