Divendres, 19 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 17 de Abril del 2024 a les 10:35:06 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dimarts, 06 de Febrer del 2018
LITERATURA

Conxa Chust, Wilson Ferrús i Vicent Olmos, premis comarcals IDECO

Els representants de les localitats de la comarca es van reunir en aquest acte celebrat en Torrent. El guardonat en l'edició anterior, Pau Sarrió va presentar el llibre “Els veus de l'Horta Sud. Campanars, campanes, campaners i tocs tradicionals”

El cap de setmana passat la sala cívica del AnticMercat de Torrent va acollir la “Festa Comarcal de l'Horta Sud” organitzada per l'Institut d'Estudis Comarcals, IDECO, en col·laboració amb l'Ajuntament de Torrent.  Aquesta vetlada reuneix cada any a les poblacions que conformen la comarca de l'Horta Sud i premia a aquells “que fan comarca amb les seues recerques i posen la seua saber a benefici de tots”, com va assenyalar el acaldeJesús Ros en l'acte. 

 

El conductor de l'acte va ser Ezequiel Castellanos qui va presentar i va donar pas a tots els participants i premiats. L'esdeveniment va començar amb les paraules de benvinguda de l'alcalde de Torrent, Jesús Ros, qui va posar l'accent en l'elecció de la nostra ciutat com a seu d'aquesta festa “per ser la capital de l'HortaSud, una comarca que treballa incansablement per la nostra cultura, llengua i mantenir en el present tot el que han creat i defensat els nostres avantpassats. Un treball il·lusionant i difícil que es reflecteix en els treballs reconeguts avui en la Festa de IDECO”. 
 

En aquest acte es va fer lliurament del XXXIPremi de Recerca IDECO 2018, l'III Premi “Carmen Valero” i el Premi “Quico Moret”. En primer lloc, Onofre Espinós va realitzar la lectura de l'acta que atorga el Premi de RecercaIDECO 2018 a Wilson Ferrús per la seua recerca titulada “El grup femení de la residència d'Estudiants de Madrid en temps de guerra: L’Hort de les Palmes de Picanya (1936-1939)”. Aquesta obra ha sigut guardonada pel seu valor històric i testimonial que aporta. Wilson Ferrús, va pujar a l'escenari per a explicar aquest projecte que estudia un període convuls de la història, quan València, i per extensió l'HortaSud, va haver de salvaguardar institucions d'àmbit estatal, en aquest cas de la institució educativa, alhora que rescata la memòria històrica de les professores que van exercir. Va agrair la participació de totes aquelles persones que va entrevistar i que li han aportat el valor testimonial a aquest treball històric i documental. 
 

Tot seguit, va anar el torn de Pau Sarrió, autor del llibre “Els veus de l'Horta Sud. Campanars,campanes, campaners i tocs tradicional”, a qui se li va brindar aquesta ocasió per a presentar la seua interessant obra sobre la tradició de les campanes i campaners, als representants i veïns de les localitats del Horta Sud. Aquesta recerca va ser la guanyadora dels Premis IDECOen l'edició anterior.
 

L'ex-regidor de cultura, Alfred Costa va ser l'encarregat de presentar a la guardonada amb l'III Premi “Carmen Valero”, que es concedeix a una coherent trajectòria local en defensa i promoció de la llengua i cultura del nostre país. Aquest treball ha sigut reconegut en aquesta edició a la torrentinaConxa Chust, de professió mestra que ha realitzat treballs de recuperació de tradicions i història de la ciutat. La seua última obra publicada i editada per Caixa Rural Torrent, ha sigut “Els xiques de Torrent”, que ja va per la seua segona edició. La guardonada va voler dedicar aquest reconeixement a la mestra Donya Paquita, qui li va ensenyar a llegir i escriure però sobretot, a valorar certs aspectes de la vida. 
 

Seguidament, Josep Maria Tarazona va presentar als assistents al guardonat amb el premi “Quico Moret”, que reconeix persones, institucions o associacions que s'han distingit pel seu treball de vertebració, cohesió social, desenvolupament cultural, educatiu, econòmic del patrimoni cultural de l'Horta Sud. Enguany s'ha reconegut el treball del catarrojense Vicent Olmos, historiador i editor de l'editorial “Afers”.
 

L'acte es va tancar amb les intervencions del president de la Mancomunitat, Carlos Fernández Bielsa qui va destacar “el gran treball del teixit associatiu de la comarca, que converteix a la Horta Sud en una potència cultural de referència” i el president de IDECO, Alfred Ramos, qui va agrair la presència a tots els presents i a aquells que han fet possible la celebració d'aquests premis de caràcter anual.  La Festa de la Comarca es va clausurar amb un vi d'honor en les instal·lacions del Antic Mercat.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.139.72.200

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.