Sábado, 28 de Septiembre de 2024

Actualizada Lunes, 12 de Agosto de 2024 a las 12:29:41 horas

Edición digital en castellano | Directora: Mamen Casabán I Contacte: 687 284 697 | . Versión impresa
M.A.GUTIÉRREZ
Miércoles, 06 de Julio de 2016
FESTES 2016

Els Moros i Cristians protagonitzaran les festes patronals de Torrent

La programació de festes patronals s'ha fet pública aquest matí en la roda de premsa a la qual ha acudit el cantant Daniel Diges. La programació de festes contempla grups de producció valenciana amb un gran atractiu a nivell nacional El Rockejat 2016 redueix a la meitat el pressupost i comptarà amb artistes rap y pop com La Raíz i Nach. També acturaran a la plaça de la Llibertat el controvertirt Falete, i el cantant Daniel Diges, qui va participar representant a Espanya a Eurovisió.

Torrent es prepara per a celebrar les seues festes patronals que des del dia 21 fins al dia 30 de juliol ompliran d’ambient festiu i activitats lúdiques la ciutat. Un dels principals atractius seran les celebracións de la festivitat de Moros i Cristians que enguany innovarà amb un parlament molt diferent amb un gran sentit històric. Aquesta festivitat comparteix protagonisme en les Festes Patronals amb la clavaria dels Sants de la Pedra, Abdó i Senén, qui també manté els actes oficials.

 

El pregó donarà inici a les festes el 24 de juliol recorreguent l'Avingunda, mentre que dues trabucaess seran el 26 i 28 de juliol. Enguany "l’entraeta infantil" serà dimecres 27, i la Gran entrada mora i cristiana el 29. A més la plaça major serà el epicentre de dues revetlles per a festers i torrentins i les filàs i comparses organizatzen una gran varietat d'actes diurns i nocturs com la festa del vi de Contrabadistes, la festa de la Cervesa de Califats, la cloltxinà Omeya o la tractorà de Conqueridors en d'altres.

 

A falta d’unes setmanes per a l'inici de les festes, la Sala cívica de l’Antic Mercat ha acollit la presentació oficial del programa de festes, que destaca per ser una programació pensada i organitzada per a tots els públics. Jesús Ros, alcalde de la ciutat; Alfred Costa, d’Activitats Lúdiques i Tradicionals i acompanyat per Ana Almerich, representant de la FMCT i pel cantant Daniel Diges, qui actuarà en aquestes festes patronals, han sigut els encarregats d’anunciar què activitats i espectacles podran gaudir tots els torrentins i torrentines durant aquests dies festius. Daniel Diges ha destacat “la forta aposta per la cultura que realitza el consistori i com a mostra la programació que ofereix en estes festes patronals”
 

La partida municipal de festes baixarà enguanyt fins als 195.000 euros, un 37% menys que en 2015 i fins a un 50% respecte a 2014, i molt més lluny de les 930.000 euros de 2009. Encara així, Alfred Costa ha volgut destacar “el caràcter auster i atrevit de les festes. Donem un salt qualitatiu respecte a l’any passat, tindrem l’oportunitat de gaudir de musicals de producció valenciana amb un gran atractiu a nivell nacional”. A més, Alfred també ha anunciat haurà una ampliació d’horaris nocturs de metrovalencia així com un augment en la freqüència de pas.


Reciclage en festes

En col·laboració amb Ecovidrio i la Generalitat Valenciana, començarà  del 24 al 28 de juliol en plenes Festes Patronals, una campanya de reciclatge i conscienciació. Amb aquesta campanya es pretén que les festes de Moros i Cristians de Torrent, una referència cultural i festiva a la Comunitat, el siguen també a nivell de civisme i sostenibilitat.


A pesar que les festes patronals donen el tret d'eixida el dia 21 de juliol, el cap de setmana anterior ja està replet d’esdeveniments i activitats que poden gaudir-se en família: música a la fresca, concurs de tir i arrossegament, balls al carrer,rondalles,etc.
 

PROGRAMACIÓ

A partir del dia 21 fins al dia 30 de juliol, l’activitat festiva a Torrent no es deté. La programació oficial de les festes patronals d'enguany comptarà amb les següents activitats:


Activitats infantils
Les festes patronals de Torrent comptaran amb animacions infantils en diferents punts de la localitat, perquè els més xicotets puguen gaudir amb els seus amics d’activitats adaptades per a ells i amb la supervisió de monitors i animadors especialitzats. Del 22 al 30 hi hauran activitats pel mai o vesprada en 9 places repartides per la ciutat.A més, el dia 27 de juliol, tindrà lloc l’Entradeta infantil on els protagonistes seran els més xicotets.


Batalla de Galls al Rockejat, Jazz, música clàsica, pop i flockore
Els espectacles i els concerts musicals estaran molt presents en la programació de les festes patronals de 2016. El Rockejat 2016 contarà amb menys de la meitat del pressupost de l'habitual i amb artistes del panorama nacional com La Raíz l i Nach. Des del consistori també s'ha fet una aposta forta per tots els grups locals que, "juntament amb els diferents col·lectius juvenils de la ciutat, han sigut una peça clau a l’hora de l’organització d’aquest festival". Segons el Ajuntament, les seues opinions han servit com a base en el moment de prendre decisions sobre quin tipus de model de festival volen per als joves de Torrent. Com a novetat, s'inclou en la programació “La nit del rapejat”, on els torrentins i torrentines podran gaudir d'una batalla de galls presentada pel famós MBAKA. Es tracta d’un Rockejat “resultat d’un esforç qualitatiu i atrevit” afirma Alfred Costa.


Per als amants de la música de banda, el primer dia de festes tots els veïns i veïnes de Torrent podran gaudir del concert de la banda belga Koninklijke Harmonie Van Peer. Aquest concert obrirà el cicle musical de la música de banda de les nostres festes, on la Unió Musical de Torrent i el Cercle Catòlic de Torrent, oferiran els dies posteriors diferents concerts en Música a la fresca i els Concerts extraordinaris de festes patronals de les respectives bandes municipals.


Els dies 22, 23 i 24 de juliol, l’Auditori de Torrent acollirà el cicle musical Jazz Panorama 2016 que comptarà amb grans músics com són Andrea Motis & Joan Chamorro Group, Steps Ahead-Reunion i Jon Cleary.
Finalment, les festes patronals també comptaran amb diferents musicals
que els veïns podran gaudir en la Plaça de la llibertat, a més del Invictus Xou amb Quique Peña i l'actuació de dos grans artistes del panorama nacional, Falete el día 27 i Daniel Diges el 28. aquests espectacles musicals també cal destacar l’actuació humorística d'Alex O’Dogherty en la plaça de la Llibertat. Prescisament el artista falete ha sigut el que menys polémica ha provocat a les redes socials tant en els periòdics com al propi perfil de l'ajuntament.


Folklore i tradició

El tint més tradicional de les nostres festes patronals vindrà de la mà del Grup de Ball de Torrent, Grup de Ball L’u i dos i la Rondalla i Grup de Ball el Forcat, els qui amb les seues actuacions, de música i ball, ens faran gaudir de les tradicions més arrelades a la nostra terra i la nostra identitat valenciana.


A totes les activitats i espectacles anteriors es sumaran les competicions esportives de Pilota Valenciana tant per a majors, com a exhibicions d'aquest tradicional esport per als xiquets. A més, els veïns del municipi també podran gaudir de la Fira del llibre que tindrà lloc en l'Avinguda el Vedat durant totes les festes patronals.

Comentarios Comentar esta noticia
Comentar esta noticia

Normas de participación

Esta es la opinión de los lectores, no la de este medio.

Nos reservamos el derecho a eliminar los comentarios inapropiados.

La participación implica que ha leído y acepta las Normas de Participación y Política de Privacidad

Normas de Participación

Política de privacidad

Por seguridad guardamos tu IP
3.140.195.225

Todavía no hay comentarios

Quizás también te interese...

Con tu cuenta registrada

Escribe tu correo y te enviaremos un enlace para que escribas una nueva contraseña.