Viernes, 26 de Abril de 2024

Actualizada Domingo, 24 de Marzo de 2024 a las 19:01:15 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
REDACCIÓN
Martes, 20 de Octubre de 2015
COLUMNA MIGUEL ÁNGEL GASCÓN

“Festes Patrimonials”

El cabal festiu i cultural de Torrent és important. Compren des del manteniment de tradicions religioses ancestrals com la Confraria del Rosari, pròxima a complir el seu 410 aniversari, fins a tradicions més recents com la festa dels Moros i Cristians. Des de dins, no li donem tal volta la transcedència que pertoca, pero els nostres visitants queden sorpresos per la capacitat celebrativa que tenim els torrentins. Fins a l’aparició i ràpida evolució dels Moros i Cristians, les dos festes més massives i participatives eren, sense dubte, la Setmana Santa de Torrent i les Falles entre les que no existia cap discòrdia més enllà de llevar les banderes per part dels fallers abans de la provessó de rams, i poca cosa més. Segurament perque la primera és una celebració quasi exclusivament religiosa i la segona una festa d’arrels religiosos, pero més profana i festiva. Les falles no tenien competència en este àmbit fins que aparegueren els Moros i Cristians, i brollaren els zels i els recels.

 

Les coses com són. Entre els festers moros i cristians s’escampava la sensació de superioritat de que els seus festejos salven d’alguna manera unes festes patronals sense massa alicients. Entre els fallers de tota la vida cundia el convenciment que, per esta raó, rebien un millor tracte per part de l’Ajuntament en quant a permisos i normativa. I eixa mar de fons ha separat els dos mons festers de la nostra ciutat. Pero estes dos festes de les que parlem no són realitats estanques, sino que a nivell de moltes persones particulars estan comunicades. No a soles tenim els casos de moros que són fallers, o falleres que són cristianes o totes les combinacions possibles que poguerem trobar, sino que hem tingut capitans cristians que són fallers, i fallers que seran capitans moros. I esta interrelació, ausades que rebaixarà l’enronia dels recels. Encara que, hi ha més,si be podriem dir que una és la festa patronal, les dos són festes patrimonials de Torrent, en realitat totes les celebracions festives de la nostra ciutat, puix totes aporten a eixe cabal cultural del que parlem,un contingut immaterial si volem, pero tan important per a la ciutat com qüestions més materials.

 

En eixe sentit, seria important la creació d’un Centre d’Interpretació de la Festa de Torrent. Primer, per a documentar tota la capacitat i creativitat festiva dels torrentins i les torrentines. Segon per a establir un espai físic de convivència entre totes estes manifestacions festives que ajudara a reduir totalment eixos possibles zels. I tercera, per a dotar-nos d’un instrument que escampara per tot arreu la riquea cultural generada per les festes de Torrent. No ho mirem com una despesa, sino com una inversió que tindrà rèdits per al futur de tots. @MAGascon

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
3.144.172.115

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.