Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Divendres, 07 de Juliol del 2017
POLÍTICA

Torrent encarrega mesuraments dels nivells de soroll de les festes 

A quatre setmanes de les festes, i en plenes festes d'estiu de associacions i urbanitzacions, el regidor de Festes, Alfred Costa, va revelar als presidents de Falles que s'està elaborant un mapa acústic de les activitats festives que realitzen les falles, entitats festeres, germandats i associacions de la ciutat, i també les que organitza el propi Ajuntament. L'ordenança del Soroll segueix paralitzada des que s'emetera un informe tècnic en 2014, en el qual s'assenyalava que el principal focus de contaminació acústica era el tràfic amb un 61%, enfront del 12% de festes.

Ho va dir en públic, a través de les càmeres de Tele Torrent en el passat ple faller que reuneix als presidents de falles després d'una pregunta del president de la falla Lope de Rueda. Alex Linares preguntava per la forma d'atorgar els permisos per les queixes dels veïns per una activitat organitzada per una altra associació. Després de demanar “sentit comú” a l'hora d'administrar els corts de carrers i els nivells de soroll va acabar per avançar que s'anaven a prendre mesuraments de soroll en les revetles d'aquest estiu i altres actes, la qual cosa va obrir el meló i un debat que va allargar el que havia de ser una Assemblea lleugera i sense sobresalts.


Els primers a ser controlats van ser els festers de Moros i Cristians, que en plena festa de la cervesa es trobava amb un enginyer prenent nivells de soroll a través d'un sonòmetre a penes a uns 5 metres dels altaveus. Sorpresos, diversos festers li van preguntar per a rebre la notícia. Aqueixa mateixa vesprada també es van mesurar el certamen de bandes de les Negacions de Pedro, i segons assegurava l'enginyer de la Universitat Politècnica, s'anaven a fer mesuraments de festes i revetles i tot tipus d'actes.


Segons va aclarir el regidor de Festes, Alfred Costa, s'està duent a terme l'elaboració d'un mapa sonor de la localitat per a poder mesurar els nivells de contaminació acústica de les activitats lúdiques, festives i tradicionals que es duen a terme a l'aire lliure perquè tant els organitzadors com els veïns puguen conviure, tenint per primera vegada en la història la informació sobre els focus sonors, i d'aquesta manera adequar totes aquestes activitats als marges de sons que estan establits per la llei”. 

 

Costa va assenyalar que aquests sonòmetres es col·locaran en els punts on es desenvolupen les activitats i va aclarir que cal ser conscients de «els condicionants físics i ambientals de cada entorn ja que “no s'aconsegueixen els 90 decibels amb la mateixa facilitat en la plaça Major, com en el carrer de Sant Pere, i les molèsties als residents no són les mateixes”. 

 

Davant la preocupació dels presidents de falles, Costa va assenyalar que no es va a sancionar, sinó a prendre dades perquè “si arriba una denúncia puguem defensar-nos i estar segurs que complim la legalitat”, i va recordar als presidents que els mesuraments es realitzaran en sòl públic i no dins dels casals, perquè “cap calme festera està autoritzada per a tenir ambientació musical” que tan solament disposen sales com Lo Rat en el casc urbà.
 

 

El soroll del tràfic supera a Torrent els 60 decibels recomanats en el 53% de la ciutat 
A pesar que la majoria de les queixes per soroll són de festes i activitats en el carrer, un informe de 2013 assenyalava al tràfic com el major problema per a la ciutat, on el 53% dels veïns es veien afectats per nivells de soroll superiors a 60 decibels. El tràfic en el carrer València, Camí Reial, l'autovia del By Pass, el corredor comarcal i l'autovia Torrent-València, principals punts d'actuació segons l'estudi del Laboratori d'Enginyeria Acústica de l'Escola Pública Superior d'Enginyers Industrials de la Universitat Politècnica. 


L'anunci de mesuraments de soroll a les festes ha reavivat la paralitzada ordenança sobre el soroll, que havia d'haver-se aprovat en 2014, un any abans d'eleccions, i s'ha quedat dormida en els calaixos. El govern de torn en 2014, del Partit Popular, assegurava que l'ordenança pendent d'elaboració no hauria de contemplar necessàriament cap Zona Altament Saturades (ZAS) per l'oci nocturn o activitats festives o veïnals. 


El Pla Acústic Municipal (PAM) del terme de Torrent es va presentar a l'agost i va ser votat el passat mes d'octubre pel ple municipal amb el vot favorable de PP i PSOE. El document de 147 pàgines que es pot consultar en la pàgina web municipal va ser publicat oficialment en el DOGV de la província el passat mes de novembre de 2013.


Les principals causes de soroll en la ciutat que s'assenyalaven era el Tràfic (61%), l'activitat agrària (22%), l'activitat veïnal (12%), el tràfic ferroviari (3%) i l'activitat industrial (2%). Segons l'estudi, el tràfic és la principal font de soroll. La pràctica totalitat del nucli urbà superaria els 10 decibels (dba) recomanats de soroll a la nit, especialment les zones del Vedat, Monredondo, Xenillet o Parc Central pel tràfic rodat de les autovies. Pel dia, el 53% de les vies urbanes de la ciutat supera els 60 dba recomanats, i el 21% dels carrers superarien els 65 dBA permesos.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
44.211.58.249

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.