Divendres, 29 de Març del 2024

Actualitzada Dimecres, 27 de Març del 2024 a les 17:54:08 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dilluns, 22 de Maig del 2017

Josefa Pascual Navarro, primera "Llauradora de l'any" de la història de Torrent

En l'acte de commemoració a Sant Isidre, es va reconéixer per primera vegada la labor agrícola de les dones, que han dedicat la seua vida als cultius del camp

El divendres passat, en commemoració de la celebració en honor a Sant Isidre, el Consell Agrari Municipal va fer lliurament del guardó al "Llaurador/a de l'any". Enguany, per primera vegada en la història, el guardó ha sigut lliurat a una dona. Després de tota una vida dedicada al camp, enguany s'ha reconegut la labor de Josefa Pascual Navarro "Pepica" amb aquest premi, en un acte familiar i emotiu que es va celebrar en la seu del Consell Agrari Municipal després de la missa oferida en la parròquia de Mont-Sió.



La festa de Sant Isidre és una cita especial per als llauradors i llauradores de la ciutat, ja que es reconeix el treball que ha sigut la base econòmica i alimentària de multitud de famílies de la ciutat durant molts anys. Com va indicar l'alcalde Jesús Ros en la celebració, "enguany fem un acte de justícia, ja que reconeixem per primera vegada dónes del consistori la labor de les dones, de les dones llauradores que han dedicat la seua vida al camp, com és el cas de Pepica". Fins a hui sempre s'havia nomenat a un agricultor de l'any però la realitat és que "les dones han portat les cases i han treballat en un pla d'igualtat amb els homes, però mai se'ls ha reconegut el seu treball amb aquest guardó. Queden poques dones com Pepica, que amb 80 anys dediquen encara la major part del seu temps al camp, per açò és de justícia reconéixer aquesta labor", assenyalava l'alcalde Jesús Ros en l'acte.



De família llauradora, Pepica ja anava de jove a treballar al camp amb els seus pares, ajudant-los a vendre el gènere en el mercat d' Abastos. A partir del seu matrimoni amb Francisco Carratalá, qui va ser recordat en nombroses ocasions tant en l'audiovisual projectat com en l'acte, l'agricultura va passar a ser la seua font d'alimentació i ingressos familiars.



Als seus 80 anys, segueix acudint cada matí al camp on treballa els seus cultius que després ven als seus veïns i veïnes de la plaça Sant Jaume, oferint productes naturals de Torrent.


Té dues filles, tres néts i una néta, sent els dos néts majors els que s'ocupen actualment de les labors agrícoles. Tots ells recorden la seua vida vinculada al camp i als ensenyaments de la seua mare i àvia Pepica, de qui segueixen aprenent a dia de hui.



Pepica sempre ha tingut dues passions: la primera, el camp i la segona, brodar. Durant el seu temps lliure s'ha encarregat de brodar els vestits de noces de les seues filles, vestits de fallera i fins i tot va ser la brodadora del vestit de Reina de l'Encontre de Rosa Moncholí, l'any 1991. 



La Llauradora de l'any 2017 va estar acompanyada per amics, familiars i la corporació municipal els qui van voler estar al seu costat en un dia tan especial. Se li va fer lliurament del guardó en aquest acte tan emotiu.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
34.200.219.10

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.