Jueves, 28 de Marzo de 2024

Actualizada Domingo, 24 de Marzo de 2024 a las 19:01:15 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
Miércoles, 30 de Enero de 2013
Carles X. Puig (El xocolater)

"Ja som europeus"

Proper divendres 1 de febrer es celebra una de les tradicions més antigues i emocionants de Torrent com és l’Entrà de la Flor. Sí, ho sé. En l’anterior número ja parlí de la Confraria del Rosari. No, s’ho promet. No em paguen res. Però sí, és evident, visc esta festa i devoció amb més de 400 anys d’història des de ben prop. Al que anàvem. Com molts sabran, enguany ja s’aplica aquella normativa europea de 2011 anomenada Instrucción Técnica Complementaria Nº 18 i que ve a ser la norma mare que regula l’ús de material pirotècnic en manifestacions religioses, culturals i tradicionals. I, com s’ho poden ja imaginar, els europeus no entenen molt de coets, passeajes o branques d’ametllers.

El problema al que s’enfronten tots els habituals de les tenalles l’1 de febrer és que, seguint esta norma, és necessari estar inscrit en un llistat (que es presenta a Delegació de Govern) i, especialment, tindre el Carnet CRE, un títol que acredita que vosté és expert en l’ús dels coets de trajectòria erràtica, és a dir, que sap tirat les femelles de tota la vida.
Hi ha que canviar el chip. No queda altra. Ja som europeus. No podem excusar-nos en aquell “abans no es feia així”, perquè els temps canvien. Hi ha que llegir en positiu la normativa europea, perquè pot ajudar a protegir la festa, a fer-la més segura i coordinada. Ja no val plantar-se a les 21:00 a l’Ermita sense avisar. Més que rés, perquè qui no estiga inscrit o sense el Carnet CRE, no podrà participar.

Però, millorar jurídicament la festa no significa sobreprotegir-la fins ofegar-la. Que siguem europeus no significa no entendre les seues particularitats. El públic deu poder viure-la de prop, olorar la pólvora, veure la rama passar davant d’ells.
Així és la tradició, l’essència de la festa.

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
44.200.145.114

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.