Divendres, 26 de Abril del 2024

Actualitzada Dijous, 25 de Abril del 2024 a les 19:14:05 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dimecres, 22 de Març del 2017

Hidraqua estalvia la quantitat equivalent al consum d'aigua d'una ciutat de 430.000 habitants gràcies a l'eficiència i la reutilització

Amb l'objectiu de seguir millorant aquestes dades relatives a l'últim any, la companyia preveu invertir 27 milions d'euros en 2017

Hidraqua, empresa gestora del cicle integral de l'aigua en 77 municipis de la Comunitat Valenciana, ha treballat sempre sota la premissa d'eficiència i la sostenibilitat. Així, l'aplicació d'aquestes línies estratègiques han portat a la companyia a estalviar en l'últim any 30 milions de metres cúbics, l'equivalent al consum anual d'una ciutat costanera de 430.000 habitants.


 
Hidraqua cada any realitza inversions per a engegar noves infraestructures i renovar les ja existents. A més d'oferir solucions tecnològiques com la sectorización, el telemando, la informació geogràfica, el control de xarxes per a la detecció de fugides, etc. que permeten millorar el nivell d'eficiència de les xarxes de proveïment d'aigua potable. D'aquesta forma en 2016 Hidraqua i les seues empreses participades van aconseguir millorar el rendiment de les xarxes al voltant d'un 2% respecte a l'any anterior; i amb l'objectiu de seguir construint a  optimitzar les dades, la companyia preveu invertir enguany 27 milions d'euros a la Comunitat Valenciana.


 
A Aigües de l'Horta, empresa participada per Hidraqua i l'Ajuntament de Torrent, es duran a terme diverses actuacions destinades a incrementar la capacitat de la xarxes d'aigua potable i augmentar la garantia de subministrament en la localitat. A més es continuarà amb el projecte de sectorización amb l'objectiu de dividir les xarxes d'aigua potable per zones, perquè en el cas que es produïsca una avaria, aquesta no afecte a tota la xarxa, sinó que simplement es veja afectat el sector en el qual es troba la incidència. Així mateix, es tracta un mètode de gestió de la demanda que permet regular el volum d'aigua que arriba a cada sector atenent a la demanda prevista.


 
Així mateix, es duran a terme actuacions a Xirivella per a renovar part del col·lector d'aigües pluvials, i a Picanya i Aldaia per a la renovació de xarxes.


 
Aigües de Cullera, empresa participada per l'Ajuntament i Hidraqua, també té prevista la renovació de diversos trams de conduccions i es durà a terme la millora de reg de l'Estany de Cullera amb l'objectiu de reduir el volum d'aigua emprada per a aquesta fi.   


 
També s'executaran accions a l'Eliana per a augmentar la pressió del subministrament en Montepilar, en Riba- Roja per a millorar la capacitat de drenatge de la xarxa d'aigües de pluja i en Tavernes per a la renovació d'escomeses d'aigua potable.


 
En el cas de Paterna, l'Ajuntament també té previst realitzar actuacions per a millorar l'evacuació d'aigües pluvials en la localitat. Aquests projectes, que s'han desenvolupat de la mà d'Aigües de Paterna, empresa formada per Hidraqua i l'Ajuntament, estan centrats en el casc urbà, la zona adjacent a l'estació de Campament de Paterna i en les calles Baixador i Dr. Machi.


 
Aigua residual
Enguany, el dia Mundial de l'Aigua porta per lema ‘Aigua residual’. Aquest lema posa de manifest la necessitat de seguir avançant en una gestió sostenible que permeta tractar l'aigua amb l'objectiu que siga reutilitzada per a altres usos que no requereixen l'ocupació d'aigua potable, com l'agricultura, el baldeo de carrers, la neteja de clavegueram o el reg de zones verdes urbanes. Aquesta premissa és fonamental de cara a complir l'Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, establida en  l'Assemblea General de l'ONU l'any 2015, on queda recollit en l'article 6 la disponibilitat i accés a l'aigua potable i sanejament.


 
L'aigua reutilitzada suposa per tant un gran estalvi econòmic, energètic i ambiental. Per aquest motiu en els últims anys Hidraqua haja apostat per avançar en la reutilització d'aigua depurada i que en 2016 s'haja incrementat en 800.000 m3 el volum d'aquesta aigua respecte a l'any anterior.


 
Perquè l'aigua residual puga ser reutilitzada, passa un llarg procés fins a la seua regeneració. Així, una vegada que l'aigua potable arriba a la xarxa de clavegueram, és bombada fins a les Estaciones Depuradores d'Aigües Residuals a través de la xarxa de col·lectors. Una vegada ací, s'inicia la fase de pretractament on s'eliminen les partícules de major grandària, així com flotants i arenes; a continuació, es condueix a uns tancs circulars per a la sedimentació de la matèria coloidal i productes inorgànics. En el següent pas, amb la finalitat d'eliminar la matèria orgànica, es realitza una fase de depuració biològica on s'oxida la càrrega contaminant dissolta mitjançant l'acció dels microoganismos. Finalment, perquè l'aigua puga ser reutilitzada, pansa per una tercera fase coneguda com a tractament terciari, on mitjançant tractaments avançats s'aconsegueix aconseguir un aigua totalment trasparente i lliure de contaminació, apta per als usos ja comentats.


 
La política d'economia circular duta a terme per Hidraqua i les seues empreses participades ha portat al fet que a dia d'avui el 100% dels fangs extrets s'utilitzen com a esmena orgànica per a l'agricultura, l'elaboració de compost i la valorització energètica per a la producció d'energia renovable.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.128.199.162

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.