Dimarts, 16 de Abril del 2024

Actualitzada Dilluns, 15 de Abril del 2024 a les 12:26:12 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dilluns, 15 de Gener del 2018
SALUT

L'Escola d'Adults es convertix en un espai cardioprotegit

L’Escola d’Adults de Torrent, Centre Públic de Formació de Persones Adultes, compta amb el nou any amb una dotacióinestimable: els dos locals on s’imparteixen els ensenyaments disposen de sengles desfibril·ladors externs semiautomàtics (DESA)

L’Escola d’Adults de Torrent, Centre Públic de Formació de Persones Adultes, compta amb el nou any amb una dotacióinestimable: els dos locals on s’imparteixen els ensenyaments disposen de sengles desfibril·ladors externs semiautomàtics (DESA).  El desfibril·lador extern semiautomàtic (DESA) és un aparell electrònic portàtil que diagnostica i tracta la parada cardiorespiratòria,restablint un ritme cardíac efectiu elèctrica i mecànicament. La desfibril·lació consisteix enemetre un impuls de corrent continu al cor, despolaritzant simultàniament totes les cèl·lules miocardíaques, i pot reprendre el seu ritme elèctric normal o un altre eficaç. La fibril·lació ventricular és la causa més freqüent de mort sobtada.

 

El DESA és molt eficaç per a la major part deles anomenades aturades cardíacs, queen la seva major part són degudes a que el cor fibril·lai el seu ritme no és l'adequat;aquests equips bàsicament tornen el ritme adequat al cor.El DESA analitza el ritme cardíac, identifica les arítmiespotencialment mortals i administra, si escau, una descàrrega elèctrica per tractar de restablir el ritme normal.

 

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort en elmón occidental, i destaquen entre aquestes la mort sobtada cardíaca,com a resultat d’una aturada cardíaca secundària principalment a lafibril·lació ventricular. Aquest ritme cardíac caòtic representa entre el75 % i el 80 % de les morts sobtades d’origen cardíac i requereix d’atenció immediata, ja que per cada minut que es retarda el seu tractamentadequat es redueix en un 10 % la possibilitat de supervivència de lapersona que la pateix.

 

Amb aquesta premissa,el Consell de la Generalitat Valenciana ha publicat el DECRET 159/2017, de 6 d’octubre, pel quales regula la instal·lació i l’ús de desfibril·ladors automàticsi semiautomàtics externs fora de l’àmbit sanitari, a laComunitat Valenciana.En aquest Decret, s’estableix queentre els espais públics obligats a disposar del DESA es troben el Centres educatius amb un aforament igual o superior a 1.500 persones, com és el cas de l’Escola d’Adults de Torrent.

 

Amb aquesta dotació, l’Escola d’Adults de Torrent es converteix en una de les primeres institucions educatives valencianes que compten amb desfibril·lador, i esdevé en Espai Cardioprotegit, aquell que compta amb desfibril·ladors externssemiautomàtics de fàcil accés per als primers intervinents, per a aconseguir ladesfibril·lació abans que hajatranscorregut el temps màxim recomanable des que ha ocorregut l'aturada cardíaca.

 

El Centre compta ambdos desfibriladors semiautomàtics Zoll AEC Plus que s’han instal·laten els dos locals dels quals disposa, un en Plaça Sant Pasqual i l'altre en les instal·lacions del carrer Marco.Així mateix, tot el personal del centre ha realitzat cursos de formació en primers auxilis, dins del projecte de formació anual. De manera especial, el professorat i el personal no docent hanrealitzat la formació bàsica en reanimació cardiopulmonar i en l’ús bàsic del desfibril·lador.

 

El Centre d’EPA considera que una parada cardíaca pot ocórrer a qualsevol persona, en qualsevol moment i en qualsevol lloc,i que són fonamentals tots els esforços que es realitzen per salvar la vida d'una persona que es puga trobaren una aturada cardiorespiratòria.La millor manera d'aconseguir una major supervivència és un tractament adequat i precoç de les víctimes a través d'una correcta ReanimacióCardiopulmonar (RCP). També, l’accés ràpid i fàcil als Desfibril·ladors Externs Semiautomàtics (DESA), per personal no sanitari capaç de procurara la víctima assistència abans que transcorreguenels primers minuts després de la parada cardíaca, és fonamental per a augmentar les probabilitats d'èxit de la reanimació, sempre seguint els protocols i en comunicació amb el Centred’Informació i Coordinació d’Urgències (CICU) a través del telèfond’emergències 112.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.221.187.121

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.