Dijous, 25 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:37:18 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Divendres, 19 de Maig del 2017

23 falles demanen la dimissió de JLF

Dimarts que ve a les 21.00 hores s'ha convocat un ple extraordinari en el qual el regidor de l'àrea, Alfred Costa, comunicarà el futur de l'executiva actual. Costa ha acabat el ple obrint la porta oberta a una Federació de Falles com a mostra de maduresa i autogestió del col·lectiu

El ple ordinari del mes de maig ha estat protagonitzat per la proposta dels presidents en l'apartat de tràmit extraordinari i presentada per registre d'entrada en la qual 23 comissions han sol·licitat la dimissió del vicepresident primer i segon de Junta Local fallera i per tant de tots els membres, com a conseqüència de la mala gestió en aquests dos anys d'exercici i la seua vegada han sol·licitat l'aprovació definitiva de la modificació del Reglament Faller de Junta Local del 2012. El president de l'any, Sergio Mengibar, ha fet lectura de la sol·licitud on revelaven que:



"Les diferents comissions vénen manifestant un increment de fets, declaracions i decisions desafortunades i polèmiques per part dels integrants del OAM, fent-se ja habitual el seu anormal funcionament i dificultant la comunicació i convivència tranquil·la amb les falles." Així doncs, els presidents fan responsable d'aquesta situació als màxims càrrecs de l'ens, el vicepresident primer (Martín Leal) i segon (José Vicente Mora) i afigen que a part de la deterioració de les relacions amb les falles, també s'ha vist afectada la promoció exterior de la festa i, per tant, consideren que la gestió realitzada no està a l'altura de l'entitat. La sol·licitud recorda també a JLFT la seua funció directiva que ha de ser assumida per a desbloquejar les modificacions del reglament faller. Per tot açò, els presidents signataris demanden el cessament en ple de la JLFT, així com el compromís ferm de continuar amb la tramitació del reglament.


El següent pas burocràtic inclourà aquesta proposta en l'ordre del dia del plenari extraordinari següent, convocat per a dimarts que ve a les 21.00 h., on el regidor de l'àrea, Alfred Costa, comunicarà al ple la decisió del futur de la Junta Local per part de l'Ajuntament. El ple va servir perquè presidents mostraren el seu malestar amb la gestió de Junta Local Fallera i els propis membres de JLF contestaren des del públic en un clima de tensió, que va acréixer el divorci existent entre les comissions i els membres de l'òrgan gestor de la festa. També van estar presents entre el públic membres de la Cort d'Honor, familiars i la pròpia Fallera Major de Torrent, a la qual el vice primer, Martín Leal, va apel·lar perquè intervinguera en el debat, idea que no va prosperar davant el malestar mostrat pels presidents, ja que el càrrec representatiu de la festa no ha de barrejar-se amb la part executiva.


Queixes reiterades
Una vegada llegit el document, s'han anat alternant els torns de paraula i s'han desenvolupat els temes exposats com: l'estancament del reglament faller i la falta de voluntat municipal per a traure-ho avant (i de JLFT per a desbloquejar-la), la pèrdua de promoció exterior de les falles de la ciutat (falta de coordinació amb les agendes d'altres Juntes Locals per a no superposar actes, inexistent política comunicativa i gabinet de comunicació, així com una web desactualitzada).

 


Altres temes que manifesten el desconten dels presidents en aquests dos anys ha sigut: l'intent de canviar deliberadament el manual de protocol de les falleres majors i corts d'honor (amb la intenció d'obligar a portar 3 monyos), que finalment no va veure la llum, ja que JLF va recular davant l'evidència d'alguns presidents que van mostrar el manual anterior que estava d'acord amb el reglament faller i que indica que el pentinat ha d'anar concorde a la indumentària.



Altres queixes han vingut motivades per les relacions amb les comissions, com el lliurament visible de premis menors en lloc de mostrar els de major prestigi en l'acte de lliurament de premis, així com la distracció en la gestió de les Xarxes Socials, en oblidar-se de citar a la falla Antoni Pardo com a subcampiona del concurs de la Champions de Playbacks, o de la seua participació en la Mostra de Teatre faller. Els presidents han volgut deixar clar que no es tracta d'una "pataleta" d'aquesta falla contra JLFT, sinó del descontent de les 23 amb la gestió de l'ens, res a veure amb un tema personal contra les persones que exerceixen el càrrec, sinó per la labor exercida i l'actitud davant aquesta.



Les queixes a la gestió de la Junta Local vénen des de lluny. Tal com avancem en el seu moment, el clima enrarit contra Martín Leal va començar amb la polèmica per la utilització de l'himne de la Comunitat en la seua versió instrumental, però la insistència de la majoria de l'assemblea per recuperar la versió cantada va tibar la situació fins al punt que ja es va plantejar una queixa formal amb l'anterior president de l'any en l'exercici anterior i que ha recordat un president. Un altre error de l'exercici 2016 es va produir per l'oblit de diverses comissions en la projecció la Crida per un error no assumit i atribuït a una fallada tècnica, cosa que també ha sigut recordada.



Dimarts, a les 21 h: decisió final
Els presidents han matisat en reconéixer la bona labor d'alguns membres de Junta Local Fallera, però les fallades en l'execució d'alguns actes, la falta d'autocrítica i el divorci actitudinal entre el vicepresident 1º i 2º amb els presidents ha decantat la balança cap a la sol·licitud de la dimissió en ple de la Junta Local actual amb l'objectiu que es convoque un altre procés de selecció de candidats i començar de nou (un procés no excloent a l'entrada de membres de l'actual executiva).



Així doncs, les falles que han signat aquesta petició són 23: Cronista, Poble Nou, Sants Patrons, Av. Segon tram, Antoni Pardo, Sant Valerià, Barri Sant Gregori, Santa Lucia, Xenillet, carrer Benemérita, Àngel de l'Alcasser, Reina Sofia, Parc de Trenor, Camí Reial, Lope de Rueda, El Molí, Escultor, Sant Roc, Pl. de la Concòrdia, Sedaví, Ramón y Cajal, Avinguda i De la Plaça.

Les falles que s'han abstingut són 6: Pare Méndez, Barri Cotxera, Saragossa Parc Central, carrer Toledo, Sant Amador i Nicolau Andreu.



Costa obri la porta d'una Federació de falles
Finalment, Costa ha plantejat el repte als fallers d'unir-se en l'autogestió amb tal de solucionar aquests i futurs problemes per a fer un pas cap a davant "soltar llast" (referint-se a l'Ajuntament com a intermediari) per a constituir-se com a Federació Falles de Torrent, tal com ha explicat: "Una unió tan ferma com la d'aquesta nit és una mostra de maduresa de les falles, crec que esteu capacitats per a plantejar en una reunió ordinària el repte de l'autogestió i autocontrol de la festa. L'Ajuntament estarà al vostre costat siga el que siga la forma jurídica que decidiu."

Amb aquestes paraules es va posar fi al ple del mes de maig més tibant i retransmés pel perfil de Facebook de l'Ajuntament a l'espera de la decisió municipal dimarts que ve, a les 21.00 h.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
18.226.177.223

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.