Dimarts, 23 de Abril del 2024

Actualitzada Dimarts, 23 de Abril del 2024 a les 11:39:51 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dijous, 31 de Agost del 2017

Torrent acomiada a la seua primera fallera major, Amparín Miquel

Amparín Miquel va ser la primera representant d'una comissió de la ciutat, la de la falla de la *Plaça de 1944 i ha mort als 93 anys

El món faller de Torrent acomiada a la primera torrentina a ostentar un càrrec de fallera major de la ciutat, Amparín Miquel, qui ha mort als 93 anys d'edat, després d'haver participat en les passades falles en els actes commemoratius del 75 aniversari de la falla de la Plaça, aquella de la qual va formar part quan era una adolescent.


La seua desaparició ha suscitat nombroses mostres d'afecte i condolença en les xarxes socials, on s'ha destacat la seua fita: el ser la primera dona a ostentar el càrrec de fallera major de la ciutat, en un moment en el qual la festa fallera començava a institucionalitzar-se a Torrent amb la formació de les primeres comissions i els primers càrrecs.


Provinent d'una família molt coneguda en la ciutat, era encunyada del cronista i alcalde de la ciutat, Vicent Beguer Esteve i tia del que fóra líder del Bloc i Compromís, Sento *Beguer. Amparín Miquel és referent com a  dona treballadora i pionera: estudià infermeria i va exercir d'ATS en el centre de salut de Torrent durant molts anys, la qual cosa li va permetre ser molt coneguda entre la pràctica totalitat de la població.


Homenatges en el record
El primer homenatge en públic ho va rebre en 2010, en l'acte del 40 aniversari de les Falleres Majors de la ciutat que va organitzar Junta Local Fallera per a recuperar la memòria històrica d'aquesta figura. Cal recordar que el càrrec de fallera major de Torrent, com a representació de tota la ciutat i de Junta Local Fallera, va nàixer en 1971, però en aquesta gala es va voler rendir especial tribut a Amparín Miquel, que va pujar a l'escenari de l'Auditori i va posar a tot el públic en peus com a mostra d'afecte per ser la primera a començar el camí de la representació de la dona fallera.


Emocions semblants són les que es van viure el passat mes de gener de 2017 en la gala commemorativa del 75 aniversari de la falla de la Plaça, on Amparín va estar present i va rebre una gran ovació. El passat mes de març també va ser convidada a desfilar en l'Ofrena, al costat de la resta de representes d'aquesta comissió. Ho va fer en cadira de rodes i visiblement emocionada, rebent gran quantitat d'aplaudiments durant tot el recorregut.


A més, l'any 2015 la falla Cronista li va rendir un altre homenatge en forma de ninot en el seu monument gran, obra de Miguel Balaguer. En ell es podia veure a la mateixa Miquel vestida de valenciana, abrigallada per una reproducció del llibret de 1944, en gran format, amb l'esbós de la seua falla.


Les seues restes mortals reposen en el Tanatori Mémora de Torrent i serà enterrada demà divendres, 1 de setembre a les 11 hores, després de la missa de funeral en la parròquia de San José. Amparín i les seues germanes han estat molt unides a aquesta parròquia.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.144.189.177

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.