Domingo, 29 de Septiembre de 2024

Actualizada Lunes, 12 de Agosto de 2024 a las 12:29:41 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
REDACCIÓN
Martes, 27 de Septiembre de 2016
Concha Medina, número 3 de Guanyant Torrent

"No es pot contaminar i després socialitzar el cost de recuperació”

Aquesta veterana activista social demana ajudes pels propietaris d’habitatges al nucli històric per tal de protegir el centre medieval de Torrent

Coneguda per la seua lluita en defensa del Medi ambient, aquestes passades eleccions va decidir fer un pas més. Llicenciada en Psicologia, aquesta torrentina de naixement, va viure la seua infància en el barri de Vora Séquia, al carrer Mare de Déu dels Desemparats, la qual cosa explica la seua constant defensa i preocupació pel que queda del patrimoni històric del poble. Filla del Roig i la dels Garcies, als seus 57 anys, segueix enamorada del barri de la Marxadella on viu des de jove. Treballa treball com a Agent de Desenvolupament Local en el veí municipi de Picanya.

 

Com decideixes embarcar-te en Guanyant Torrent? Jo vaig començar a entrar al món de la política en la transició, dins de l’associació veïnal de la Marxadella, però no sóc persona de partit perquè no podria suportar-ho, de fet ja és difícil en una plataforma, no m’és fàcil. Per a mi, el poble s’havia convertit en irrespirable en moltes qüestions socials i culturals. I em vaig dir, si volem canviar això, calia fer un pas endavant.

 

Aquest any les conseqüències de la sequera han obligat a tallar l’aigua a diverses urbanitzacions. Veieu alguna solució?  La sequera no és una cosa novaAmb l’aigua ens comportem com a nous rics. Si perforen en un lloc, ho llevaran d’un altre lloc, i si ve per un canal, aquesta aigua no arribarà a un altre lloc. Les polítiques d’estalvi i de canvi d’hàbits són importantíssims. Que es puga pagar no vol dir que puga permetre.

 

El dia 1 es va signar la contracta del servei d’animals. És lògic signar amb una empresa situada a dues hores de distància? Els va molestar que la regidora Nadia Marín es reunís al marge del Consell Animal? És una falta de respecte que es cree un Consell Animalista i se seguisquen tenint actituds pròpies de la vella política

 

La vostra coalició va denunciar la contaminació de la granja del Pampol. En quina situació es troba aquesta explotació? Totes les administracions ens han pres el pèl. És un atemptat ecològic en tota regla que per deixadesa segueix igual. No és possible que en 20 anys aquesta granja coneguda haja pogut funcionar així sense cap tipus d’inspecció. El pitjor de tot això és que després de fer la denúncia i esperar, ens responen que no ens podem personar, així que haurem de tornar a fer papers.

 

Però es podrà tancar? La nostra intenció ja no és que tancament sinó que depuren en condicions perquè hi ha tecnologia per fer-ho

 

S’ha notat un canvi de sensibilitat mediambiental en aquesta segona etapa de Jesús Ros? No seré jo qui desacredite a Ros, però alguna responsabilitat ha de tenir perquè es va produir durant els seus mandats. El que és clar és que no s’ha actuat amb contundència.

 

En el tema de la planta de reciclatge de GEMERSA, també hi ha hagut mancada sensibilitat mediambiental per part del PP? Sí, però també del PSOE, perquè quan arriba Català ja hi havia papers abans. Estàvem en una època de vaques grosses, la corporació socialista es va creure que se’n anava a crear una gran planta de reciclatge de residus de la construcció, i el conveni signat es pensaven que era la gallina d’ous d’or.

 

Per primera vegada, tota l’oposició va fer que el govern hagués de replantejar la seua acció amb l’empedrat antic.  La llei està per complir-la, i en aquest cas hi ha hagut una majoria que ho ha exigit. Malament que em pese dir-ho, el PP ha fet molt més per protegir el centre històric que uns altres. Abans amb el PSOE, la veritat és que ningú tenia sensibilitat per aquest tema

 

La vostra formació ha estat molt damunt igual que Compromís de la protecció del palau Cortina.  Creiem que cal protegir el que quede al màxim, i fins i tot que cal posar diners per a cuidar o comprar, perquè si volem tenir coses històriques i conservar un centre medieval no hem de recaure tot l’esforç sobre els propietaris, ha d’haver-hi diners per als catàlegs de conservació. És veritat que s’ha destruït molt però també es pot reconstruir. Ací tot està empedrat, i s’està llevant un empedrat de pedrera de primera per posar un fabricat de tercera. Això ha passat amb el carrer Sant Tomàs i en quatre dies fan el mateix al carrer Mare de Déu dels Desemparats.

 

S’ha realitzat la primera setmana de la AgriCultra, Com la valores? Es comença a canviar per ací, però no solament ha de ser una setmana, ha de ser molt més ampli. L’acord que els menjadors escolars compren en l’horta de Torrent és el principi però s’ha d’aprofundir perquè no solament es porten taronges i algun caqui.

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
18.117.71.211

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.