Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Divendres, 26 de Maig del 2017
POLÍTICA

Compromís denuncia la lentitud del govern en la recuperació del Palauet Giner-Cortina.

Pau Alabajos, portaveu del grup municipal: “Dubtem que abans que s'acabe la legislatura, s'haja restaurat ni una rajola del monument”

La publicació al DOGV, el passat dijous, de l'oferta de la licitació per a la redacció de l'estudi valorat i projecte bàsic d'intervenció del Xalet Giner-Cortina ha fet reaccionar a Compromís per Torrent, ja que en opinió del seu portaveu, Pau Alabajos, “aquest és un procediment que s'hauria d’haver tramés fa un any”.
 

Els fets es remunten a l'any 2010, quan davant la inacció dels propietaris, principals responsables de la conservació del monument, que aleshores ja era alarmant, l'Ajuntament de Torrent va dictar una primera ordre d'execució per a la rehabilitació del palauet. Aquesta va ser recorreguda en dues ocasions pels titulars del bé, sent estimada parcialment en segona instància mitjançant una sentència dels TSJCV de març del 2016. En conseqüència Compromís per Torrent va presentar una moció al mes següent, que va ser aprovada per unanimitat pel ple ordinari de juny d'eixe mateix any.

 

En aquesta, entre altres, s'instava al govern municipal a què “amb la major celeritat” es reiniciara el procediment per a la seua conservació, de tal manera que es dictara una nova ordre d'execució amb l'objectiu de rehabilitar aquest Bé de Rellevància Local. En aquesta ordre s'havien de reparar els defectes de forma detectats pel tribunal en l’original, així com, s'havien d'ordenar actuacions urgents per garantir la seua supervivència, així com la seguretat del perímetre del monument, a l'efecte per a d'evitar novament els espolis i actes vandàlics acumulats per l'edifici.
 

Després d'un any de l'aprovació de la moció promoguda pel seu grup municipal Alabajos ha manifestat que: “Havent-hi ja un retard constatat en la publicació de l'oferta de licitació, el govern de Ros demostra que ho fa obligat per les circumstàncies, atenent els requeriments de la Direcció General de Patrimoni, i no per iniciativa pròpia. Així, i tenint en compte que l'estudi i el projecte de licitació compten amb un termini de contracte de 10 mesos, la conseqüència directa és que no s'actuarà en el monument fins d'ací un any pràcticament.

 

Per una altra banda en cas de ser necessari dictar una nova ordre d'execució, si persistira la inacció dels propietaris, allò implicaria un termini voluntari perquè la compliren; en aquest cas tornarien a repetir-se els mateixos fets ocorreguts després de l'ordre del 2010, amb una nova pèrdua d'un any en la redacció del projecte d'execució i l'inici de les obres per part d’aquestos. Per tant “dubtem que abans que s'acabe la legislatura s'haja restaurat ni una rajola de l'edifici”. Aquest moviment per part del govern de Ros l'únic que pretén és guanyar temps i que no se li puga acusar d'inacció davant el perill real de desaparició del monument.”
 

Alabajos ha conclòs recordant la importància per al patrimoni i la memòria col·lectiva de Torrent del Palauet Giner-Cortina, un edifici modernista de caràcter neoàrab que va ser dissenyat per l'arquitecte José María Manuel Cortina Pérez per a la seua germana Maria al 1918, protegit des de l'any 2010 com a Bé de Rellevància Local per ser un dels immobles més significatius i reconeguts de la seua època a la nostra ciutat, actualment en imminent perill de desaparició després d'un procediment que dura ja una dècada.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.206.185.68

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.