Miércoles, 02 de Octubre de 2024

Actualizada Lunes, 12 de Agosto de 2024 a las 12:29:41 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
M.A.GUTIÉRREZ
Martes, 14 de Junio de 2016
GUANYANT TORRENT

Jaume Santonja valora el primer any de legislatura com a “esquizofrènic”

Per al regidor de Guanyant Torrent el futur s’ha de fonamentar sobre l’acord i el diàleg si es vol afavorir la ciutadania Des del 13 de juny de 2015 que la plataforma ciutadana Guanyant Torrent disposa de representació municipal a Torrent de l’Horta. Amb motiu del primer aniversari d’aquesta legislatura, el regidor Jaume Santonja (única representació al Consistori torentí) fa un repàs del que ha suposat aquest període.

Quina és la valoració d’aquest primer any de presència a l’Ajuntament?

Segurament perquè el nostre és un País dual, també les meues sensacions han estat igualment partides en dos.  Em fa la sensació que l’Ajuntament i la societat caminen a diferents velocitats. Mentre al primer tot són presses i corregudes, tot és per a ara mateix i d’una manera endogàmica i compulsiva, la societat necessitat solucions i que els polítics estiguem per resoldre el que cal. Segurament per això és que la meua sensació en aquest primer any de legislatura, ha estat “esquizofrènicament” dividida en aquestes dues parts, o al menys és així com ho hem viscut al grup municipal.

 

Com diu sovint “grup municipal” quan tan sols tenen un representant?

Efectivament, per a nosaltres el grup municipal no sols és la persona que el substancia, sinó el conjunt de la ciutadania que configura aquesta proposta política. S’ha de pensar que darrere meu hi ha organitzades vora mig centenar de persones en comissions, responsables de les iniciatives polítiques que protagonitzem.

 

Algun tret positiu a destacar?

Doncs a més de la infraestructura participativa que hem bastit al sí de Guanyant Torrent, he de significar totes i cadascuna de les més de dues dotzenes de propostes realitzades davant del plenari, fruit d’aquest treball col·lectiu. que fa de la Plataforma Ciutadana torrentina, un punt d’encontre i de diàleg per a treballar l’acord.

 

Quin seria el vessant negatiu?

Sincerament, el que més efecte m’ha produït negativament durant aquest període, ha estat el formalisme institucional. Ens hem topetat davant un Ajuntament en què, el Plenari,  resulta no ser l’òrgan suprem decisió. Es treballa d’una manera diferent a la que les associacions, grups i entitats ciutadanes tenim per costum, on l’assemblea marca les línies generals d’acció. El disseny de l’Ajuntament, és extremadament presidencialista i contra el que hem plantejat propostes de millora, que els partits que representen la vella política han declinat.

 

Destacaria alguna proposta realitzada?

Malgrat això que et comentava de la manca de sensibilitat democràtica degut als reglaments orgànics existents, la veritat és que estic molt satisfet que la Plataforma no haja parat de fer propostes de millora des del primer moment. Amb tan sols un any de legislatura, hem aportat més de vint-i-cinc propostes diferents, totes elles amb un objectiu comú: posar les persones en primer lloc.

 

Així és com hem presentat les aportacions de millora democràtica per al bon funcionament de la municipalitat, com també d’altres entre les quals cal destacar les realitzades contra la violència de gènere, en favor dels veïns no humans, per l’aportació realitzada cap a una agència tributària, municipal, pel suport demostrat cap als refugiats i l’obertura d’un centre municipal d’acollida, així com les actuacions protagonitzades contra la contaminació del Barranc de Xiva i la parcel·la que ha abandonat Gemersa a la seua sort, sense oblidar els posicionaments contra la LOMQE i per una escola valenciana, laica, pública i integradora, la creació de la Casa de la Joventut i del Consell de Joves o la lluita per la conservació del carrers empedrats del nucli històric, entre d’altres.

 

Que li demana al temps de legislatura que resta?

Resten tres anys per consolidar les noves formes democràtiques. Resten tres anys per poder falcar la participació ciutadana per damunt de les decisions que prenen els professionals de la política o aquells altres que utilitzen el pes i el valor dels seus vots, per portar les decisions municipals cap al seu terreny.

 

Nosaltres pensem fermament que no es pot continuar fent política des de la negació sinó des de la suma de voluntats. Per damunt dels partits, per damunt de les  estructures partidàries està la ciutadania; està la voluntat del nostre poble en continuar endavant. És en el progrés on les societats s’han de veure emmarcades; no podem estar pensant amb que qualsevol temps passat fou millor, perquè la realitat s’encabota a  evidenciar-nos que “qualsevol temps passat, sols va ser passat”.

 

No hi ha dubte que optem per la democràcia participativa, per la implicació de la societat en la política i perquè els grans temes siguen consultats al conjunt de la ciutadania. Estem per la remunicipalització dels serveis i la recuperació del teixit productiu i agrícola de Torrent, pel respecte al patrimoni social, cultural, lingüístic, paisatgístic i urbà... hi ha moltes coses a fer i totes són possibles, a poc que traspassem la façana de l’Ajuntament per poder fer un autèntic ajuntament de vidre i no de ciment, com ara ho sembla.

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
3.147.44.182

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.