Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Dijous, 25 de Abril del 2024 a les 19:14:05 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dimarts, 05 de Setembre del 2017
MEDI AMBIENT

H2Oh! Els secrets de l'aigua de la teua ciutat, arriba a Torrent

La localitat obri les portes a una exposició itinerant que pretén conscienciar sobre l'ús d'aquest recurs tan preuat i escàs

La Plaça de la Libertat ha acollit la presentació de l'exposició H2Oh! Els secrets de l'aigua de la teua ciutat. L'alcalde Jesús Ros, Fernado Corell, director d'institucionsCaixaBank a la Comunitat Valenciana, Jordi Azorín Poveda, director territorial de Hidraqua i Salvador Santamaría Amorós, director gerent d'Aigües de l´Horta, han sigut els encarregats de presentar en roda de premsa aquesta exposició. Aquesta mostra, comisariada per Sergi Romeu Vallés, i que s'exhibeix per primera vegada en la província de València, s'estructura en tres grans àmbits: «Aigua, elixir de la vida», «Aigua en la ciutat» i «Aigua sostenible».

 

Aigua, elixir de la vida 
En el primer àmbit d'introducció es presenten les excepcionals propietats físiques de l'aigua líquida, així com l'íntima relació existent entre aquest compost únic i tots els éssers vius, inclosos els humans. La Terra ofereix unes condicions idònies que fan possible la vida en ella, i, entre aquestes, ocupa un lloc destacat la presència d'aigua líquida en la seua superfície. Gràcies a açò i a les extraordinàries propietats físiques de l'aigua, existim.
 

Tots els éssers de la biosfera són bàsicament aigua, i nosaltres no som cap excepció. No obstant açò, els éssers humans no necessitem l'aigua solament per a viure, sinó també per a créixer i prosperar. La història de la nostra civilització va estretament lligada als esforços per a proveir-nos d'aigua dolça, un recurs preuat i menys abundant del que podria semblar a simple vista. En aquest primer àmbit, el públic podrà descobrir què té d'especial l'aigua líquida, de quanta disposem i com es distribueix en el nostre planeta. I entendrem per què diem que l'aigua és el «elixir de la vida».
 

Aigua en la ciutat 
Proveir d'aigua potable a una ciutat suposa un gran repte. L'objectiu és garantir un subministrament adequat per a cobrir les necessitats de la població, mitjançant una gestió eficient i sostenible d'aquest recurs. En aquest àmbit es mostra el cicle urbà de l'aigua, és a dir, el camí que recorre l'aigua destinada a proveïment urbà, des del punt de captació fins que torna al mitjà una vegada utilitzada, passant per les fases de potabilització, distribució, depuració d'aigües residuals i tornada al mitjà natural o reutilització. Un joc interactiu ens convertirà en gestors de l'aigua en una ciutat imaginària. En anar passant per les diferents fases del cicle urbà de l'aigua, se'ns plantejaran diferents reptes que haurem de superar per a assegurar una distribució adequada de l'aigua potable. Podrem aconseguir els nivells exigits d'eficiència i sostenibilitat? Obtindrem la satisfacció dels nostres conciutadans?
 

Aigua sostenible 
El tercer i últim àmbit presenta els reptes que el segle XXI ens planteja quant al proveïment d'aigua potable en l'entorn urbà, i ens mostra com l'ús responsable de l'aigua pot propiciar un futur millor per a tots. Segons Nacions Unides, el proveïment d'aigua potable és un dret fonamental dels éssers humans. Actualment, i per primera vegada en la història, la major part de la humanitat viu en les ciutats, i tot indica que aquesta tendència anirà incrementant-se al llarg d'aquest segle. Per açò, la gestió sostenible i eficient de l'aigua en l'àmbit urbà és més important que mai, i encara ho serà més en el futur. 

 

Activitat paral·lela: H2Oh!, el joc en línia
En paral·lel a l'exposició, s'ha produït un joc en línia que permet a qualsevol persona convertir-se en gestor de l'aigua en una ciutat imaginària. Amb aquest joc, d'estructura general similar al famós SimCity, els usuaris hauran de construir la infraestructura requerida per a assegurar un subministrament adequat de l'aigua a mesura que la ciutat vaja creixent. A més, hauran de fer front a diferents reptes tècnics i mediambientals, així com satisfer les peticions que la població els vaja sol·licitant, al mateix temps que el joc progressa. Els objectius finals consisteixen a aconseguir que la ciutat prospere i a obtenir la màxima satisfacció dels seus habitants, mitjançant una gestió eficient i sostenible de l'aigua. 
 

A més, si els usuaris han visitat l'exposició, podran accedir a un nivell suplementari del joc introduint un codi que se'ls proporcionarà a l'entrada de la mostra. Per a accedir al joc, n'hi ha prou amb enllaçar amb la següent adreça web www.h2oh-expo.com. L'exposició estarà disponible fins al 4 d'octubre en els següents horaris:
Dilluns a divendres, de 12.30 a 14h i de 17 a 21h. Visites escolars: de dilluns a divendres, de 9.30h a 13:30h i de 15h a 17h amb cita prèvia en el tlf. 902 906 666. Visites guiades: de dilluns a divendres, a les 19h; dissabtes, diumenges i festius, a les 12h i a les 19h.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
52.15.63.145

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.