Dissabte, 20 de Abril del 2024

Actualitzada Divendres, 19 de Abril del 2024 a les 13:17:30 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dimarts, 21 de Març del 2017
ENTREVISTA REGIDOR DE TRANSPARÈNCIA, ACTIVITATS LÚDIQUES I FESTIVES

Costa: "Jo vull aprovar el reglament faller"

Costa vol apostar per tornar a obrir la emissora de ràdio municipal i com a primer interesat vol elegir una data que unisca a tots els torrentins després d'un primer intent que va fracassar

Va ser la sorpresa de les llistes de Ros en les passades eleccions. Conegut per la seua etapa en l'extingida Canal 9, ara ha començat una nova etapa com a regidor en l'Ajuntament. Casat amb dos fills és conegut pels malnoms de Panxa i Cirera la seua família sempre ha estat molt vinculada a la Setmana Santa torrentina. Llicenciat en Periodisme, encara té temps per a la docència com a professor associat de Comunicació Audiovisual de la Universitat Cardenal Herrera, la qual cosa li impedeix tindre ni un minut de temps lliure.

 

Amb una regidoria tant amplia, quan descansa Alfred Costa? Com diu l'humorista Eugeni Alemany, "la persona no descansa". Descanse malament però com jo sempre dic, de xicotet vaig caure en la marmita d'Astèrix. Afortunadament sóc una persona que s'enfronta a les coses amb moltes ganes i això és la qual cosa fa que tingues el nivell d'adrenalina molt elevat i clar arribe a casa de vegades molt cansat i la família passa factura i et diuen que "quan vivies en Barcelona et veiem més".

 

Com decideixes entrar en política? T'has afiliat al PSOE o encara segueixes d'independent? Estic afiliat des de fa no molt de temps. La vida està plena de trens. Quan vaig rebre el correu d'acomiadament de Canal 9 jo ja feia prou dies que estava enviant currículums i vaig tindre la sort d'en mes i mig estar treballant en Barcelona i quan pareix que tot va encarrilat algú et telefona, et convida a un tallat i et diu "què fas treballant en Barcelona quan podries treballar pel teu poble? Ho reflexiones i dius jo no estic ací perquè he volgut, algú m'ha enviat ací i les coses es poden canviar i la política és un viatge d'anada i tornada i quan ja has donat tot de tu vindrà un altre tren.

 

Eixe tren seria la nova radiotelevisió autonòmica? Et veu de nou treballant en televisió? Com diu l'alcalde, "ningú està ací per a quedar-se, les persones canvien, la ciutat canvia i la política local castiga molt físicament. I en una àrea com està de molta visualització social, i si damunt vols aportar un grau major d'implicació, de renovació, treballar en equip... Però si eixe tren passara algun dia, primer no sé si em cridarien, segon si pararia en una estació propera i tercer en quines condicions. Jo sóc una persona que ha demostrat que sap fer sacrificis i seguint en el mateix símil no sé quin tren passarà demà, ara mateix en l'agenda que porte endavant ni m'ho plantege. Encara que tampoc sé si algú voldrà que continue en política.

 

En Torrent el camí de la ràdio està sent complicat i continua tancada des del 2015. Tornarà a tindre veu, serà de model públic o mitjançant concessió? Que no se li oblide a ningú que quan enceta el nou govern en juliol del 2015 eixa ràdio ja està tancada, és a dir, que no se li oblide a ningú que eixe era dels pocs contractes que podria haver renovat l'anterior govern no va renovar-los, no sé per què i podria haver-ho fet. I jo comence la casa per fonaments i la llei diu que la ràdio ha de tindre un director, un consell rector i comence a treballar en això. I quan vaig al consell rector i els demane una data concreta per eixir. Però un partit municipal utilitza la mateixa estratègia que utilitza en els mitjans públics i fiquen per davant els noms que els continguts, és a dir, a eixe no el vull ací i si t'enroques en això bona nit. Però jo sóc el primer interessat en què aquesta ciutat tinga la seua emissora de ràdio i espere poder aprofitar la data que ens unisca a tots.

 

En 2015 la publicitat institucional en mitjans no locals va arribar al 83%, es va a reduir el percentatge? Quan arribarem quedaven 9.000 euros. En 2015 dels vora 250.000 euros per a comunicació jo vaig gestionar 9.000 euros que quedaven en caixa i les festes patronals per pagar. Sabeu que per a resoldre això es va obrir una comissió per a fiscalitzar la publicitat institucional on acudiren tots els grups municipals, només aquesta delegació va aportar idees. I la idea que va posar la delegació és donar ajudes com donem a altres empreses perquè es bareme en condicions. Perquè a mesura que anaven eixint els números, allí tots feien cara de sorpresa, alguns especialment, perquè conste que en aquest Ajuntament hi ha hagut dues regidories en l'ombra, això vol dir que en dues regidories els regidors titulars no gestionaven l'àrea de comunicació i festes i això té noms i cognoms i en alguns casos amb portes giratòries, és a dir, qui ha estat contractant a segons quina empresa, activitats de caràcter lúdic i festiu, ara mireu on està. A mi ens va fer una acusació de fer una inversió en un mitjà de comunicació de 10.000 euros però només cal veure els impactes, és a dir, la tirada i no només de paper en aquest cas sinó també en xarxes socials i en aquest cas la contractació que va fer l'anterior govern al mateix mitjà de 10.000 euros per dues pàgines és de 2,15 euros per impacte. Quan jo arribe decideix fer una inversió en la regidoria de turisme per la promoció turística de l'Antic Mercat i del Rossejat i estava baremat i ens constà 0,075 euros per impacte, el mateix mitjà de comunicació un any abans "encoloma" això i jo gestione 8 mesos després una campanya amb menys diners per impacte. Ens poden acusar d'haver-nos gastat els mateixos diners però no d'haver arribat a multiplicar per 4 els impactes, la diferència, jo vaig obtenir tres vídeos per 450 euros el minut, Urban pagava 4.000 euros, és a dir,1.000 euros per minut. I clar, o et deixes enganyar o no. Nosaltres hem vingut ací a fer les tres G, Governabilitat, Garanties i Gestió.

 

Amb les falles a punt de començar, el reglament faller segueix en el calaix, hi ha solució pel tema de la banda? Jo vaig proposar en el seu moment que s'aprovara el reglament i començarem un debat al voltant de la banda. Alguns presidents de falla digueren que "tot o res" i davant eixa tessitura el que faig és recuperem el perfil de cohesió. Si quan una cosa funciona perquè s'ha de tocar? Per què hem de provocar la discussió, on està la clau de fer que una cosa que no creava debat ara genere un debat? Qui té interés polític en provocar el debat és qui provoca el canvi. Jo vull aprovar eixe reglament però vull recuperar l'estat d'harmonia que tenia el reglament en el 2011, ara l'únic que genera és malestar.I la societat i el món faller va davant del nostre reglament i no ens oblidem que som un OAM, és a dir, que qualsevol decisió que passa per plenari dels presidents ha de passar per uns estudis jurídics o econòmics. Tot el que es diga dins del món faller és polític perquè s'ha de decidir dins d'un plenari polític i això és allò que no entenien quan jo els traslladava el tema. A mi m'agradaria saber quantes dones hi havia en la reunió que va decidir canviar a l'obligatorietat de la banda. Jo vull desbloquejar.

 

Un any més les Cavalcades del Ninot s'han fet eternes, creu possible un canvi perquè participen les falles que realment concursen? En l'última reunió amb els presidents vaig insistir, com també en l'Ofrena que hi ha certes hores en les quals no hi ha ningú, com el cas de la Cavalcada o perquè la Fallera Major Infantil o la Fallera Major de Torrent desfilen sense públic? Jo vaig demanar als presidents que ens ficaren en la pell de l'espectador, en el cas de la cavalcada, no seria millor que les falles que entren en concurs o al revés, dona igual isquen les primeres, el jurat se'n va a deliberar i passen la resta i quan passen l'última ja tenim els premis. El problema és que el temps que tenen les falles per passar davant del jurat el gasten tant les que van per premi com les que no i eixe és el problema 29 comissions a 10 minuts per cada comissió, són molts minuts. Però això demana sensibilitat per part dels presidents o un lobby, és a dir, els que de veritat concursen fiquen damunt la taula la situació.

 

En 2001 amb el PSOE es va plantar el primer monument municipal. Creu que tornarà a plantar-se un monument municipal en el futur? El considera necessari? Ara mateix tal com estan les coses és molt complicat. Seria demanar, per dir-te una xifra els 60.000 euros dels últims pressuposts i afegir-los als 240.000 euros he demanat 60.000 més i ens plantaríem en 300.000 euros. Això són molts diners per una ciutat com Torrent?, ja et dic que no, ens hi traus la ràtio per faller no és tant i si traus la ràtio per habitant, que és el que s'hauria de fer tampoc. Però cal treballar des de dins. Si ens creiem que som UNESCO haurem de treballar pel monument, pilar fonamental de l'expedient però aquest debat és un altre. Ho trobe complicat, però això no impedeix que es faça algun experiment, com portar el monument Reinaximent a Torrent pel 9 d'Octubre d'enguany.

 

La Setmana Santa de Torrent serà reconeguda com a Festa d'Interés Turístic Nacional? Eixe expedient ha viatjat dues vegades a Madrid i dues vegades l'han tornat. Malauradament no ho serem mai perquè no complim els requisits, però això ja ho sabien quan enviaren el primer i quan enviaren el segon. Hi ha un requisit molt complicat que parla de diners i és que has de tindre, un número molt important d'impactes de comunicació a escala nacional i internacional, és a dir la tomatina o els San Fermins, tenen molta repercussió en els mitjans de comunicació. Ara estem pegant-li voltes a veure que té Torrent com a element d'identitat propi?. Jo no envie a un ministeri un expedient prou voluminós on els impactes en els mitjans locals i regionals fan el seu paper però en aquest cas no aprofiten, has d'eixir en els mitjans nacionals, en documentals nacionals, emissores nacionals i això demana que la delegació de turisme es fique les piles de veritat per a treballar perquè ens traga si és necessari Iker Jiménez. O focalitzar el tema en una cadena estrangera, les cadenes de programació més especialitzada.

 

Creu possible un reconeixement d'interés turístic a festes tan pròpies com l'Entrà de la Flor o Sant Blai? Jo vull treballar en les bandes de música que ja s'ha asfaltat el camí perquè siguen declarades Bé d'interés i ja tenim una declarada d'interés públic que és el Cercle Catòlic i en la Unió estem treballant en això. Les altres festes és més complicat perquè poden ser bé de rellevància local però hem de recuperar el perfil tradicional que tenien, més enllà de l'aspecte religiós de la clavaria de Sant Bali, la part gastronòmica però s'ha perdut la part més antiga, s'han convertit en una macrofira semblant d'altres poblacions. Respecte l'Entrà de la Flor, comencem el camí perquè Torrent va acollir un CRE i ser escola de pirotècnics on poden participar tots els col·lectius relacionats i sembrar per futur.

 

Guanyant ha demanat reduir la partida de festes un 40%, com a responsable de l'àrea quina opinió li mereix? Jo he tingut una conversa amb el seu representant i hi ha una xicoteta no interpretació correcta de les coses perquè tal com ell en va dir el que volien és que això es fera transparent que és el camí en el qual jo estic, i no han plantejat el tema no tant com una reducció sinó com una fiscalització. Ell no està per asfixiar les festes el que passa que dels números dels quals parla jo no sé si la gent que ha elaborat eixe càlcul econòmic, és conscient del múscul festiu que té amb eixa rebaixa i inhabilita moltes festes, encara i tot aquest regidor està convençut que amb eixes xifres tiraria la programació endavant, per si volen votar a favor. Jo no sé si algú és conscient d'en el pressupost que aquesta regidoria té com és possible que estiga multiplicant per 2,5 les activitats durant l'any i algú l'ix pelusseta i el PP demana en una esmena que la partida de cultura de 90.000 euros es quede en 15.000 euros. I clar no ha sigut acceptada perquè d'ací ixen ajudes als Jocs Florals i Cant de l'Estoreta per eixample

 

Creu que ha sigut una errada ficar-li nom a l'Auditori? No creu que haguera sigut més adequat un donar-li un carrer o un festival de música? Si s'haguera fet el debat en un entorn de tolerància i respecte t'ho planteges però quan un li fiquen una etiqueta això s'anomena prejudicis i intolerància era impossible traure d'eixe debat res. Si algun li dóna malestar una decisió d'aquestes característiques, que ens espera en el futur?

 

Un altre compromís d'acord d'investidura era retornar la gestió de l'Auditori, ara en mans d'una empresa privada... Ara anem a portar un informe jurídic perquè això suposa despeses, la viabilitat o no de recuperar el personal i no s'oblidem d'una cosa, l'Ajuntament no té tècnics especialistes en cultura, per tant, re municipalitzar l'Auditori el primer pas, ara el següent pas és traure un ple tècnic... jo entenc que alguns grups municipals vulguen recuperar la gestió però jo no estic en contra de la gestió privada, jo estic en contra que no es fiscalitze la gestió privada. Al final la resposta és, volem re municipalitzar els continguts?, ara més que mai el Consell Municipal de Cultura té els continguts perquè decidisca, s'ha renovat la programació, es fan produccions de kilòmetre zero, hem augmentat la qualitat i estem treballant ara per firmar un conveni amb Platea, és a dir, 7 nous espectacles de grans produccions que paguen el Ministeri. Això és gestió, és treballar. Jo entenc que la municipalitat tinga més a dir en la programació per això estem en contacte amb el gestor de l'Auditori. Ara bé, pot l'Ajuntament assumir la càrrega de contractació administrativa que té l'Auditori? A més a més l'empresa gestiona auditoris on governa Compromís.

 

L'Ajuntament va crear una oficina de Turisme, quin són els passos a seguir? Primer decidir si volem un punt d'informació o una Oficina d'Informació Turística. Si és un punt d'informació és més fàcil de posar en marxa i donar suport pressupostari amb personal i material de tot tipus. En el cas de l'Oficina és més complex, encara que Diputació t'ajuda, t'obliga a tindre material de tota la Comunitat e informar de tota la Comunitat. 

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
13.58.247.31

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.