Dijous, 25 de Abril del 2024

Actualitzada Dimecres, 24 de Abril del 2024 a les 13:37:18 hores

Edició Digital en valencià | Directora: Mamen Casabán Daries | Contacte: 627 604 169 - 687 284 697 Versió impresa
REDACCIÓN
Dimarts, 07 de Març del 2017

Sant Valerià guanya per primera vegada el concurs de llibrets amb Gulliver

La comissió de l'Eixample s'alçava amb el guardó més prestigiós de la cultura fallera. Ramón y Cajal va obtenir el premi a la millor portada de llibret amb el lema “Meravelles”, en una gala on es va presentar oficialment la 45 edició del Granerer, la Revista oficial de la ciutat

Les falles de Torrent van tenir ahir una cita amb la cultura en la gala literària on es va fer lliurament de la revista fallera oficial torrentina “El granerer”, així com els premis dels llibrets, que enguany tenien una nova categoria: el reconeixement a la millor portada.


 
La falla Sant Valerià va aconseguir el primer premi al millor llibret, per primera vegada en la seua història i desbancava així a la falla de l'ermita després de més de 20 anys en primera posició. Aquest llibret traça un recorregut multidisciplinari per la figura de Gulliver. “Bienvinguts a Lil•liput!” és el tema central del monogràfic, que està enfocat des de la perspectiva històrica, urbanística, paisatgista, de disseny i d'ocupació de via pública, així com la seua relació amb el món faller i el treball dels artistes fallers que van treballar en ell. El llibret es planteja de manera horitzontal, amb portada del dissenyador Eugenio Simó, qui reinterpreta aquesta icònica figura i que ha merescut la nominació a la millor portada del premi Amics d’Ortifus, de Lletres Falleres.


 
D'entre les signatures més destaques trobem les del propi arquitecte Rafa Rivera; el dissenyador original de la figura, Sento Llobell; Toni Ortifus, així com el periodista Joan Castelló, qui traça un recorregut per totes les falles que han tractat com a temàtica el personatge de Jonathan Swif. El contingut infantil està dedicat a l'escrit, a l'obra i les adaptacions infantils en narrativa i teatre infantil i juvenil. Per la seua banda, l'especialista Manolo Sanchis parla de la professió de l'artista faller més enllà de la construcció de falles i l'arquitecta Ángela López dedica un article a la reivindicació del carrer com un lloc per a juegar. Finalment, el periodista Aitor Sánchez recorre la història del parc des del punt de vista de l'hemeroteca, amb els seus escàndols, polèmiques i impacte internacional d'aquest monument dedicat al joc: un passeig per a continuar sent xiquet en la València del segle XXI.

 


La relació dels premis de llibrets ha quedat de la manera següent:


3r Premi: Falla Avinguda
2n Premi: Falla Ramón y Cajal
1r Premi: Falla Sant Valerià Premi al millor article de recerca Pascual Romero: Falla Sant Roc-Gómez Ferrer, sobre la hisotira de les falles municipals.


Premi al millor contingut infantil: Falla Ramón y Cajal


Premie a la millor portada de llibret: Falla Ramón y Cajal, de José Luis Campillos sobre Meravelles.

 

Premis LLibret Conselleria de Cultura 

Per la seua banda, Conselleria va fer públic ahir els premiats a la difusió i ús del Valencià en les publicacions falleres. En aquesta edició la falla Sant Valerià s'ha colat en la 17 posició, Sant Roc en la 27, Ramón y Cajal en la 53 i Avinguda, en la 56. El divendres a les 16.30 serà la entrga de premis per part de la Fallera Major de València en la Ciutat de les Arts i les Ciències.

 

 
45 anys del Granerer


En l'acte es va presentar El Granerer davant els màxims representants de les 29 falles torrentinas, de les Falleres Majors de la ciutat, Carmen Sirvent i Paula Giménez, juntament amb les seues corts d'honor, i on no van faltar l'alcalde Jesús Ros i el regidor de Transparència, Activitats Lúdiques i Tradicionals, Alfred Costa. 
A l'interior s'arrepleguen articles que fan referència al recent nomenament de la festa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO, records de les falles de 2016 i fotografies oficials de totes les comissions. A més, enguany es destaca l'article de recerca “Indumentària per a vestir els actes fallers”, elaborat per Salvador Comprat, membre del grup de danses Alimara. Una narració que explica l'evolució de la indumentària i de com molta gent torna ara a vestir-se i a representar els vestits originals dels segles XVIII I XIX. 


 
Torrent guardona els fallers més antics de cada comissió


Un any més, els fallers de Torrent amb més anys al capdavant de les seues comissions han arreplegat la màxima condecoració en el món faller. L'alcalde, Jesús Ros, i la fallera major de la ciutat, Carmen Sirvent, han sigut els encarregats de guardonar els fallers amb el Bunyol d’Or amb Fulles de Llorer i Brillants, que lliura la Junta Central Fallera de València, i la Torre d'Or amb Fulles de Llorer i Brillants, obsequi de Junta Local de Torrent.

Comentari Comentar aquesta notícia
Comentar esta noticia

Normes de participació

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

Aquesta és l'opinió dels lectors, no la d'aquest mitjà.

La participació implica que ha llegit i accepta les Normes de Participació i Política de Privadesa

Normes de Participació

Política de privacitat

Per seguretat guardem la teua IP
3.144.16.254

Encara no hi ha comentaris

Potser també t'interesse...

Amb el teu compte registrat

Escriu el teu correu i t'enviarem un enllaç perquè escrigues una nova contrasenya.