FALLAS
Sant Roc clausura la seua Setmana Cultural amb Falleres Majors
Al llarg de la setmana esta comisió ha parlat al voltant de la història de les bandes amb una exposició, la tradició i la indumentària
La falla Sant Roc ha complit un any més amb la seua aportació al patrimoni i cultura de Torrent amb la seua VII Setmana Cultural, on la historia, la tradició, la riquesa de la indumentària i la representació de la festa van ser els pilars d’unes jornades que acabaran este cap de setmana amb una gran xocolatada per a tota la barriada. Dilluns, 15 de desembre, va ser la inauguració a càrrec dels màxims representants de la falla, junt amb la Fallera Major de Torrent, Ester Veguer i el regidor de Cultura, Modest Muñoz. Tras l’acte protocol·lari i parlaments es va fer un recorregut per la història de la banda de la comissió, on el públic va contemplar bandes de finals dels 60 i principis dels 70, on destacaven les acolorides bandes de les muses (del foc, de l’ofrena, etc), càrrec que amb el I reglament faller de Torrent va desaparèixer.
Després del sopar va ser el torn de la xerrada sobre la “censura en les falles” de l’investigador local, Salvador Ciscar, que com tots els anys obri el cicle de converses amb els seus articles d’investigació sobre la festa i el patrimoni de Torrent. Els assistents van comprovar, amb humor, com es feien algunes censures per part dels censors franquistes a temes sexuals (verdures i fruites) o de moral que no es corresponia amb l’idearia del règim. Dimarts, 16 de desembre, va ser el torn de parlar d’indumentària tradicional. En este cas, l’expert Raul Mora, va ser l’encarregat de donar a conèixer els teixits i curiositats de l’empresa centenària per a la qual treballa: Rafael Català. Amb teles i demostracions es van diferenciar els diferents tipus de materials i productes d’artesania.
Dimecres, va ser el torn de parlar de la representació femenina de la festa: les falleres majors. Per això des de la comissió s’ha pensat en fer una taula redona sobre les curiositats, diferències i similituds en representar el càrrec en Torrent o en València. Marisa Parrilla (Fallera Major de Torrent de 1988), Mª Carmen Royo (FMT 1988), Ana Royo (FMIT 1988 i FMT 1997), Raquel Royo (FMT 1995), Cristina García Ánchel (FMIT 1998 i FMT 2010), Patricia Sáez Orea (FMIT 1999 i FMT 2007), Susana Martínez (FMT 2008) i Noelia Maroto (FMT 2011).
Des del punt de vista de la representació del cap i casal. Les Falleres Majors dels 80 i 90 també van comparar i donar la seua particular visió de l’any viscut: Marta Querol (Fallera Major de Valencia 1988), Pepa Oliver (FMV 1990) Patricia Sanz sala (FMIV 1986) i Mónica Palmer (FMV 1992 i FMIV 1982). Totes elles van ressaltar anècdotes molt divertides referides a les seues eleccions, exaltacions, la crida, així també com la “cara B” del regnat, és a dir, els moments d’esgotament ànim i físic, o per exemple el cóm fer front a comentaris malintencionats. El distendit col·loqui, moderat per Aitor Sánchez, va acbar amb una ronda de preguntes i amb la idea clara de que el càrrec de Fallera Major és per a sempre, on les representants donen tot un any de la seua vida i es recompensat per l’estima perdurable en el tems del món faller, passen els anys que passen. Dissabte es fica punt final a les activitats al casal, amb la participació d’una xocolatà, a les 18.30 per a berenar.
Normas de participación
Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.
Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.
La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad
Normas de Participación
Política de privacidad
Por seguridad guardamos tu IP
3.137.210.133